Nukkepoikia

”Mä haluan ommella lisää!”

”Tämä on kyllä meidän hienoin nukke!”

Eilinen käsinukkejen valmistamishetkemme oli ilmeisen onnistunut, ja poikien omat käsinuket haluavat ehdottomasti esittäytyä tässä jutussa. Mutta piipahdetaan ensin punaisessa puutalossa Espoon Juhannusmäessä.

 

Teatteri Hevosenkenkä

Hevosenkengät hurmaa

Viime viikolla ylistin Lelumuseo Hevosenkenkää, tällä viikolla suosittelen tämän sisarta, Teatteri Hevosenkenkää. Tämä 40-vuotisjuhlavuottaan viettävä lastenteatteri on todistanut, että nukketeatteri voi olla ihanaa, mahtavaa ja upeaa. Silloin, kun se on tehty hyvin.

Olemme käyneet katsomassa Teatteri Hevosenkengässä useita esityksiä, emmekä ole kertaakaan pettyneet. Vuosi sitten esikoisemme pääsi katsomaan Pippuridinon molemmilla kotimaisilla kielillä, ja viikko sitten hänen kolme vuotta täyttänyt pikkuveljensäkin sai kokea saman esityksen. ”Se oli NIIIN hauska! Se oli tosi hyvä kohta, kun se pippuridino kuoriutui. Ja se oli hyvä, kun se joutui siihen häkkiin! Ja musta se, kun se teki sen kakun!”

Teatteri Hevosenkenkä / infotaulu

Esikoisemme puolestaan näki viime viikolla Spökstök-esityksen. Tämä oli kuulemma vielä parempi kuin Pippuridino. ”Se oli hyvä, kun se kummitus ei antanut sille miehelle kakkua.”

Mutta ihan kaikkein paras Hevosenkenkä-esitys on ollut viime talven Tatu ja Patu supersankareina. Ehkäpä helmikuussa ensi-iltansa saava Vaahteramäen Eemeli ja jälleen huhtikuussa ohjelmistoon tuleva Risto Räppääjä vauvana yltävät samaan? Ainakin on selvää, että me menemme katsomaan!

Teatteri Hevosenkenkä / Galleria

Nukkeja ja näyttelijöitä kauniissa kansakoulussa

Teatteri Hevosenkenkä toimii vanhassa kansakoulussa, joka on remontoitu kauniiksi ja toimivaksi teatteritaloksi. 130-paikkaisen salin lisäksi talossa on kahvio, näyttelytila sekä tilat mm. työpajoille ja esimerkiksi lasten syntymäpäiväjuhlille. Itse esityksissä itseäni on ihastuttanut, paitsi laadukkaasti toteutetut nuket, valot, äänet yms., erityisesti se, että nukkenäyttelemiseen on yhdistetty ns. oikeaa näyttelemistä. Esimerkiksi Pippuridinossa kahta kokkia esittivät oikeat henkilöt, jotka samalla toimivat eri nukkejen ääninä ja liikuttelijoina. Tatu ja Patu supersankareina -esityksessä puolestaan samassa roolissa vuorottelivat niin oikeat henkilöt kuin erikokoiset nuketkin.

Teatteri Hevosenkenkä

Pojat näköisnukkeina

Samankaltaista vuorottelua on nähty tänään omassa kodissamme. Pojat ovat esiintyneet ja samalla myös esittäneet itseään eilen askarreltujen näköisnukkejensa avulla. Erityisesti keskimmäinen poikamme innostui esittämään omia tarinoitaan nukkensa kanssa. Poika on nähty päivän aikana mm. seilaamassa merellä, etsimässä aarretta ja jumppailemassa.

Mielenkiinnolla odotan jatkoa esityksille – ja voi olla, että hyödynnän näitä poikiani esittäviä nukkeja hassuttelun lisäksi myös erilaisissa neuvottelua, opastusta tai vaikkapa tiukkaa kasvattamista vaativissa tilanteissa…

DIY käsinuket

Nukkejen tekoa varten etsin kaapeista sopivia tarvikkeita, ja seuraavat valikoituvat mukaan valmistusprosessiin:

  • paksua valkoista puuvillakangasta
  • sakset ja liimaa
  • kynä ja kartonkia (tyhjästä myslipaketista)
  • ompelukone ja lankaa
  • muovisilmiä, langanpätkiä, tusseja, vanhoja rikkinäisiä / pilalle likaantuneita vaatteita

DIY käsinukke / tekoprosessi

Käsinuket valmistuivat seuraavasti:

  1. Ensin kaksinkerroin olevaan kankaaseen hahmoteltiin käsinuken muoto väljästi kunkin pojan kättä mukaillen ja leikattiin irti. (Erityisesti alaosa kannattaa jättää tarpeeksi väljäksi, jotta käsi mahtuu helposti sisään!)
  2. Kartongista leikattiin pään muotoa mukaileva tukipala ja tämä liimattiin nuken etupuoleksi tulevan kankaan takapuolelle, pään kohdalle. (Ei molempiin kankaisiin, jotta käsi mahtuu vielä pahvin taakse.)
  3. Nuken kaksi puolta ommeltiin yhteen ompelukoneen rennolla siksak-ompeleella. (Alaosa jätettiin auki!)
  4. Nuken kasvoihin liimattiin muovisilmät ja suuksi punainen villalanganpätkä. Hiukset ja nenä piirrettiin tavallisilla tusseilla. Housut ja paita leikattiin vanhoista käyttökelvottomista vaatteista ja liimattiin paikoilleen. (Erityisesti isoihin muovisilmiin kannattaa laittaa tosi runsaasti liimaa, jotta ne pysyvät paikoillaan. Vaihtoehtoisesti silmiksi voi ommella vaikka napit.)
  5. Valmiiden nukkejen annettiin kuivua seuraavaan aamuun – ja leikki ja esitys pääsivät alkamaan!

DIY käsinukkepoika

Käsinukkepoika seikkailee

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!