Jos joulutunnelmaan virittäytyminen kuulostaa houkuttelevalta, kannattaa ehdottomasti harkita vierailua espoolaisessa Unga Teaternissa – ja uppoutua lempeän humoristiseen klassikkosatuun Viiru-kissan ja Ukko Pesosen joulusta.

 

Unga Teatern / Viiru ja Pesonen

Laatuteatteria Kehän kupeessa

Saimme itse kokea Unga Teaternin Viirun ja Pesosen joulun yhdessä neljävuotiaani kanssa. Ja jälleen kerran havahduin ihmettelemään, miten ihania lastenteattereita löytyykään aivan kotikulmiltamme.

Unga Teatern sijaitsee Espoossa Nuijalantiellä, ihan Kehä ykkösen kupeessa, suunnilleen Leppävaaran ja Kauniaisten puolessa välissä. Kyseessä on Suomen vanhin lasten- ja nuortenteatteri (perustettu jo 1960!), ja onkin ihan käsittämätöntä, etten ole koskaan aikaisemmin vieraillut kyseisessä teatterissa. Onneksi kävimme tänään!

Meiltä Unga Teaterniin ajoi vain muutaman minuutin, mutta tämän aamuisen kokemuksemme perusteella voin ehdottomasti suositella pistäytymistä kauempaakin. (Eivätkä bussipysäkitkään tainneet olla kovin kaukana.)

 

Unga Teatern Espoossa

Ruotsiksi ja suomeksi

Unga Teatern tarjoaa nimensä mukaisesti esityksiä ruotsiksi (ja esikoisemme ehtikin parin kielikylpyvuotensa aikana nähdä siellä useammankin näytelmän oman päiväkotiryhmänsä kanssa). Yhtälailla esityksiä on kuitenkin myös suomeksi!

Tänä syksynä tuolla teatterin omalla Lillklobbin näyttämöllä sai ensi-iltansa Astrid Lindgrenin Mio poikani Mio – molemmilla kotimaisilla kielillä. Viirun ja Pesosen joulua puolestaan on esitetty jo vuodesta 2002 niin suomen- kuin ruotsinkielisellekin yleisölle.

Tämän vuoden ensimmäinen suomenkielinen Viirun ja Pesosen joulu nähtiin tänään 7.12., ja esityksiä on vielä useita ennen joulua (myös ruotsiksi). Mutta nämä ovatkin sitten vihoviimeiset tilaisuudet nähdä ko. esitys, sillä ensi jouluna Nuijalantiellä nähdään kuulemma jotain ihan muuta.

 

Unga Teatern Espoossa

Viiru ja Pesonen joulutunnelmissa

Kokemamme esitys oli hyvä. Se oli ihana uppoutuminen joulun odotukseen, toiveisiin ja valmisteluihin. Kun kissa kokee elämänsä ensimmäisen joulun, haluaa hän elää sen juuri niin kuin on kuullut toisten kertovan. Mutta mitä, kun kaikki ei menekään ihan niin kuin toivoo? Tai niin kuin on suunnitellut? Mitä tapahtuukaan, kun vastoinkäymiset meinaavat pilata koko joulun?

Sven Nordqvistin tarinaan pohjautuva ja Christian Lindroosin dramatisoima ja ohjaama esitys on lempeä, rauhallinen ja hyväsydäminen. Se kertoo välittämisestä ja toisten auttamisesta. Ja pohtii sitä, mikä joulussa onkaan tärkeää.

Päiväkoti- ja koululaisryhmistä täyttynyt katsomo räjähtää aika ajoin riemuisaan nauruun ja muutaman vauhdikkaat yllätykset saavat yleisönkin kuhisemaan. Oma poikani hätkähtää lattialla rullaavaa kanaa, mutta edes Pesosen savuavat housut eivät saa häntä pelästymään.

Tämä on kaunis satu, jossa nähdään lumihiutaleita ja pipareiden leivontaa, malttamatonta odotusta ja joulun taikaa.

Näytelmän lavasteet on rakennettu realistiseksi kuvaukseksi Ukko Pesosen ja Viiru-kissan tuvasta. Ja ikkunasta näkyy aika ajoin kaunis talvitunnelma. Kaikki on hienoa ja lapseni nauttii.

Myös itse pidin näkemästäni. (Mutta en kyllä voi olla ihmettelemättä, miksi ihmeessä lopun iloiseen tunnelmaan pitikään sotkea stereotyyppisen perinteistä suomalaisjuhlintaa – korostetun selvine sukupuolirooleineen ja miesväen viinapulloineen…)

Mutta siis kiitos, kokonaisuutena esitys oli oikein hieno. Ihanan tunnelmallista joulun aikaa!

 

Unga Teatern / Viiru ja Pesonen

 

P.S. Teatterin kahvila on avoinna tuntia ennen ilta- ja viikonloppunäytöksiä, mutta arkiaamuisin se on suljettu.

 

Viirun ja Pesosen joulu Unga Teaternissa (Nuijalantie 9B, Espoo) 19.12.2016 asti, kesto n. 50 min., liput 8€ (arkiaamut) / 14 € (illat ja viikonloput), suositusikä 3+

Omat lippumme on saatu Unga Teaternilta.

Jutun esityskuvat : Petra Lönnqvist

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *