Tuttu klassikkosatu humoristisena nukketeatteriversiona

20.2.2017 Esitykset, Kulttuuri
Nukketeatterikeskus Poiju ja Milla Risku

Viime viikolla sai ensi-iltansa Nukketeatterikeskus Poijun humoristinen käsinukkeversio Grimmin veljesten tutusta Kalastaja ja hänen vaimonsa –sadusta. Meillä oli 4-vuotiaani kanssa ilo ja kunnia päästä kokemaan tämä Milla Riskun Kampelan kolme toivomusta -esitys ensimmäisten joukossa. Kiitos kutsusta, Poiju! Ja kiitos hauskasta esityksestä, Milla!

 

Milla Risku ja Nukketeatterikeskus Poiju: Kampelan kolme toivomusta

Suuret odotukset

Näimme syksyllä kaksi Nukketeatterikeskus Poijun uutuutta: Onnellinen prinssi ja Joulupukin lahja. Nämä olivat syvällisiä tarinoita, ja erityisesti Onnellinen prinssi onnistui hurmaamaan itseni koskettavuudellaan, syvyydellään ja uskomattoman taidokkaalla näyttelemisellään.

Näissä Poijun molemmissa syysesityksissä näyttelijät olivat itsekin esillä, ja nuket elivät heidän käsissään. Näissä esityksissä oli paljon yhteistä, ja näiden varaan rakentuivat odotukseni myös Poijun uusinta uutuutta kohtaan.

En ollut nähnyt yhtään Milla Riskun aikaisempaa esitystä. En tiennyt hänen tapaansa rakentaa näytelmiä. En osannut odottaa muuta kuin sitä samaa syvyyttä kuin syksyllä saimme kokea. Mutta nyt olikin luvassa jotain ihan muuta.

 

Hassuttelua klassikkotarinan ympärillä

Kampelan kolme toivomusta on esitys, jossa köyhä kalastaja saa napattua verkkoihinsa kampelan. Tämä saalis lupaa toteuttaa kalastajan kolme toivomusta, jotta pääsisi vapaaksi. Kalastajan ja hänen vaimonsa ahneus kuitenkin kasvaa ja toiveet käyvät yhä kohtuuttomiksi. Lopulta kampela peruuttaa kaikki heidän toiveensa, ja kalastaja vaimoineen palaa takaisin entiseen.

Esitys kritisoi ahneutta ja materialismia sekä ihmisten aiheuttamaa luonnon ja merien kuormitusta. Mutta tämä kaikki tehdään humoristisella otteella.

Milla Risku on rakentanut hassuttelevan esityksen, jossa luotetaan perinteisen nukketeatterin voimaan. Lavalla on klassesti rajattu nukketeatterinäyttämö, josta laskeutuu sinisiä kankaita mereksi. Risku pysyttelee tiiviisti piilossa ja taidokkaasti toteutetut nuket saavat esiintyä itsekseen. Mukana on Bojan Baricin veikeää posetiivimusiikkia ja monia hymyilyttäviä yksityiskohtia.

 

Yleisö mukaan

Milla Riskun nuket kutsuvat Annantalon ensi-iltayleisöä osallistumaan – kuten kuulemma kaikissa hänen esityksissään. Yleisö saa laskea ja taputtaa, vastata ja kannustaa. Ja sitähän se tekee.

Pienet lapset huutavat, ettei mereen saa heittää tavaroita ja ihmettelevät, miksi vaimo lyö miestään. (Tätä kyllä ihmettelen itsekin…) Se huutaa, että kala on kampela ja että se on tarttunut verkkoon. Se ehdottaa soitettavia lauluja ja tunnistaa, että lavalla lauletaan tuttua joululaulua. Yleisö ei suostu kehumaan ahnetta vaimoa, mutta nauraa raikuvasti useissa kohdissa.

 

”Se sano sitä possuksi!”

Esitys on kepeän yksinkertainen. Se hauskuuttaa kalsarijutuillaan ja toistollaan. Se ottaa lapsiyleisön omakseen. 4,5-vuotiaani arvioi esityksen hyväksi. Hän on selvästi ilahtunut tästä hassuttelevasta nukketeatterishowsta. ”Se oli paras kohta, kun se mies sano sitä naista porsaaksi.”

Esityksen jälkeen muu perheemme saa ensimmäiseksi kuulla, että ”siinä heitettiin tavaroita mereen” ja ”se sano sitä possuksi”.

 

Kampelan kolme toivomusta on suunnattu yli 3-vuotiaille, sen kesto on noin 30 minuuttia ja liput 10 €. Esitys on mahdollista nähdä seuraavasti:

to 6.4.2017 klo 10.00 Toteeemi, Vantaa

su 9.4. klo 15.00 KokoTeatteri, Helsinki

ti 11.4. klo 10.00 Lumosali, Vantaa

ke 19.4. klo 10.00 Pessi, Vantaa

to 20.4. klo 10.15 Sellosali, Espoo

Esityksen voi myös tilata esimerkiksi päiväkoteihin. Lisätietoja ja lippuja saa osoitteesta www.nukketeatterikeskus.fi.

 

 

Mukavia teatterihetkiä!

– Johanna

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

 

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.