Onnellinen prinssi / Nukketeatterikeskus Poiju

Onnellinen prinssi – poikkeuksellisen syvää ja sielukasta

Jos haluat nähdä taidokasta näyttelemistä ja kekseliästä nukketeatteria, kauniin esityksen ja valtavan koskettavan tarinan, mene ihmeessä katsomaan Nukketeatterikeskus Poijun Onnellinen prinssi. Se tuntuu syvällä sydämessä ja saa hyväosaisen espoolaispojankin pohtimaan maailman epäoikeudenmukaisuutta ja toisten auttamista.

 

Onnellinen prinssi / Nukketeatterikeskus Poiju

Oscar Wilden satuklassikko

Onnellinen prinssi on Oscar Wilden rakastettu satuklassikko, jonka hän kirjoitti omille pojilleen vuonna 1888.

Tarina kertoo korkealla kaupungin kattojen yläpuolella kohoavasta Onnellisen prinssin patsaasta sekä pienestä pääskystä, joka on matkalla Egyptiin talvehtimaan. Pääsky pysähtyy levähtämään patsaan juureen, ja heistä tulee ystäviä…

 

Miina Turusen sovitus hurmaa

Miina Turunen on sovittanut Onnellisen prinssin Nukketeatterikeskus Poijun näyttämöversioksi. Hän myös näyttelee itse koko tarinan. Taitavasti, koskettavasti, kekseliäästi, herkästi, syvästi. Ihanasti.

Olemme nauttineet lasteni kanssa lukuisista vauhdikkaista esityksistä, joissa on temppuja ja hassuttelua, visuaalista näyttävyyttä ja kaikenlaista kikkailua. Olemme kokeneet paljon ihan valtavan hienoa ja hauskaa lastenteatteria, mutta nyt kohdalle osui kyllä jotain aivan ainutlaatuista, poikkeuksellisen syvää ja sielukasta.

 

Täydellinen sunnuntai-iltapäivä

Olen kiitollinen, että saimme kokea Miina Turusen Onnellisen prinssin eilen yhdessä kuusivuotiaani kanssa. Näytelmä esitettiin Nukketeatteri Sampon näyttämöllä, Helsingin Erottajalla. Oli ihanan aurinkoinen sunnuntai-iltapäivä ja olimme jo ehtineet käydä katsomassa Bulevardilla Helsinki Contemporary -gallerian Animal Farm -näyttelyn.

Kun saavuimme Erottaja seiskaan, oli teatteri vielä lähes tyhjillään ja tunnelma valtavan rauhallinen. Esikoiseni kohtasi Sampon tilat upeine nukkegallerioineen, hauskoine yksityiskohtineen ja satumaisine kahviloineen ensimmäistä kertaa. Ostimme pientä syötävää ja istuimme värikkään pöydän ääreen. Kaiuttimissa soi Sampon oma, letkeä lastenmusiikki, ja kaikki tuntui ihan täydelliseltä. Tästä hetkestä oli hyvä siirtyä saliin ja uppoutua epäitsekkyyden maailmaan.

 

Onnellinen prinssi koskettaa syvälle

Onnellinen prinssi ei ole helppo tarina, eikä se totisestikaan vähättele kuulijaansa.

Miina Turusen esitys on suunnattu yli neljävuotiaille, arvostavasti ja ajatuksella. Se pohjautuu vahvaan tarinankerrontaan, mutta mukana on myös erilaisia nukke- ja esineilmaisun keinoja.

Turunen kertoo satua omana itsenään. Välillä hän muuntautuu pormestariksi ja pääskyksi. Hetken päästä hän puhuu prinssinä – ja taas pääskynä. Pian pääsky onkin upeasti toteutettu hansikashahmo, ja matkalaukuista avautuu aivan uusia maailmoja. Ihan mielettömän hienoa.

Onnellinen prinssi on samalla kaunis ja surullinen, koskettava ja taitava. Onnellinenkin. Se puhuu epäoikeudenmukaisuudesta ja epäitsekkyydestä. Se kertoo auttamisesta ja uhrautumisesta, rakkaudesta ja kuolemasta. Mukana on köyhän lapsen nälkää ja pelkoa, mutta samalla empatiaa ja suurta toivoa.

Olen joskus aikaisemmin kehottanut ainakin pienempiä ja arempia lapsia välttämään katsomon eturiviä, mutta nyt oli kyllä suuri onni, että istuimme aivan Turusen edessä ja näimme tarkasti ihan kaiken, niin ilmeiden vivahteet kuin laukuista aukeavat nukkemaailmatkin. Pääsimme syvälle sisään tähän intiimiin tarinaan.

 

Onnellinen prinssi havahdutti – ainakin äidin

Onnellinen prinssi oli täynnä koskettavia kohtaloita, eikä kuusivuotias lapsenikaan varmasti voinut olla vaikuttumatta. Lavalla nähtiin kylmyyttä ja kurjuutta, surua ja sokeutta. Olen varma, että tämä esitys piirtyi herkän poikani muistiin ikiajoiksi. Parempaa herättäjää tuskin voi olla.

Saimme kokemastamme paljon juteltavaa. Mutta miten esitys vaikutti lapseeni? Ymmärsikö hän oman etuoikeutetun asemansa? Osasiko olla kiitollinen? Halusiko auttaa heikompiaan? Alkoiko miettiä, mikä elämässä on oikeasti tärkeää?

Kun puolisen tuntia esityksen päättymisen jälkeen kävelimme Stockmannin leluosaston läpi, ei lapseni suinkaan todennut elävänsä yltäkylläisyydessä. Sen sijaan hän yritti saada äitinsä ostamaan toinen toistaan hienompia härveleitä. Kassissa oli jo uusia vaatteita ja edessä luvattu hampurilaispäivällinen, takana näyttely- ja teatterikokemukset sekä vielä kahvilan pullat mehuineen. Oli syytä katsoa peiliin. Molempien.

Jatkoimme keskustelua maailmasta ja erilaisuudesta, rikkaudesta ja köyhyydestä, avarakatseisuudesta ja luonnonvaroista. Korostin lapselleni, että vaikka emme itsekään suinkaan kylve kullassa, menee todella monilla silti hyvin paljon heikommin, myös taloudellisesti.

”Missä sellaisia köyhiä lapsia on? Onks niitä Suomessa?”

Katsoin syvemmälle peiliin.

 

 

Onnellinen prinssi / Nukketeatterikeskus Poiju

 

Onnellinen prinssi, Nukketeatterikeskus Poiju, yli 4-vuotiaille, n. 35 min.

Käsikirjoitus: Oscar Wilde / Miina Turunen, ohjaus: Satu Paavola, visualisointi, puvut ja nuket: Satu Kivistö, musiikki ja äänisuunnittelu: Bojan baric, esiintyjä: Miina Turunen

Esityksiä Nukketeatteri Sampossa ja KokoTeatterissa, ks. esityskalenteri

 

Omat lippumme on saatu blogiyhteistyönä Nukketeatterikeskus Poijulta.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!