Neljä hyvää joulukirjaa lapsille

Joulukirja lapselle! Tässä neljä hyvää vaihtoehtoa

Mikä onkaan ihanampaa kuin ottaa lapsi syliin ja uppoutua yhdessä jouluiseen tarinaan!

Tässä jutussa esitellään neljä hyvää joulukirjaa: Tatun ja Patun ihmeellinen joulu, Pekka Töpöhäntä viettää joulua, Peppi Pitkätossun joulukuusenriisujaiset sekä Petterin ja Lotan joulu.

 

 Neljä hyvää joulukirjaa lapsille

Tatun ja Patun ihmeellinen joulu

Jos on nähnyt lokakuussa ensi-iltansa saaneen Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu -elokuvan, tietää, ettei outolalaisten veljesten pyrkimys viettää joulua ystävänsä Veeran luona suju ongelmitta. Näin käy myös Tatun ja Patun ihmeellinen joulu -kirjassa.

Kirjassa laitetaan kanelia kainaloon ja sotketaan asioita. Siinä on kömmellyksiä ja väärinkäsityksiä, outoja juttuja ja uskomatonta komiikkaa. Mutta toki siinä on myös onnellinen loppu.

Tähän Aino Havukaisen ja Sami Toivosen joulukirjaan omat poikani ihastuivat välittömästi, ja sitä meillä on nyt luettu useampaan otteeseen. Tatun ja Patun ihmeellinen joulu voitti myös selvin luvuin lastemme tämänvuotisen Paras joulukirja -äänestyksen.

Jos Tatu ja Patu naurattavat myös teillä, kannattaa harkita ko. kirjaa vaikka joulupakettiin. Tai miltä kuulostaisi ajatus antaa lahjaksi sekä kirja että leffaliput koko perheelle? Tai esimerkiksi kirjaan liittyvä puuhapaketti piparkakkumuotteineen ja lautapeleineen?

 

Joulukirja lapselle / Tatun ja Patun ihmeellinen joulu

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatun ja Patun ihmeellinen joulu, Otava 2015 (Adlibriksellä 19,90 €, Suomalaisessa kirjakaupassa tarjous 19,95 €)

Tatun ja Patun ihmeellinen joulu -puuhalaatikko, Otava 2016 (Adlibriksellä 39,20 €, Suomalaisessa kirjakaupassa 39,95 €)

 

Pekka Töpöhäntä viettää joulua

Toinen lukemamme joulukirja on nyt vuonna 2016 julkaistu Pekka Töpöhäntä viettää joulua. Se on Åsa ja Michael Rönnin kirjoittama sekä Ingrid Flygaren kuvittama tarina, jossa ollaan joulutunnelmissa kiltin ja hännättömän Pekka-kissan kanssa. Ihanan nostalgista. (Ja kirjan kanteen valittu matan ja kiillon yhdistelmä on aivan mahtava. Tekee mieli päästä heti lukemaan!)

Tämä uutuuskirja pohjautuu legendaarisen Gösta Knutssonin alkuperäisiin, vuosikymmenten takaisiin klassikkotarinoihin. Siinä ovat mukana tuttuun tapaan niin ilkeä Monni kuin ystävällinen Maija, niin Pilli ja Pulla kuin monet muutkin kaupungin kissat.

Nykyvirettä kirjaan on otettu (mielestäni ihan turhaan) puhumalla mm. kattilatten nauttimisesta. Mutta kirjojen ydin on säilynyt ja kiltteyden hyvyyttä korostetaan edelleen – alleviivatun korostuneesti.

Tarina kulkee Pekka Töpöhäntä -tarinoille tyypillistä kaavaa: Monni on ilkeä Pekalle, yrittää saattaa hänen naurunalaiseksi ja koittaa lavastaa kiltin kissan syylliseksi ikäviin juttuihin. Mutta kuten aina Pekka Töpöhäntä -kirjoissa käy: paha saa palkkansa.

Jostain syystä emme ole vielä aikaisemmin lukeneet omien lasteni kanssa Töpöhäntä-kirjoja – vaikka jopa neuvolantäti suositteli nimenomaan näitä(!). Ensimmäinen Pekka Töpöhäntä -kokemus oli kuitenkin poikien mielestä oikein hyvä. Vahva suositus siis myös tälle uudelle, jouluiselle kirjalle!

 

Lasten joulukirja / Pekka Töpöhäntä viettää joulua

Åsa ja Michael Rönn – Ingrid Flygre: Pekka Töpöhäntä viettää joulua, Gummerus 2016 (Adlibriksellä tarjouksessa 12,90 €, Suomalaisessa kirjakaupassa 14,95 €)

 

Peppi Pitkätossun joulukuusen riisujaiset

Meillä rakastetaan Peppi Pitkätossua! Ja oikeastaan on ihan itsestään selvää, että Peppi Pitkätossun joulukuusenriisujaisetkin on sekä äidin että poikien mielestä hyvä kirja.

Tässä Astrid Lindgrenin ihanan jouluisessa klassikkotarinassa (vuodelta 1950) Peppi järjestää kaupungin lapsille kuusenriisujaiset Huvikummussa. Tarjolla on yllätyksiä ja herkkuja, lumimaja ja kakkua, piiritanssia ja kelkkamäki… Kuusi on täynnä piparkakku-ukkoja, karamellejä ja mm. lahjoja. Ja lapset saavat kiivetä riisumaan nämä kaikki!

Peppi järjestää niin hienon juhlan, että tekee jopa mieli alkaa suunnitella itsekin samaa. 🙂

 

Lasten joulukirja: Peppi Pitkätossun joulukuusenriisujaiset

Astrid Lindgren – Ingrid Vang Nyman: Peppi Pitkätossun joulukuusenriisujaiset, WSOY 2012 (Adlibriksellä tarjouksessa 12,90 €, Suomalaisessa kirjakaupassa 26,95 €)

 

Petterin ja Lotan joulu

Petterin ja Lotan joulu on satu, jonka muistan jo omasta lapsuudestani. Se on rakastetun ruotsalaiskirjailijan, Elsa Beskowin (1874-1983), kirjoittama ja kuvittama, tunnelmallinen kuvaus vanhanajan joulusta.

Orpolapset Lotta ja Petteri viettävät ensimmäistä jouluaan Täti Vihreän, Täti Ruskean ja Täti Sinipunaisen luona. He pääsevät leipomaan piparkakkuja ja hakemaan kuusta Setä Sinisen kanssa. Aattona he tanssivat kuusen ympärillä ja näkevät vanhan ajan joulupukin sarvineen ja mustine turkkeineen. He kuulevat myös Täti Sinipunaisen keksimän sadun joulupukin alkuperästä…

Tarinassa on vahva vanhanajan vire, ja se on kuvitettukin nostalgisen tunnelmallisesti. Mutta miten Setä Sininen voi olla joulupukki? Entä kuka onkaan lumottu prinssi…?

Tarinassa on monta lapsia ihmetyttävää kohtaa, mutta silti se tuntuu kietovan myös omat lapseni sekä joulun että sadun ihmeelliseen taikaan…

 

Joulukirja lapselle: Petterin ja Lotan joulu

Elsa Beskow: Petterin ja Lotan joulu, Gummerus 2013 (Adlibriksellä tarjouksessa 9,90 €, Suomalaisessa kirjakaupassa 21,95 €)

 

 

Kirjat on saatu kustantajilta ja ne toimitetaan edelleen Hope ry:n kautta vähävaraisille lapsiperheille.

Jos haluat itsekin tuoda jouluiloa vähävaraisen perheen lapselle, voit osallistua Hope ry:n joululahjakeräykseen (lue lisää yhdistyksen Facebook-sivuilta). Huom! Joissain paikoissa lahjakeräys päättyy tänä viikonloppuna.

Lisätietoa Taidekodin ja Hope ry:n yhteistyöstä löytyy täältä.

 

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!