Näyttävä onnittelukortti – 7 yksinkertaista kikkaa

Onnittelukortti

Lapsen itse tekemä onnittelukortti on aina ihana – olipa se millainen tahansa. Mutta jos joskus haluaa saada pienenkin lapsen tekemään korttiin uudenlaista näyttävyyttä ja samanlaista tunnelmaa, kuin ns. oikeissa taidekorteissa, kannattaa testata muutamia yksinkertaisia ideoita.

Tässä jutussa esitellään kortit, jotka 4- ja 6-vuotiaat pojat maalasivat vesiväreillä isovanhempiensa viime lauantaisiin syntymäpäiväjuhliin. Sellaisten tekemiseen ei vaadita minkäänlaista piirrustustaitoa, ei kovin monipuolista askartelutarvikearsenaalia eikä edes sen suurempaa ajatusta kortin sisällöstä. Näiden toteutuksessa hyödynnettiin seuraavia superhelppoja ja osin itsestäänselviäkin kikkoja:

 

Onnittelukortti

 

Korttikikka no. 1

Ensimmäinen keino, jota kannattaa hyödyntää upeiden korttien taiteilussa, on kunnollisen, paksun akvarellipaperin käyttäminen. Tämä tuo korttiin heti taiteellista tunnelmaa ja hienoa ryhtiä. (Me käytimme sitä samaa Bilteman akvarellipaperia, jota olen ennenkin mainostanut.)

Korttikikka no. 2

Toinen keino on tehdä kortista avattava taittamalla paperi kaksinkerroin. Tämä on ehkä kaikkein yksinkertaisin keino nostaa onnittelukortti astetta hienostuneemmalle tasolle (siis verrattuna siihen, että kortti olisi ns. postikorttimalli.)

 

Onnittelukortti syntymässä

Korttikikka no. 3

Kolmas kikka on kehysten tekeminen maalarinteipin avulla. Paperi kannattaa teipata alustaan maalarinteipin avulla. Tämä pitää paperin paikallaan maalaamisen ajan ja ehkäisee paperin rypistymistä sen kuivuessa. Mutta lisäksi se jättää paperin reunoihin vaaleat kaistaleet, jotka näyttävät hienoilta kehyksiltä, kun teipit poistetaan kuivuneesta maalauksesta.

Jotta kehykset syntyvät, täytyy väriä levittää aivan paperin reunoihin asti. (Sen sijaan paperin keskellä voi hyvin olla valkoisia alueita tuomassa maalaukseen raikkautta ja ilmavuutta.)

 

Onnittelukortti maalaamalla

Korttikikka no. 4

Jos haluaa saada korttiin näyttävyyttä, kannattaa käyttää reilusti väriä. Vesiväreillä maalatessa on paras käyttää mahdollisimman isoa sivellintä, ja ottaa kunnollisesta vesivärinapista todella reilusti väriä. Värejä kannattaa maalata osin päällekkäin ja limittäin, jotta ne yhdistyvät hienosti toisiinsa. (Mutta on ehdottoman tärkeää, että paperi on niin paksu, ettei väri mene siitä läpi – varsinkin jos paperi on taitettu kaksinkerroin.)

 

Onnittelukortti vesivärein

Korttikikka no. 5

Maalaus pitää jättää kuivumaan teipattuna alustaansa. Kun se on kuivunut, voi teipit poistaa varovasti. Tämän jälkeen siihen voi tehdä vesiväripinnan päälle lisäefektejä, kuten esim. painaa sydämenmuotoon taitellulla talouspaperirullalla ja sormiväreillä sydämiä tai leikata ja liimata vahvemmalla maalilla maalatusta paperista haluamiaan muotoja.

Näitä lisäefektejä kannattaa hyödyntää eritysesti silloin, jos vesiväri on jäänyt haaleaksi. (Itse olin alunperin ajatellut meidän käyttävän näitä keinoja, mutta koska poikien maalauksista tuli itsessään niin hehkuvat, ei niihin oikein voinutkaan enää lisätä mitään muita kuvioita…)

 

Onnittelukortti

Korttikikka no. 6

Jos maalauksen värit ovat voimakkaat, eikä se kaipaa enää lisäväriä, voi siihen silti tuoda lisäilmettä (ja samalla raikkautta) repimällä maalaamattomasta vesiväripaperista suikaleita tai muita kuvioita. (Suikaleet voi toki myös leikata, mutta repiminen synnyttää elävämmän jäljen…)

 

Korttikikka no. 7

Näihin suikaleisiin voi kirjoittaa vaikkapa onnittelutekstin. Kannattaa myös miettiä leimasinten hyödyntämistä. Niillä saa kaikkiin teksteihin aina kivan, hauskan lisän. Ja toinen oiva kirjoitustapa on Dymo-teipin ja -kirjoittimen käyttäminen. (Ks. esim. Lego-kutsukorttimme.)

 

Onnittelukortti

Lisää ideoita?

Oheisilla tavoilla saa aikaan näyttävän onnittelukortin hyvinkin helposti. Jos haluat kuitenkin saada ideoita myös muunalaisista korteista, niitä löytää esim. seuraavista aikaisemmista jutuistani:

 

Itse tehty onnittelukortti

 

Vesivärimaalaukseen puolestaan löytää lisää vinkkejä seuraavasta jutusta:

 

Välineet ja ohjeet

Ja tässä vielä tiivistettynä näiden viimeviikkoisten onnittelukorttiemme ohje:

Välineet:

 • Akvarellipaperia (riittävän paksua, mieluiten min. 300 g)
 • Iso sivellin ja vesiastia
 • Maarinteippiä
 • Maalausalusta
 • Kirjainleimasimia ja mustetyyny

Itse työn voi toteuttaa seuraavasti:

 1. Taita esim. A4-kokoinen akvarellipaperi kaksinkerroin.
 2. Teippaa paperi maalarinteipillä alustaan siten, että paperin kaikista sivuista jää kapea kaistale teipin alle.
 3. Kehota lasta maalaamaan paperi täyteen väriä.
 4. Antakaa maalauksen kuivua.
 5. Poistakaa kuivasta työstä teipit varovasti.
 6. Repikää toisesta paperista pieni kaistale.
 7. Painakaa tähän paperiin leimasimilla haluamanne teksti.
 8. Kiinnittäkää tekstipaperi maalauksen päälle. (Me käytimme tässäkin maalarinteippiä, taittamalla siitä palat papereiden takapuolelle, mutta toki paperit voi myös esim. liimata.)
 9. Kortin sisäpuolelle voi tietysti kirjoittaa tavalliseen tapaan oman tekstin, runon yms. 🙂

 

Itse tehty onnittelukortti

 

P.S. Meillä sekä 4- että- 6-vuotias halusivat tehdä molemmille isovanhemmilleen omat korttinsa kumpaisellekin. Kuopuksemme sen sijaan ei tällä kertaa meinannut innostua korttitaiteilusta ollenkaan. Ihan viime metreillä hänkin kuitenkin halusi tehdä oman korttiversionsa. Niinpä lähdimme juhliin mukanamme neljä vesivärikorttia ja yksi tavallisesta kopiopaperista tehty kortti, johon kaksivuotiaamme oli piirtänyt oranssilla tussilla viivoja ja liimannut reilusti violettia kimalletta… Tätä korttia en valitettavasti ehtinyt enää kuvata (eikä liimakaan ehtinyt kuivua) mutta hieno oli tämäkin… 🙂

 

 

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

One Reply to “Näyttävä onnittelukortti – 7 yksinkertaista kikkaa”

 1. […] Teippaa paperi tai kartonki alustaan. (Jos paperi on todella paksu ja vahva, voit halutessasi taittaa sen myös kaksinkerroin avattavaksi kortiksi.) […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.