Berliinissä on katutaidetta kaikkialla. Jo lähestyessämme kaupunkia paikallista ysitietä pitkin, oli graffitien ja tägien lisääntyminen silmiinpistävää. Jopa takapenkkiläisemme malttoivat jättää Tuomas Veturi -leffansa kesken ja keskittyä näkemäänsä. Katutaide (ja erityisesti juuri graffitit) ovat taidetta, joka saa kriittisimmänkin poikamme innostumaan.

 

Berliiniläisgraffiti

Katutaidetta Berliinissä

Katutaidetta Kreuzbergissä

 

Berlin Street Art -sovelluksen kanssa Kreuzbergissä

Olin ladannut puhelimeeni Berlin Street Art -sovelluksen, joka esittelee lukuisia katutaideteoksia ja näyttää näiden sijainnit kartalla. Päätimme keskittää Berliinin kierroksemme pääasiassa Kreuzbergin alueelle, jonka monikulttuurisissa ja luovissa kortteleissa katutaide totisesti kukoistaa. Joka puolella oli hienoja graffiteja, ja lukuisia seiniä koristivat myös lailliset, ns. oikeiden taiteilijoiden teokset.

 

Katutaidetta Berliinissä

 

Sovellus oli hauska tapa määrittää kävelyreittimme. Se innosti lapsetkin kyselemään taiderunsauden keskellä: ”Kuuluuko toi meidän reittiin? Entä toi? Hei, katsotkaa tota, onks se siinä kartassa?”

Ehdottomasti suositeltava tapa tutustua kaupunkiin!

 

Katutaidetta Berliinissä

Blu: Leviathan, Berlin

Agostino Iacurci: Two landscapes, Berlin

 

East Side Gallery – reilu kilometri katutaidemuuria

Yksittäisten katutaideteosten lisäksi halusimme näyttää pojillemme (ja nähdä tietysti taas myös itse!) East Side Galleryn, eli reilun kilometrin mittaisen (1316 m) pätkän vanhaa Berliinin muuria, jota kuka tahansa voi mennä ihastelemaan ihan milloin tahansa. Kyseessä on tiettävästi maailman suurin ulkoilmagalleria – ja samalla merkittävä historiallinen muistomerkki.

Muurinpätkä täytettiin alunperin maalauksilla vuonna 1990, heti parisen kuukautta muurin sortumisen jälkeen, mutta osa teoksista on sittemmin maalattu uudestaan. Mielettömän hieno, vaikuttava, näyttävä ja samalla myös koskettava kokonaisuus. Ainutlaatuisuudessaan tämä on kyllä galleria, joka jokaisen pitäisi käydä kokemassa!

Tosin graffitihuumassa elävä esikoisemme oli kyllä huomattavasti vaikuttuneempi varsinaisen taidepuolen sijasta muurin toiselle puolelle tehdyistä graffiteista… Kokonaisuudessaan hieno kombinaatio.

 

East Side Gallery / Berliner Mauer

East Side Gallery / Berliner Mauer

East Side Gallery

East Side Gallery / Berliner Mauer

East Side Gallery

 

Kotiseutugraffiteja?

Koska graffitit ovat tosiaan juuri nyt juuri sitä taidetta, josta jokainen perheenjäsenemme on kiinnostunut, kierrämme toki bongailemassa myös paikallisia luomuksia. Jos tiedät jonkun vaikuttavan katutaidekokonaisuuden tai yksittäisen, näkemisen arvoisen graffitin koti-Suomessamme (erityisesti pääkaupunkiseudulla), olisi ihan hurjan ihanaa, jos viitsisit vinkata siitä!

 

 

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

 

2 thoughts on “Katutaidekaupunki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *