Suomi täyttää viikon päästä 99 vuotta, ja kuukauden kuluttua alkaa maamme 100-vuotisjuhlavuosi. Kerhoissa ja päiväkodeissa piirretään siniristilippuja, päällystetään pilttipurkeista kauniita tuikkukuppeja sini-valkoisilla silkkipapereilla tai mietitään kuumeisesti uusia ideoita itsenäisyysjuhlan huomioimiseen. Mitäpä jos jokaisessa kodissakin testattaisiin ihanan klassista lippuaskartelua – uudella, helpolla ja hauskalla tavalla?

 

 Itsenäisyyspäiväaskartelu / Suomen lippu

Suomen lippu teipillä ja telalla

Meidän neljävuotiaamme on valtavan innokas lippujen piirtäjä, ja koko perheemme on innostunut maalarinteipin hyödyntämisestä taiteilussa. Viikonloppuna päätimme yhdistää nämä kaksi asiaa ja toteuttaa pikaisen itsenäisyyspäivätaiteilun.

Leikkasin sinisestä kartongista paloja (20 x 12,5 cm) ja otin esille maalarinteippiä, valkoista sormiväriä sekä maalitelan (leveys 10 cm). Näillä välineillä pojat taiteilivat omat lippunsa ehkäpä alle minuutissa.

Teipistä revittiin kaksi pätkää (toinen pidempi ja toinen vähän lyhyempi), ja ne teipattiin siniseen kartonkiin ristikkäin. Sormiväriä laitettiin laakeaan astiaan ja telaa pyöriteltiin värissä. Telalla levitettiin maalia paperiin, teippien päälle. Kun maali oli lähes kuivunut, teipit poistettiin ja lippu oli valmis.

Itsenäisyyspäiväaskartelu / Suomen lippu

 

Hienoa ja hauskaa

Lopputulos oli hyvinkin klassinen Suomen lippu, mutta sen tekemisessä päästiin hyödyntämään hauskoja välineitä: teippiä ja telaa. Lisäksi valmiissa lipussa oli hienoa eläväisyyttä ja kiehtovaa rouheutta. Suosittelen kokeilemaan! Todella helppoa, nopeaa ja hauskaa! Ja aika pienikin lapsi pystyy tekemään kaiken ihan itse. 🙂

 

Itsenäisyyspäivä / Suomen lippu -askartelua

 

Muita juttuja, joissa olemme hyödyntäneet maalarinteippiä, ovat mm. Syystaidetta vesiväreillä ja maalarinteipillä (23.9.16) ja Vähän erilainen automatto (26.1.16). Maalitelaa testasimme Ruska valloillaan -jutussa (28.9.16).

 

Vinkkejä Lasten omasta vuosikirjasta

Jos kaipaat muitakin ideoita itsenäisyyspäivän ympärille, kannattaa hyödyntää Lasten Keskuksen pari vuotta sitten julkaisemaa Lasten omaa vuosikirjaa ja tähän liittyvää Lasten oma lauluvuosi -teosta (2016).

Tuossa vuosikirjassa esitellään 84 juhla-, liputus- ja merkkipäivää tapoineen ja taustoineen. Itsenäisyyspäivänkin kohdalla ko. juhlasta kerrotaan pienillekin lapsille sopivalla tavalla. Lisäksi mukana on aiheeseen liittyvä runo ja satu sekä useita kirjavinkkejä. Lasten omassa lauluvuodessa joulukuun kuudennen päivän lauluksi on valittu Kansalaislaulu.

Olen kirjoittanut näistä molemmista kirjoista omat jutut aikaisemmin. Lasten oma vuosikirja -juttu löytyy osoitteesta: http://taidekoti.com/2016/02/mika-ruuneperi/ ja Lasten oma lauluvuosi -juttu osoitteesta: http://taidekoti.com/2016/06/laulu-vuoden-jokaiseen-juhlaan/.

 

Lasten oma vuosikirja ja Lasten oma lauluvuosi

Välineet ja ohjeet

Tässä vielä lopuksi tiivistettynä lipputaiteilussa tarvittavat välineet ja ohjeet

Välineet:

 • Sinistä kartonkia
 • Maalarinteippiä
 • Valkoista sormiväriä (tai muuta peittävää, lapsille sopivaa maalia)
 • Maalitela ja laakea astia (tai esim. iso pahvinpala myslipaketista tms.)
 • Maalausalusta

Toteutus:

 1. Aseta sopivankokoinen kartonki maalausalustalle.
 2. Revi maalarinteipistä kaksi pätkää, toinen vähän pidempi, toinen lyhyempi.
 3. Teippaa teipinpätkät kartonkiin ristikkäin (kuten Suomen lipussa).
 4. Pyörittele maalitelaa laakeassa astiassa olevassa sormivärissä / maalissa.
 5. Telaa maalia kartonkiin teippien yli.
 6. Anna maalin kuivua muutama tunti.
 7. Poista teipit varovasti.

 

Hyvää itsenäisyyspäivää!

 

Lippuaskartelu / Itsenäisyyspäivä

 

P.S. Olen itse ostanut maaliteloja ihan tavallisesta rautakaupasta (esim. Bauhaus), mutta vastaavia saa tilattua muutamalla eurolla myös netistä (mm. Konsta Shopista).

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *