Designmuseossa aukeaa huomenna 4.2.2017 täysin uudistettu kokoelmanäyttely Utopia nyt – Kertomus suomalaisesta muotoilusta. Avajaisia juhlitaan avoimin ovin. Museoon on koko päivän (klo 11-18) vapaa sisäänpääsy, ja ohjelmassa on mm. teosesittelyjä, opastuksia ja työpajoja (lue lisää).

 

 Designmuseo / Utopia nyt - Kertomus suomalaisesta muotoilusta

Digitaalisuutta ja nykyaikaista teknologiaa

Olin eilen lehdistötilaisuudessa tuolla Helsingin Korkeavuorenkadulla ja pääsin näkemään näyttelyn jo ennakkoon (hieman keskeneräisenä).

Designmuseon kokoelmista löytyy 75 000 esinettä, 45 000 piirrosta ja 125 000 kuvaa. Näistä on jo pitkään ollut esillä näyttely, jossa valikoituja poimintoja on esitetty kronologisessa järjestyksessä. Viimeiset pari vuotta koko Designmuseon henkilökunta on suunnitellut uutta kokoelmanäyttelyä. Nyt Suunnittelutoimisto Bondin kanssa toteutettu uudistusprosessi on valmis, ja nähtävillä on nykyaikainen näyttely, jossa on annettu paljon tilaa digitaalisuudelle ja tämän päivän teknologialle. (Kiitos tästä kuuluu mm. Jane ja Aatos Erkon säätiölle.)

 

Designmuseo / Utopia nyt

Kokoelma on museon ydin

Kuten Designmuseon johtaja Jukka Savolainen totesi torstain tilaisuudessa, kokoelmanäyttely on museoille erityisen tärkeä. Se kertoo sen, mikä museo on.

Designmuseon uudella Utopia nyt – Kertomus suomalaisesta muotoilusta -näyttelyllä halutaan avata suomalaista muotoiluhistoriaa elävinä tarinoina, nykyaikaisin keinoin. Se kertoo muotoilun olennaisesta roolista suomalaisen hyvinvointivaltion kehityksessä.

 

Designmuseo / Utopia nyt

Kuusi tilaa, monta teemaa

Näyttely on jaettu kuuteen tilaan, joissa muotoilua lähestytään eri näkökulmista.

Prosessihuoneessa kerrotaan, mitä tapahtuu ennen kuin esineestä tai palvelusta tulee valmis tuote. Nähtävissä on mm. Nokian puhelimia, Fiskarsin saksia, pala Ponssen traktoria sekä Rovion pelejä. Ja kyllä, pelejä saa myös pelata!

 

Designmuseo / Prosessihuone

 

Virtuaalihuoneessa pääsee valitsemaan mieleisistään Marimekko-kankaista erilaisia videoprojisointeja. Lisäksi pääsee uppoutumaan kolmiuloitteisesti vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyssä olleeseen Suomen paviljonkiin – siis paikkaan, jossa tapahtui suomalaisen muotoilun, taiteen ja arkkitehtuurin kansainvälinen läpimurto.

 

Designmuseo / Virtuaalihuone

 

Aikajanakäytävässä annetaan kokonaiskuva suomalaisen muotoilun historiasta digitaalisten seinäprojisointien avulla.

Ikonihuoneeseen on nostettu todellisia klassikkotuotteita ja ikoneiksi nousseita muotoilijoita. Esillä ovat mm. Aino ja Alvar Aalto, Vuokko ja Antti Nurmesniemi, Tapio Wirkkala, Rut Bryk sekä vaihtuvana ikonina Harri Koskinen.

 

Designmuseo / Ikonihuone

 

Vaihtuvassa tilassa järjestetään kolme kertaa vuodessa jatkuvasti eläviä näyttelyitä, keskusteluja ja haastatteluita.

 

Designmuseo / Vaihtuva tila

 

Varastohuoneeseen on puolestaan koottu suuri määrä kokoelmaesineitä eri aikakausilta, ja mukana ovat mm. Helkaman Jopo ja Muumi-mukit.

 

Designmuseo / Varastohuone

Digitaalinen kokoelma verkossa

Tuotteiden, kuvien, tekstien ja digitaalisten elementtien lisäksi näyttelyssä on useita tabletteja, joiden avulla yleisö pääsee tutustumaan syvemmin kuhunkin tuotteeseen ja mm. sen suunnittelijaan. Uutta, digitaalista kokoelmaa voi käyttää myös esim. omalla puhelimella ja sitä voi hyödyntää kotonakin ennen museovierailua ja/tai sen jälkeen. (Likimainkaan kaikki tuotteet eivät ole vielä ehtineet mukaan, mutta tätä digitalisointia jatketaan koko ajan.)

Tähän verkkomahdollisuuteen tutustumme varmasti lastenkin kanssa. Ja itse näyttelyssä hitiksi tullevat nousemaan poikieni keskuudessa ainakin Marimekko-projisoinnit sekä VR-lasit ja kolmiulotteinen kokemus. Hauskaa tulee varmasti olemaan myös tuttujen esineiden tunnistus: raitapaidat ja juomalasit, sakset ja Paimio-tuoli, Angry Birdsit ja tutut pussilakanakuosit…

 

 Designmuseo / Ikonihuone

Designmuso / Marimekko

Myös  muuta!

Uuteen näyttelyyn on kuulemma kenties tulossa myös lapsille suunniteltu kartta tms. – vanhaan, tuttuun tapaan. Ja alakerran Studio-tilaan pääsee jatkossakin touhuamaan. (Lue vuodentakainen Designmuseo-juttuni täältä.)

Lisäksi museossa avataan lauantaina myös keramiikkataiteilija Pauliina Pölläsen Half Full -näyttely. Se on osa Designmuseon näyttelyiden sarjaa, jossa maailmalla menestyneitä muotoilijoita kutsutaan ”takaisin kotiin”. Samaan sarjaan lukeutui mm. Daniel Palillon viimekeväinen Mainly Portraits -näyttely. (Lue juttuni täältä.)

 

Designmuseo / Pauliina Pöllänen

 

Eikä kannata missata yläkerran suurta, upeaa Kirsti Rantanen -näyttelyä! Esillä on todella näyttävää tekstiilitaidetta sekä lisäksi monia pisteitä, joissa materiaaleihin saa myös koskea. Tämä näyttely päättyy 5.3.2017.

 

Designmuseo / Kirsti Rantanen

 

Designmuseo (Korkeavuorenkatu 23, Helsinki), avoinna ti 11-20, ke-su 11-18, liput 10€/aikuiset, 8€/eläkeläiset, 5€/opiskelijat, 0€/lapset, 0€/Museokortilla, 0€/lauantaina 4.2.2017

 

Antoisaa viikonloppua!

– Johanna

 

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

Written by taidekoti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *