Se oli ihastusta ensinäkemältä. Rakastuin pieneen, itselleni ennestään tuntemattomaan nukketeatteriin parisen kuukautta sitten, huomatessani heidän esittävän Oscar Wilden satua Onnellisesta prinssistä. Parhaillaan teatterin ohjelmistossa on myös ihastuttava jouluesitys, Joulupukin lahja. Ja voi että, mitä kaikkea muuta he tarjoavatkaan! Tervetuloa tutustumaan Nukketeatterikeskus Poijuun!

Valloittava joulutarina

Saimme muutama päivä sitten uppoutua neljävuotiaani kanssa Timo Ruuskasen esittämään ja Bojan Barićin ohjaamaan Joulupukin lahjaan. Kyseessä on hieno joulutarina, jonka soisi jokaisen lapsen voivan kokea.

Lavalla oli tuoli ja vanha laukku. Näiden avulla Timo Ruuskanen loihti eteemme kauniin kertomuksen joulupukista, lahjojen saamisesta ja antamisen merkityksestä. Hän kertoi tarinaa, eläytyi eri rooleihin, näytteli nukeilla ja puhui pienten pehmoeläinten suulla.

Rekvisiittaa oli vähän, tilaa ei tarvittu nimeksikään, värivalot eivät vilkkuneet, eikä edes musiikki soinut. Tässä esityksessä keskityttiin eläytyvään tarinankerrontaan, ja juuri se teki siitä hienon ja kiehtovan. Ruuskanen kertoi meille valloittavan sadun – taidokkaasti ja mukaansatempaavasti. Saimme elää reilut puoli tuntia ihanassa joulutunnelmassa.

Lapseni keskittyi näkemäänsä herkeämättä ja antoi esitykselle arvosanan ”oikein hyvä”.

”Se oli kyllä hassua, kun se sanoi, että suklaa ja legot on huonoja lahjoja – ja vaipat hyviä! Ei musta ainakaan oo.”

Ihmetystä herättivät myös esityksen lasten toiveet kilpa-autoista ja lentokoneista.

”Eihän semmoisia voi saada!”

Joulupukin lahja sisälsi yksinkertaista vitsikkyyttä ja lastakin huvittavia juttuja, mutta sen perimmäinen idea oli syvä ja kaunis – ja tämän lapsenikin taisi ymmärtää.

 

Nukketeatteri Poiju: Joulupukin lahja

 

Privaattiesitys omaan olohuoneeseen?

Joulupukin lahja on esitys, joka olisi tosiaan ihana antaa jokaisen yli 3-vuotiaan lapsen elämyssalkkuun. Tämä on mahdollista nyt marras-joulukuussa Helsingissä Nukketeatteri Sampossa ja KokoTeatterissa (liput 10 €). Ja sen voi tilata myös jopa omaan kotiin!

Ajatella, miten ihanaa olisikaan viettää omaa joulujuhlaa ystävien, naapurien tai sukulaisten kanssa jouluesityksen parissa – siis ikiomassa kodissa tai vaikkapa taloyhtiön kerhotilassa, asukaspuistossa tai jossain muussa kätevässä paikassa! Tai miltä kuulostaisi esimerkiksi ystäväporukan syntymäpäiväkekkerit teatteriteemalla?

Nukketeatterikeskus Poijun ohjelmistossa on monia esityksiä, joita voi tilata niin päiväkoteihin kuin muihinkin yksityisiin tapahtumiin. Joulupukin lahja -esityksen privaattihinta on alkaen 420 € ja esimerkiksi 2-vuotiaillekin sopivan Tonttu-esityksen 300 €. Ja jos kustannus jaetaan isomman porukan kesken, päästään aika nopeasti ns. tavallisiin lippuhintoihin…

 

Omia esityksiä oikeilla nukketeatterinukeilla

Poijun tilattavien esitysten valikoima on monipuolinen, mutta jos haluaa päästä näkemisen sijaan tekemään, sekin onnistuu – ihan oikeilla teatterinukeilla vaikka ikiomassa kodissa.

Nukketeatterikeskus Poijulta on vuokrattavissa neljä erilaista nukketeatterilaukkua viikoksi tai kahdeksi omaan käyttöön (55 €/vko). Yli 5-vuotiaille tarkoitetussa keppinukkelaukussa on 26 eloisaa keppinukkehahmoa (mm. tyttöjä, poikia, naisia ja miehiä) sekä lisäksi 12 käsinukkevauvaa. Yli 3-vuotiaiden pöytäteatterilaukusta löytyy puolestaan yhteensä 16 hahmoa (mm. keijuja ja peikkoja).

Tarjolla on myös Prinsessa Ruusunen -laukku kaikkine satuun kuuluvine hahmoineen (yli 3-vuotiaille) sekä Raamatun kansaa -laukku, jonka avulla mm. seurakuntien kerhot voivat elävöittää kristilliset tarinat ihanan mieleenpainuviksi elämyksiksi.

 

Nukketeatteri Poiju / Keppinukkelaukku

Ihan omia nukkeja

Mutta jos nukketeatterilaukun vuokraaminen ei tunnu omalta jutulta, saa Poijulta ideoita myös ikiomien nukkejen tekemiseen. Heiltä on tilattavissa Hoksnokka-niminen kirja (2012), johon on koottu nukketeatteritaiteilija Kirsti Huuhkan (1921-2012) runsasta idea-aarteistoa. Mukana on useita erilaisia nukentekotapoja, niin ammattilaisille kuin lastenkin kanssa tehtäviksi. Tästä kirjasta kirjoitan varmasti lisää vielä myöhemmin!

 

Nukketeatteri Poiju: Hoksnokka (2012)

 

Mutta siis summa summarum:

  1. Menkää ihmeessä katsomaan nyt joulun alla tuo Joulupukin lahja, jos haluatte rauhoittua kuulemaan hienon joulusadun!
  2. Käykää katsomassa Poijun verkkosivuilla, mitä kaikkea heiltä löytyykään! (Omaa näyttämöä tällä nukketeatterilla ei ole, mutta hienoa tarjontaa sitäkin enemmän. Oli onni, että itse törmäsin Poijuun googlaillessani alkusyksystä lasten teatteriesityksiä!)

 

Omat Joulupukin lahja -lippumme on saatu Nukketeatterikeskus Poijulta. Kiitos!

Kaksi ylintä kuvaa ovat Nukketeatterikeskus Poijun.

 

P.S. Poijun Onnellisen prinssin kokeminen oli yksi iso tekijä siinä, että aloitin yhteistyön Hope ry:n kanssa. Kiitos myös tästä!

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

3 thoughts on “Tunnetko tämän teatterin? (Hieno jouluesitys ja paljon muuta)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *