Joulu / Talvisia kuusia painamalla

Pikataidetta painamalla: talvisia kuusia tammenlehdillä

Parisen viikkoa sitten Etelä-Suomessa oli talvi. Eipä ole enää. Kaikki lumi on sulanut, ja lumen alta on paljastunut taas muutamia haravoimatta jääneitä lehtiä. Me päätimme hyödyntää nämä, tehdä vielä kerran lehtitaidetta ja loihtia märkien tammenlehtien avulla hitusen lumista talvitunnelmaa.

 

Lumisia kuusia painamalla

Pesu, maalaus, painaminen

Pesimme ja kuivasimme lehdet. Otin esille mustaa, paksuhkoa paperia sekä valkoista sormiväriä. Pojat levittivät lehtiin maalia ja painoivat maalisen puolen paperiin. Lehti nostettiin varovasti pois – ja luminen kuusi oli syntynyt.

 

Painamista tammenlehdillä

Talvisia kuusia / lehti pois

Ja ripaus kimalletta

Ihan superyksinkertaista ja samalla hurjan kaunista! Meillä tosin ei tyydytty vielä tähän, vaan päätettiin ripotella kuusiin myös hopeista kimalletta tuomaan lisäefektiä. Kimalle kiinnittyi maaliin sen kuivuessa, ja niin kuusten valkoinen lumipeite kimalteli kotonamme kauniisti…

 

Talvisia kuusia ja kimalletta

Tammenlehtiä tai perunaa

Tämä on valtavan nopea ja näppärä taiteilu, jonka voi toteuttaa ihan pientenkin lasten kanssa. Maali kannattaa levittää siveltimellä lehtien ruotipuolelle. Kun lehti on käännetty paperiin, sitä on hyvä painella joka kohdasta, jotta väri siirtyy kunnolla paperiin.

Jos tammenlehtiä ei ole tarjolla, voi samantyyppisen painamisprojektin toteuttaa vaikkapa tekemällä  perunasta leimasimen kaivertamalla siihen kuusen kuvan. (Itse hyödynsimme tällaista perunaleimailua viime vuonna joulukalenteriprojektissamme. Lue juttu täältä.)

 

Talvisia kuusia painamalla

Koristeita ja joulukortteja?

Nämä talvikuuset olivat hienoja ihan tällaisinäänkin, mutta esikoisemme keksi, että niiden latvaan pitäisi liimata vielä tähtitarra. Ja toki kuusiin voi halutessaan vielä maalata tai liimata muitakin koristeita. Ja joulukortitkin syntyvät tällä tekniikalla helposti ja hienosti. 🙂

 

Talvisia kuusia

 

Välineet ja ohjeet

Näitä talvisia kuusia varten tarvitsee varata seuraavat tarvikkeet:

  • Tammenlehti (tai jokin muu kuusenmuotoinen asia)
  • Tummaa paperia
  • Valkoista sormiväriä (tai muuta lastenmaalia) + sivellin
  • Hopeakimalletta (ja halutessa tarroja tai muita koristeita)

Toteutus:

  1. Levitä puhtaaseen lehteen valkoista maalia.
  2. Paina maalattu lehti tummaan paperiin.
  3. Poista lehti varovasti.
  4. Ripottele maalin päälle kimalletta.
  5. Anna kuivua ja koristele kuusi haluamallasi tavalla (esim. tähti- tai timanttitarroilla).
  6. Käytä joulukorttina tai ripusta omalle seinälle ihasteltavaksi. 🙂

 

Talvisia kuusia tammenlehdellä

Talvisia kuusia / timanttikoristeita

 

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

Vastaa