Hyvää juhannusta!

Hyvää juhannusta!

Ihanaa juhannusta kaikille! Ennen varsinaista keskikesän juhlaa meillä on virittäydytty tunnelmaan taiteilemalla omia juhannuskoivuja – yksi poika vesiväreillä maalaten, toinen sormiväreillä taiteillen ja kolmas askarrellen.

 

Hyvää juhannusta!

 

Akvarellimaalausta koivujen katveessa

On mahtavaa hyödyntää kesäsäät siirtämällä tavallisemmatkin taideaktiviteetit pihalle. Eilen nostin pihanurmelle, isojen koivujen katveeseen, kapalevylle teipattuja akvarellipapereita, vesivärejä, vahaliituja, siveltimiä ja vesikippoja. Kaksivuotiaani pääsi taiteilemaan juhannuskoivuja.

 

Juhannuskoivujen maalausta

 

Lapseni piirsi puille rungot ja oksia mustalla vahaliidulla. Tämän jälkeen hän laveerasi paperille keltaista, vihreää ja sinistä vesiväriä isolla, märällä siveltimellä. Seuraavaksi vuorossa oli yksityiskohtaisempien lehtien piirtäminen vihreällä vahaliidulla.

 

Koivunlehtiä vesivärityöhön

 

Työskentely jatkui vahvojen vahaliitujälkien piirtämisellä ja vesivärin runsaskätisellä levittämisellä. Pihalla väriä sai läiskiä ja roiskia paperille ihan rauhassa – pelkäämättä jälkiä huonekaluissa tai valkoisilla seinillä… Ja hauskinta taisikin olla se, että äidin käsivarret ja jalatkin olivat lopulta täynnä vesiväripisaroita.

 

Juhannuskoivujen maalausta vesiväreillä

 

Kun lapsi julisti maalaustensa olevan valmiita, oli lopputuloksena kolme näyttävää, viehättävää, omaperäistä ja vahvasti abstraktisävytteistä taideteosta. Aika hienoja, vai mitä?

 

Kaksivuotiaan vesivärikoivuja

 

Tällä kertaa olin ottanut käyttöön ns. kunnollista akvarellipeperia. Kyseessä oli karkeapintainen, Temperasta aikoinaan ostettu, 300-grammainen paperi, jonka olin jakanut veitsellä kolmeen osaan. Halvemmatkin paperit toimivat yleensä ihan hyvin, mutta toisinaan on houkuttelevaa antaa lapsillekin paperia, jossa värit pääsevät oikeuksiinsa ja syntyy hyvinkin herkullisia yksityiskohtia.

 

juhannuskoivu2

Kaksivuotiaan juhannuskoivu / yksityiskohta

 

Maalaten ja askarrellen

Toiset lapsemme eivät olleet maalausaikaan kotona, eivätkä he myöhemminkään enää eilen innostuneet vesivärimaalauksesta. Sen sijaan esikoiseni halusi taiteilla juhannuskoivun askartelemalla ja keskimmäisemme oli jo aikaisemmin maalannut sormiväreillä omansa.

 

Juhannuskoivut

 

Viisivuotiaan juhannuskoivu syntyi seuraavasti: Valkoisesta paperista leikattiin puunrunko ja se liimattiin vaaleansiniselle paperille. Runkoon piirrettiin mustia jälkiä. Valkoisesta paperista leikattiin myös oksia, jotka väritettiin ruskealla tussilla. Osa oksista piirrettiin suoraan vaaleansiniseen paperiin. Vihreästä kartongista leikattiin lehtiä, jotka liimattiin paperiin. Lisäksi taivaalle piirrettiin lintu, puunoksalle linnunpesä ja maahan peura ja kettu.

 

Askarreltu juhannuskoivu

 

Neljävuotiaan koivu puolestaan valmistui siten, että vaaleansiniselle paperille maalattiin runko valkoisella sormivärillä sivellintä käyttäen. Runkoon piirrettiin ohuemmalla siveltimellä mustia jälkiä (myös kuulemma pahkoja) ja ympärille sormenpäillä vihreitä lehtiä.

 

Sormivärikoivu

 

Oman lisänsä näihin koivutaiteiluihin toi niiden valokuvaus. Erityisesti esikoiseni oli valtavan innokas asettelemaan töitä puunrungoille, lisäämään niiden pintaan maahan pudonneita oksia ja aitoa jäkälää. ”Nää voisi kyllä liimatakin kunnolla kiinni!”

Tervetuloa juhannus!

 

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

3 Comments

 1. Nuppu

  Ihana ja inspiroiva blogi, löysin tänne juuri! 🙂

  Mulla olisi heti vieno postaustoive: värit ja välineet lasten kanssa taiteiluun. Millaisia ja mistä löytää hyviä? Oma taaperoni tykkää kovasti etenkin maalaamisesta, mutta meillä on käytössä vain marketin sormivärit, Ikean vesivärit ja Eurokaupasta ostetut halpissiveltimet (joista irtoaa kamalasti karvaa), paperina tavallinen tulostuspaperi johon sekä piirretään että maalataan. Haluaisin koota meille laadukkaamman ja monipuolisemman taiteiluarsenaalin, mutta en oikein tiedä, mistä lähtisin liikkeelle. Menin selailemaan jonkun askarteluverkkokaupan valikoimaa ja pää meni vain pyörälle kaikkien tempera-, guassi- ja askartelumaalien kanssa. En haluaisi ostaa summanmutikassa ”mitä tahansa”, vaan tykkään aina etukäteen ottaa selvää ja kuulla suosituksia. Olisin kiitollinen mistä tahansa vinkeistä, edes linkkivinkeistä. 😀

  1. taidekoti

   Kiitos! Ihanaa, että löysit blogini! 🙂 Ja kiitos myös juttuvinkistä! Monet sormivärit, askarteluvärit yms. toimivat varmasti oikein hyvin, mutta erityisesti vesivärimaalauksessa kannattaa tosiaan panostaa niin väreihin, papereihin kuin siveltimiinkin. Näistä kirjoitin jutun keväällä (http://taidekoti.com/2016/03/15-vinkkia-vesivarimaalaukseen/). Käy ihmeessä lukemassa tämä juttu!

   Muussakin maalauksessa kannattaa käyttää vähän paksumpia papereita, mutta hyviä maaleja tosiaan löytyy monesta paikasta (myös mm. Ikeasta). Itse käytämme vaihdellen erilaisia värejä, mutta jos pitäisi valita yhdet, ottaisin Djecon sormivärituubit (http://www.lillerilalleri.fi/sormivarit-purkkia-p-1796.html). Ja myös Djecon geelipastelliliidut (http://www.lillerilalleri.fi/geelipastelliliidut-hempeatsavyt-p-1427.html) ovat ihan mahtavat (vaikkakin aika sotkevat)!

   Pyrin palaamaan aiheeseen tarkemmin laajemmassa blogikirjoituksessa viimeistään syksyllä!

Vastaa