Tiedätkö kuka asuu naapurissanne? Millainen koti heillä on? Entä miltä oma kotinne näyttää?

Ihastuin Habitare-messuilla Etana Editionsin toteuttamaan lastenalueeseen ja sen pohjana toimineeseen upouuteen Talo kulman takana -kirjaan. Saimme tämän ihanan kirjan luettavaksemme parisen viikkoa sitten, ja nyt olemme tutkineet sitä lasteni kanssa monen monta kertaa. Kirja innosti poikani myös askartelemaan omia talojaan kenkälaatikoista.

 

Talo kulman takana (Etana Editions 2016)

 

Naapurit tutuiksi!

Talo kulman takana on Jenni Erkintalon ja Réka Királyn kirjoittama ja kuvittama tarina Eppu-pojasta ja hänen uusista naapureistaan. Eppu muuttaa uuteen taloon, ja tutustuu tulevien naapureidensa ihmeelliseen maailmaan.

Hän käy kurkaamassa kuusilapsisen perheen vauhdikkaaseen kotiin ja iäkkäiden kaksoissisarusten vaaleanpunaiseen unelmaan. Hän yrittää tutustua myös neljännen kerroksen Herra Kölliin ja hänen Maanantai-koiraansa. Oman hetkensä saavat myös vitoskerroksen arkkitehtiperhe sekä kutosen von Luomut.

Jokainen asunto on omanlaisensa ja jokaiseen kotiin on muodostunut oma, persoonallinen koti asukkailleen – myös Epun isoäidille talon alimmassa kerroksessa.

 

Talo kulman takana (Etana Editions 2016)

Hieno tarina herkullisesti kuvitettuna

Kirjan tavoitteena on puhua erilaisuuden hyväksymisestä ja rohkeudesta sekä aktivoida lapsia miettimään omaa elinympäristöään. Tarina on toteutettu liioitellun hauskasti ja se onnistuu nostamaan esiin hyvin erilaisia ihmisiä – asettamatta ketään toisia paremmaksi tai huonommaksi.

Tarina on herkullinen, mutta kuvitus sitäkin herkullisempi. Erkintalo ja Király ovat piirtäneet kertomukselle ihastuttavat raamit hauskoine yksityiskohtineen ja hykerryttävine värisävyineen. Tämä on juuri sellaista estetiikkaa, jota silmäni rakastavat.

 

Talo kulman takana, Etana Editions 2016

Mites meillä?

Myös poikani ovat olleet innoissaan Talo kulman takana -kirjasta. Mm. Mörö Kölli huvitti heitä suunnattomasti jo pelkkänä nimenä. Ja von Luomujen innoittamana meillekin kuulemma pitäisi rakentaa kunnon viidakko…

Olemme miettineet, ketkä ovat meidän naapureitamme ja miten omakotitalomme eroaa Mummin ja Tuffan kerrostalosta. Olemme myös mm. miettineet, mikä omassa kodissamme on kivaa ja mitä kukin sinne toivoisi. Ja muutama päivä sitten pojat tosiaan alkoivat loihtia kenkälaatikoista omia värikkäitä talojaan.

 

Jenni Erkintalo ja Réka Király: Talo kulman takana

Kenkälaatikkotaloja

Annoin neljävuotiaani käyttöön ison, avattavan kenkälaatikon ja nostin pöytään erivärisiä askartelupapereita, sakset, liimaa ja kyniä. Päällystimme laatikon lapseni toiveiden mukaan, ja hän alkoi leikata siihen mm. eri värisiä ikkunoita. Pikkuveli tuli mukaan leikkaamaan, ja hetken päästä isovelikin halusi osallistua.

Askartelijoiden keskuudessa kaivattiin uutta laatikkoa, ja pian keittiönpöydällä komeili kaksi värikästä taloa. Pojat innostuivat myös leikkaamaan lehdistä ikkunoihin kukkia ja talojen sisälle mieleisiään juttuja. Tuli turkoosi sohva ja tuuletin, vessanpönttö ja tyylikäs takka. Lautasella oleva ruoka nähtiin ravuiksi.

Seuraavaksi tehdään kuulemma liikkuvat hissit ja avattavat luukut. Mutta kukahan taloissa asuu…?

 

Talo kulman takana syntymässä

Talo kulman takana. Vai parvekkeella?

 

Jenni Erkintalo ja Réka Király: Talo kulman takana, Etana Editions 2016, 21 €

Kirja on saatu kustantajalta.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

3 thoughts on “Talo kulman takana – ja kaksi itse askarreltuina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *