Animal Farm, Helsinki Contemporary

Animal Farm – eläinveistoksia ja pastellisävyjä

Helsinki Contemporaryn uusin näyttely, Animal Farm, saa kriittisimmänkin lapseni innostumaan galleriakäynnistä – pitkästä aikaa. Esillä on jättimäinen norsu ja linnunjalkoja, villisika ja lukuisia muita eläimiä. Näitä Roland Perssonin teoksia reunustavat Marlon Wobstin herkän pastelliset maalaukset. Yhdessä näiden kahden, hyvin erilaisen, taiteilijan teokset synnyttävän vaikuttavan ja kiehtovan näyttelyn – myös kuusivuotiaan pojan mielestä.

 

Animal Farm, Helsinki Contemporary
Roland Persson: Hope and Glory 2013 / Animal Farm, Helsinki Contemporary

Animal Farm – taidesyksyn korkkaaja

Lukuisat kesänäyttelykierroksemme ja muut heinäkuiset museokäyntimme olivat  kuulemma täyttäneet esikoiseni taidenäyttelykiintiön pitkäksi aikaa. Pari kuukautta vierähti ilman yhtäkään varsinaista museovierailua tai galleriakäyntiä. Mutta viime sunnuntai korkkasi vihdoin vanhimmankin lapseni kuvataidesyksyn. Kiitos tästä Helsinki Contemporarylle ja Roland Perssonin eläinteoksille!

 

Animal Farm, Helsinki Contemporary
Roland Persson: Kokoelma 2016 / Animal Farm, Helsinki Contemporary

Norsu ja muita eläimiä

Kuten Helsingin Sanomatkin kirjoitti viime lauantaina, seisoo Helsinki Contemporary -galleriassa, Helsingin Bulevardilla, jättimäinen norsu (245 x 432 x 122 cm). Se näyttää aivan oikealta elefantilta, vähän surumieliseltä ja kärsineeltä, mutta muuten aika samanlaiselta kuin iso, tuttu elefantti Luonnontieteellisen museon aulassa. Tämä gallerian norsu ei kuitenkaan ole täytetty eläin. Se on taidetta, ruotsalaisen Roland Perssonin 40 000 euroa maksava veistos, Hope and Glory.

Persson on käyttänyt teostensa muotteina kuolleita ja usein täytettyjä eläimiä. Mutta valmiit teokset ovat silikonia – erehdyttävästä aidonnäköisyydestään huolimatta. Hän on tehnyt hyvin omanlaistaan taidetta, joka saa esikoisenikin kiinnostumaan.

 

Animal Farm / Helsinki Contemporary
Roland Persson: Hope and Glory 2013 ja Brutality of the Fact 2016 / Animal Farm, Helsinki Contemporary

Vakavaa ja huvittavaa

”Miks tos on limaa?”

”Toi syö paperia!”

”Mitä noi on?”

Lapseni tarkkailee pitkään norsuveistoksen pintaa, ja kenties vähän kauhisteleekin gallerian seinälle nostettuja linnunjalkoja. Myös Panama Papers saa hänen herkeämättömän huomionsa.

”Mitä eläimiä tos on?”

Nimeämme silikoniseen kuplamuoviin kietoutuneita eläimiä ja mietimme, mitä taiteilija on mahtanut ajatella teosta tehdessään. Poikani vaikuttaa mietteliäältä.

 

Animal Farm / Helsinki Contemporary
Roland Persson: Panama Papers 2016 / Animal Farm, Helsinki Contemporary

 

Seuraavaksi käännämme katseemme seinälle, saksalaisen Marlon Wobstin pastellinsävyisiin maalauksiin.

”Hei, kato, pefoja!”

Vakavaksi syventynyt hetki on tiessään, ja tilalla on huvittunutta hymistelyä. Wobstin maalaukset ovat lempeitä ja hyväntuulisia. Niissä nautitaan rantaelämästä ja hengaillaan ilman housuja. Peput ja pippelit naurattavat poikaani.

Wobstin teoksissa on lasta hymyilyttäviä elementtejä, mutta samalla ne ovat esteettisesti viehättäviä, hyvinkin kauniita. Ja yhdessä Perssonin eläinveistosten kanssa ne muodostavat hienon kokonaisuuden, paitsi visuaalisesti myös sisällöllisesti. Kannattaa käydä kokemassa!

 

Animal Farm, Helsinki Contemporary
Marlon Wobst: Grazie 2016 ja Grosse Welle 2016 / Animal Farm, Helsinki Contemporary

 

 

Roland Persson & Marlon Wobst: Animal Farm, 30.9.-23.10.2016, Helsinki Contemporary, Bulevardi 10, Helsinki, avoinna ti, ke, pe 11-17, to 11-18, la-su 12-16.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

Vastaa