Hurjaruuth: Talvisirkus matkalla, kuva Jouni Ihalainen

Joulunodotus saapui perheeseemme, kun esikoisemme pääsi eilen katsomaan Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus matkalla -esityksen yhdessä päiväkotiryhmänsä kanssa.

Helsingin Kaapelitehtaan Pannuhallissa kuljettiin maailman ympäri autolla, veneellä, ilmassa ja puolivolteilla. Joulupukki ystävineen kohtasi siellä kulttuurien kummallisen kirjon Korvatunturin kylmyydestä etelän lämpöön.

Poikani naureskeli kotona kohtaukselle, jossa sika pyllisti poliisille, mutta mieleenpainuvinta tuntuivat olleen huikeat temput: ”Se yks teki voltin kahdeksan ihmisen yli! Ne oli siinä kyyryssä, ja se hyppäs voltilla niiden yli!”

Kuulostaa hienolta.

 

Hurjaruuth: Talvisirkus matkalla, kuva Jouni Ihalainen

Hurjaruuthin Talvisirkus on vakiinnuttanut asemansa joulunajan ehdottomana vierailukohteena, mutta joulutunnelmaa tarjoillaan monissa muissakin esityksissä niin pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa.

 

Yksitoista poimintaa

Suunnitellessani omaa joulunalusajan ohjelmaamme, löysin lukuisia nukketeatteri-, teatteri- ja musiikkiesityksiä, jotka vaikuttavat esittelytekstien perusteella niin tunnelmallisilta tai mukaansatempaavilta, että haluaisin päästä näkemään poikieni kanssa jopa ne kaikki!

Helsinkiläinen Nukketeatteri Sampo esittää useita hellyttäviltä kuulostavia ja kaikkein pienimmillekin sopivia joulutarinoita eri puolilla pääkaupunkiseutua.  Joulu tulla jollottaa on jouluinen nukketeatterikonsertti, jonka kerrotaan täyttäneen katsomot ja tuoneen joulumieltä jo 17 vuoden ajan. Ihana joulu puolestaan on klassikoksi muodostunut kertomus pienestä Teppana-tontusta, jolle joulun vietto ja vanhat perinteet ovat uutta ja ihmeellistä. Yllätyslahja ystävälle kertoo lämminhenkisen tarinan eläinten joulusta ja ystävyydestä. (Ks. esitysaikataulu ja -kuvaukset tästä.)

Espoolainen Unga Teatern tuo jälleen Lillklobin näyttämölle riemastuttavan tarinan ukko Pesosen ja hänen Viiru-kissansa joulupuuhista sekä touhun keskelle ilmaantuvista haasteista. Yli 3-vuotiaille suunnattua Viirun ja Pesosen joulua esitetään sekä suomeksi (ks. tästä) että ruotsiksi (ks. tästä).

Helsinkiläisen Nukketeatterikeskus Poijun loppuvuoden ohjelmistosta löytyy mm. kaksi jouluista näytelmää: Siilin joulu ja Pikkupeikon joulu. Ensimmäinen kertoo lumisena jouluyönä heräävästä siilistä – ja hänen kauttaan avuliaisuudesta sekä oikeasta joulumielestä. Jälkimmäinen tarjoaa esittelyteksin perusteella lempeää ja rauhallista tunnelmaa tonttujen, pienten eläinten, jouluisten laulujen ja runojen kera. Molempia esityksiä suositellaan 1-10-vuotiaille, ja niitä esitetään useissa paikoissa pääkaupunkiseudulla, Siilin joulua myös esimerkiksi Turussa ja Lahdessa. (Ks. esitysaikataulu tästä.)

Espoolaisessa Teatteri Hevosenkengässä vietetään joulukauden avajaisia lauantaina 21.11., kun vähintään 4-vuotiaille soveltuva Lumikuningar palaa ohjelmistoon klo 16. Tuolloin koko teatteritalo pukeutuu jouluun, ja Joulupukki ja Mikki-tonttu musisoivat, työpajoissa askarrellaan  ja tarjolla on mm. jouluherkkuja.  Hevosenkengän joulunajan ohjelmistosta löytyy myös kaikille yli 3-vuotiaille suunnattu Urpon ja Turpon joulu, jota esitetään tänä vuonna Annantalossa, Helsingin keskustassa. (Ks. esitysaikataulu tästä.)

Turkulainen Lasten estradi kiertää useassa kaupungissa esittämässä Mimmi Lehmän ja Variksen joulua, sekä suomeksi että ruotsiksi. Hauskan parivaljakon joulunviettoa pääsee seuraamaan mm. Porvoossa ja Loviisassa, Helsingissä ja Vaasassa, Pietarsaaressa ja Paraisilla. (Ks. esitysaikataulu tästä.)

Mimmi Lehmän ja Variksen joulu on myös yksi espoolaisen Taidetalo Pikku-Auroran jouluesityksistä. Kyseisessä lasten kulttuurikeskuksessa on tarjolla myös monia muita jouluisia tapahtumia ja esityksiä, kuten 19.12. esitettävä Teatteri Mukamaksen Joulu on jo ovella. Tämän iloisen, kuvitetun joulukonsertin kerrotaan tuovan mukanaan piparintuoksua, kynttilänvaloa, tähtien tuiketta ja pienen tontun askelten ääntä – siis joulun jo ovelle! (Ks. Pikku-Auroran esite tästä ja tapahtumakalenteri tästä.)

Teatteri Mukamas johdattaa yleisönsä joulutunnelmiin myös kotinäyttämöllään Tampereen Pispalassa. Joulu on jo ovella -konsertin ohella heidän ohjelmistostaan löytyy akustisesti säestetty nukketeatteriesitys, Jouluyö, joka tarjoaa tonttuvilinän ja jouluhulinan keskellä vaihtoehtoisen tavan jouluiseen tunnelmointiin. Se kertoo perinteisen joulukuvaelman uskollisen aasin näkökulmasta, ja kutsuu pieniäkin katsojia hetkeksi rauhoittumaan kiireisen joulutohinan keskellä – sekä pohtimaan, mikä joulussa onkaan tärkeintä.

 

(Kuvat: Jouni Ihalainen / Hurjaruuthin Talvisirkus matkalla)

 

P.S. Taidekoti löytyy myös Instagramista ja Facebookista, tulethan seuraamaan ja tykkäämään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *