Kansallismuseo herää henkiin uudessa lastenkirjassa

Kansallismuseo herää eloon uudessa lastenkirjassa

Tammi on julkaissut muutama viikko sitten kiehtovan lastenkirjan, jossa Suomen kansallismuseo herää eloon. Päivä Kansallismuseossa on tarina, joka esittelee 100-vuotiaan museon toimintaa, esineistöä ja historiaa. Se on samalla sekä hauska satu että ihan oikea tietokirja. Siis ajatukseltaan juuri sellainen teos, jota rakastan.

 

Kansallismuseo herää eloon

Kansallismuseo tarjoaa puitteet sadulle

Kansallismuseon edustalla seisoo Emil Wikströmin Karhuveistos. Tämä Karhu on vartioinut museota jo vuodesta 1918. Mutta mitä tapahtuukaan aikaisin aamulla, kun museon ovet ovat vielä kiinni eikä kaupungin liikenne ole ehtinyt herätä…?

Päivä Kansallismuseossa kertoo tarinan siitä, miten sisäänkäynnin luona päivystävä Karhu lähtee jaloittelemaan. Yhdessä Mamsellikellon kanssa he tarkastavat, että kaikki on kunnossa, ennen kuin päivän museovieraat saapuvat. Mutta yhtäkkiä ovelta kuuluu koputusta, ja suurisarvinen Hirvi haluaa tulla tutustumaan muinaisen esi-isänsä muotokuvaan…

Karhu ja Mamselli esittelevät Hirvelle museota ja kertovat jännittäviä tarinoita. Onpahan mukana myös Lohikäärme!

 

Kansallismuseo herää eloon uudessa lastenkirjassa

Runsaasti tietoa omasta historiastamme

Tarinaan on upotettu runsaasti faktatietoa ja useita yksityiskohtia omasta kansallishistoriastamme. Kirjan kautta pääsee tutkimaan kartanoa ja savupirttiä, haarniskoja ja valtaistuinta, aarteita ja mm. 10 000 vuotta vanhaa kalastusverkkoa. Vajaa kuusivuotiaani on aivan innoissaan!

Esikoiseni on kiinnostunut lähes kaikesta ja hän tosiaan seurasi jokaista sivua suurella mielenkiinnolla. Päivä Kansallismuseossa antoi kyseisestä museosta niin houkuttelevan kuvan, että taitaa olla selvää, mihin suuntaamme seuraavalle kulttuuriretkellemme… 😉

Sen sijaan neljävuotiaani mielestä kirja oli liian pitkäveteinen, ja hän nousi kirjaa lukiessamme sylistäni jo aivan alkumetreillä. Hänen kohdallaan olisi tainnut olla vielä tässä vaiheessa parasta jättää ns. faktalaatikot suosilla lukematta ja keskittyä pelkkään tarinaan – joka sekin jo itsessään antaa viihteen lisäksi myös runsaasti tietoa.  Palaamme siis kirjan pariin myöhemmin – vähän kevyemmällä otteella.

 

Kansallismuseo herää eloon uudessa lastenkirjassa

 

Kutsuva kansi ja selkeät sivut

Päivä Kansallismuseossa on Katariina Heilalan ja Maiju Tuiskun kirjoittama sekä Päivi Areniuksen kuvittama teos. Valokuvat ovat Kansallismuseon ja kansi sekä graafinen suunnittelu Päivi Areniuksen.

Teoksen kansi on mielestäni ihan valtavan kutsuva. Se houkuttelee käärimään tätä sadunmuotoon kirjoitettua tietokirjaa myös lukuisiin lahjapaketteihin (museolippujen kera!). Sisäsivujen fontit ja muu taitto eivät yllä ihan samaan houkuttelevuuteen, mutta kyllä kokonaisuus on silti viehättävä – ja ennen kaikkea selkeä.

Ilokseni huomasin myös, että samaan kirjasarjaan on jo aiemmin ilmestynyt kolme muuta kirjaa: Päivä Muumimaailmassa, Päivä Linnanmäellä ja Päivä Korkeasaaressa. Ihan ehdottomasti haluan tutustua myös näihin!

 

Kansallismuseo herää eloon uudessa lastenkirjassa

 

Kirja on saatu kustantajalta.

 

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

5 Comments

  1. Piia

    Kiitos vinkistä! Meillä on luettu tuota Päivä Muumilaaksossa kirjaa ja ehdottomasti haluan lukea lapsille myös tuota Päivä Kansallismuseossa kirjaa.

Vastaa