Menkää Mänttään!

Serlachius-museoiden paviljonki ja Mark Wallingerin Ecce Homo

Meillä oli täydellinen juhannus: uintia ja uusia perunoita, tuoreita vihtoja ja komea kokko, suku ympärillä ja täysi ylläpito kaikkine herkkuineen. Suuret kiitokset vielä kerran! Oman ihanan lisänsä juhannusviikonloppuumme toi kolme hienoa taidekokemustamme: Purnu, Mäntän kuvataideviikot ja Serlachius-museo. Kahdesta ensimmäisestä kirjoitan omat juttunsa, mutta tässä ylistys uskomattoman upealle Serlachius-museolle!

 

Serlachius-museoiden Gösta-paviljonki

 

Wau, wau ja wau!

Olin toki lukenut kevään mittaan useita Facebook-päivityksiä, joissa hehkutettiin Mäntässä sijaitsevaa Serlachius-museota ja siellä silloin olevaa Anselm Kiefer -näyttelyä. Tästä huolimatta en ollut totisestikaan ymmärtänyt, miten hienosta kohteesta oli kyse.

Kahdensadanviidenkymmenen kilometrin mittainen ajomatka oli tuntunut turhan pitkältä lasten kanssa, emmekä näin ollen olleet käyneet Mäntässä ainuttakaan kertaa viimeisten viiden vuoden aikana. Olisi kyllä kannattanut. Pari vuotta sitten valmistunut Serlachius-museoiden laajennus oli nostanut koko taidekaupungin aivan uusiin sfääreihin.

Oli onni, että sentään nyt yhdistimme Mäntän vierailun perinteiseen mökkijuhannukseemme (ajoaikaa vain reilu tunti), ja ihan valtavan suuri onni oli, ettemme rajoittaneet käyntiämme pelkkiin kuvataideviikkoihin, vaan päätimme käväistä myös Serlachiuksessa. Mielettömän hieno paikka! Laadukas ja tyylikäs. Kaunis ja viehättävä. Todellinen huippumuseo. Aivan ehdottomasti kannattaa ajaa jopa satoja kilometrejä päästäkseen käymään siellä!

 

Serlachius-museo / Göstan paviljonki

 

Serlachiuksen museot

Serlachius-museoilla tarkoitetaan kahta Gösta Serlachiuksen taidesäätiön ylläpitämää museota Mäntässä. Gustaf-museo on G. A. Serlachius -yhtiön entinen pääkonttori, joka tarjoaa draamaa ja tarinoita eri medioita hyödyntäen. Vajaan kolmen kilometrin päässä Gustafista sijaitseva Gösta puolestaan on huippulaadukas taidemuseo, johon kuuluu kaksi eri rakennusta: vuorineuvos Gösta Serlachiuksen entinen kotikartano sekä kesällä 2014 valmistunut, barcelonalaisen MX_SI-arkkitehtitoimiston suunnittelema puupaviljonki. Kartanorakennuksessa esitellään Suomen kultakauden klassikkoteoksia ja vanhaa eurooppalaista taidetta, paviljongissa puolestaan laadukasta nykytaidetta.

 

Serlachius-museot / Gösta

 

Pikainen kierros huippupuitteissa

Oma vierailumme rajoittui tällä kertaa Gösta-museoon ja sen upeaan ympäristöön. Jostain käsittämättömästä syystä en tosiaan ollut juurikaan perehtynyt Serlachius-museoihin ennen retkeämme, enkä ollut ymmärtänyt suunnitella käyntiämme kyseisten museoiden ansaitsemalla tavalla. Jo astuessamme ulos autosta ja nähdessämme mielettömän upean puurakennuksen sekä Mark Wallingerin Ecce Homon ja hevoset, oli selvää, että aikaa ja voimia olisi pitänyt varata monin verroin enemmän.

 

Musta hevonen / Mark Wallinger 2015

 

Kiersimme Göstan hienot näyttelyt pikaisesti, kärsimättömien lastemme ehdoilla. Paviljongissa oli tarjolla brittiläisen Mark Wallingerin huipputeoksia, Noora Schroderuksen oivaltava Feminiininen sensibiliteetti -näyttely sekä tähtitiedettä ja taidetta yhdistävä Taiteen tähtitaivaat -näyttely.

Voi, kunpa olisimme valmistautuneet paremmin! Lapsemmekin olisivat aivan varmasti nauttineet näyttelyistä suunnattomasti, jos uni ja nälkä eivät olisi jo alkaneet vaivata. Lisäksi museon pajassa olisi ollut mahdollisuus tutkia avaruutta reaaliaikaisesti iPad-sovelluksella ja ommella oma tähtikuvio paperille. Huippua!

 

Mark Wallinger Mäntässä

Noora Schroderus / Feminiininen sensibiliteetti

Taiteen tähtitaivaat Serlachius-museoiden paviljongissa

 

Niin, ja se vanha puoli: esillä oli todella huolellisesti ja taidokkaasti ripustettuja klassikkoja. Tuntui siltä, että tämä Serlachius-museo oli täynnä toinen toistaan laadukkaampia ja upeampia juttuja.

 

Malli ja hullu kuvailija / Serlachiuksen Gösta

 

Todellinen helmi

Olen vieraillut lukuisissa huippumuseoissa eri puolilla maailmaa, mutta nyt juhannuksen mökkireissulla löytyi kyllä yksi todellinen helmi. Tulemme aivan varmasti käymään täällä uudestaan – vähintään joka kesä.

Varsinaisten rakennusten ja näyttelyiden lisäksi myös Göstan pihapiiri on poikkeuksellisen upea. Ympärillä kimmeltää vesi, istutukset ovat hoidettuja, puissa riippuu lastenkeinuja, puistossa on hienoja veistoksia, pieneen saareen johtaa designsilta ja saaressa kulkee polku, jonka varrella on katkelmia saariaiheisista teksteistä.

Kokonaisuudessaan Serlachius-museot on ihan täydellinen koko perheen ja vaikka koko päivän retkikohde. Menkää ihmeessä nauttimaan!

 

 

Designsilta

 

Mäntän kuvataideviikkoja koskeva juttuni löytyy täältä.

Purnua koskeva juttuni löytyy täältä.

 

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

4 Replies to “Menkää Mänttään!”

  1. […] Mäntän Serlachius-museot tarjoavat laatua ja tyyliä, pursuilee saman kaupungin kuvataideviikot tämänvuotiseen nimeensä viitaten rentoa, […]

  2. […] ei tosin voi väittää hihkuneen riemusta, kun ilmoitin lähtevämme taas taidenäyttelyyn (heti Mänttä-päivämme jälkeen). Uinti ja kalastus mökkirannassa tuntui sillä hetkellä valtavan paljon […]

  3. […] ei tosin voi väittää hihkuneen riemusta, kun ilmoitin lähtevämme taas taidenäyttelyyn (heti Mänttä-päivämme jälkeen). Uinti ja kalastus mökkirannassa tuntui sillä hetkellä valtavan paljon […]

  4. […] Pojat valitsivat vuorollaan hakusanoja, ja mm. Peppi Pitkätossu -sanalla löysimme Noora Schroderuksen seteliteoksia, jotka olivat tuttuja viime kesän Mäntän retkeltämme. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.