Joululahjavinkkejä lapsille

Luovuutta ruokkivia joululahjavinkkejä pienille lapsille

Mitä ostaa pienelle kummipojalle joululahjaksi? Entä sukulaistytölle? Tai omille ihanille pienokaisille?

Postiluukusta on jo ehtinyt tulla useampia lelukuvastoja, joissa esitellään toinen toistaan isompia ja upeampia muovihärveleitä, siis sellaisia juttuja, joiden saamisesta moni lapsi mitä todennäköisimmin riemastuu suuresti – mutta kenties vain hetkeksi.

Jos tuntuu siltä, että ei halua kääriä ainakaan ihan jokaiseen pakettiin Ryhmä Hau -tavaraa tai Frozen-ihanuuksia, kannattaa poimia lapsen luovuutta ruokkivia ideoita alla esitellyistä kuudesta kategoriasta.

(Mukana on suoria linkkejä helpottamaan tuotteiden hankintaa, mutta kannattaa toki hyödyntää myös kirpputorien tarjonta. Sieltä löytyy hyvällä tuurilla vastaavia tuotteita hyvinkin edullisesti!)

 

1. Legot ja muut rakenteluvälineet

Joululahjavinkkejä / Legot

Kyllä, tiedän, Legot ovat kuin ovatkin muovia ja näitä saattaa jollain lapsella olla valmiiksi jo säkkikaupalla. Tästä huolimatta Legot ovat kerrassaan nerokkaita leluja. Ne ovat vaihtoehto, josta tulee lähes varmasti iloa niin lapselle kuin luovuutta janoaville vanhemmillekin. Vaikka yksittäiset palat hukkuisivat tai pakettien sisällöt menisivät sekaisin, saa Legoilla aikaan ihan mahtavia leikkejä. Niistä voi rakentaa mitä tahansa – ja antaa luovuuden kukkia rajattomasti.

Eikä toki tarvitse tyytyä pelkkään pakettiin, vaan lahjaan voi yhdistää lupauksen yhteisestä rakennushetkestä. Meillä tuskin mikään olisi parempaa kuin se, että Joulupukki lupaisi isin puolesta, että seuraavana päivänä rakennetaan yhdessä Legoilla ainakin kaksi tuntia – ilman mitään häiriötä.

Muita harkinnan arvoisia rakenteluvälineitä ovat mm. klassiset Brion puupalikat tai rakennussarjat, Geomag-magneetit tai Plus Plus Mini -rakennuspalikat.

2. Kirjat

Joululahjavinkkejä / kirjat

Kirjat ovat klassikko. Ja ihana sellainen. Eikä kirja tietystikään ole pelkkä kirja. Parhaimmillaan se on lupaus yhteisestä ajasta sylikkäin. Se on jakamatonta huomiota. Se on ajatuksia, tietoa ja uusia näkökulmia. Se on ruokaa mielikuvitukselle ja ravintoa luovuudelle. Se on hetki sadun taikaa.

Tiedustellessani kuusivuotiaalta esikoiseltani, millaiset lahjat ovat hyviä, ei hän suinkaan tyrmännyt kirjoja: ”Riippuu kirjasta. Joku voi olla huono ja toinen tosi hyvä lahja.”

Itse näen ihaniksi valinnoiksi esimerkiksi Astrid Lindgrenin klassikkosadutMuumi-kirjat tai hassun hauskat uutuuskirjat. (Itse esimerkiksi olen jo tilannut nuorimmaisellemme uuden Peku-kirjan hitiksi nousseen suosikin rinnalle. Lue juttuni ko. kirjasta täältä.)

Ja yksi ehdottoman ihana lahjaidea ovat kirjat, joihin voi yhdistää retken kirjan esittelemään kohteeseen. Tällainen on esimerkiksi alkusyksyllä ilmestynyt Päivä Kansallismuseossa. (Lue juttuni ko. kirjasta täältä.) Tai vaihtoehtoisesti lapsen ja aikuisen yhteiseksi lahjaksi sopii esimerkiksi Satuhieronta-kirja!

 

3. Teatteriliput

Yksi hienoimmista lahjoista ovat teatteriliput. Jos tämän hetken hittihahmo jää unohduksiin muutamassa kuukaudessa (tai viikossa), säilyy ihana teatterielämys mielessä ehkä koko elämän.

Lippuja voi ostaa suoraan johonkin tiettyyn näytökseen tai vaihtoehtoisesti hankkia lahjakortin (ks. esim. Nukketeatteri Sampo Helsingin keskustassa).

Ja toki lahjaan voi sisältyä – paitsi seura – myös esimerkiksi mehu ja pulla (tai jopa kunnon ruoka) lastenteatterin satumaisissa tunnelmissa. Ja jos lippujen lisäksi haluaa antaa myös konkreettisen, lahjapaperiin käärityn paketin, voi lippulahjaan yhdistää esimerkiksi esitykseen liittyvän CD:n tai kirjan. Tällaisia myydään ainakin Nukketeatteri Sampossa.

 

4. Teatterivälineet

Joululahjavinkit / teatterivälineet

Teatterilippujen sijaan (tai lisäksi) voi lapsen lahjapakettiin kääriä välineitä omien teatteriesitysten tekemiseen. Näitä voivat olla erilaiset roolivaatteet tai käsinuket, tai vaikka materiaalit, joista voi itse koota omia nukkeja.

Ihastuin itse ihan valtavasti Nukketeatteri Sampon puodissa näkemääni pieneen Nukketeatteria tekemään -pakkaukseen, joka sisältää iki-ihanan Camilla Mickwitzin piirtämiä, kartongista leikattavia päitä, käsiä yms., joista voi itse loihtia 16 käsinukkea tai pöytäteatterihahmoa (hinta 12 €).

Samassa kaupassa on myynnissä myös aivan valtavan ihana Pöytäteatteripaketti (30 €). Tälläinen itselläni on tallella vielä kolmenkymmenen vuoden takaa. Tämä on siis ihan supersuperihana lahja!! (Kirjoitan tästä paketista varmaankin oman jutun vielä myöhemmin…)

 

5. Taidetarvikkeet

Joululahjavinkit / sormivärit

Taidetarvikkeet ovat aina hienoja. Ne ovat käyttötavaraa, joka ei jää vuosiksi pyörimään kaappeihin. (Tai siis toivottavasti ei jää…) Ne ovat myös mitä parhaimpia luovuuden ruokkijoita, ja ne tarjoavat lapselle valtavan hienon mahdollisuuden kokea onnistumisia. Taidetarvikkeisiin on myös helppo yhdistää yhteistä aikaa.

Omista suosikeistamme uusin on Muckin sormiväripakkaus (25 €). Nämä ovat aivan ihania, täysin myrkyttömiä värejä, jotka sopivat jo ihan pienenkin lapsen pakettiin. Suosittelen varauksetta! Konsta Shopin valikoimista löytyy myös valmiita pikkupiirtäjien paketteja, jotka sisältävät erilaisia laadukkaita kyniä, paperia yms. (ks. esim. yli 3-vuotiaiden setti ja yli 5-vuotiaiden setti.)

 

6. Valmiit askartelusetit

Joululahjavinkit / askartelusetit

Vakiolahjojamme ovat myös valmiit askartelusetit. Nämä ovat mielestäni valtavan näppäriä lahjoja (yhtälailla niin kaverisynttäreille kuin sukulaislasten joulupaketteihin). Valikoima on suuri ja hintahaarukka ylettyy muutamasta eurosta useampiin kymppeihin.

Ehdottomia suosikkejani ovat Djecon suloiset setit, joita löytyy monen ikäisille. Ja aika kivoilta joululahjoilta näyttävät myös esimerkiksi Adlibrikseltä bongaamani Suuri askartelupakkaus (29,90 €) tai Luova lahjarasia (20,20 €).

Ja tällaiset askartelusetit ovat myös kätevä keino yhdistää ne suositut hittihahmot taidepuuhaan. On Frozen-mosaiikkipakkauksiaväritettäviä Ryhmä Hau -reppuja ja esimerkiksi robottiaiheisia muovailupakkauksia. (Mutta ei kannata ostaa sellaisia halpispaketteja, joissa on mukana vesivärejä ja erilaisia kyniä. Ne voivat näyttää tosi kivoilta, mutta niiden värit ovat lähes 100 prosentin varmuudella surkeita…)

Vielä yksi hauska ajatus on koota oma, luovuuteen kannustava askartelupaketti esimerkiksi papereista, napeista, muovisilmistä, jne., jne. Näistä voi sitten loihtia yhdessä ihan mitä tahansa – vaikka tulevan vuoden jokaisena viikkona. 🙂

 

Joululahjavinkkejä lapsille

 

 

P.S. Hyviä lahjoja (Taidekodin aihealueiden ulkopuolelta) ovat tietysti myös esimerkiksi urheilutarvikkeet, kuten vaikkapa sukset ja yhteinen hiihtoretki nuotiomakkaroineen. Tai uudet uimalasit ja uimahallireissu. Tai laadukkaat, kotimaiset puolapuut ja voimistelurenkaat!

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!