DIY-joulukalenteri

Omassa lapsuudessani tonttu kävi joulukuisina öinä laittamassa jonkin pienen, kivan tavaran joulumuorin numeroituun taskuun. Tänä jouluna saan itsekin toimia yöllisenä tonttuna, kun ripustamme vajaan viikon päästä uuden joulukalenterimme keittiön seinälle.

Olen jo parina vuonna ehtinyt miettiä oman joulukalenterin tekoa, ja nyt tällainen on vihdoin valmistumassa. Olemme yhdessä poikien kanssa tehneet viimeisen viikon ajan kalenteria, ja pian kaikki alkaa olla valmista joulukuun ensimmäiseen aamuun.

 

Tule joulu punainen

Mietin pitkään säilyttäväni minimalistisen linjani ja valmistavani kotiimme jälleen valkoisen joulun, jota saattaisi koristaa kulta, hopea tai vain ripaus lämmintä kynttilänvaloa. Hetken suunnittelin myös ompelevani mustan kalenterin, joka sopisi kotimme värimaailmaan ja tulisi todennäköisesti miellyttämään omaa silmääni vuodesta toiseen. Lopputuloksena on kuitenkin nelisen metriä punaisia pusseja ja ajatuksissa koko kotimme pukeminen perinteiseen punaiseen joulutunnelmaan.

Kaiken värittömyyden ja pelkistetyn sisustuksen keskelle on siis lasten myötä – ja toiveesta – alkanut pikkuhiljaa soluttautua väriä ja eloa. Ja niin, ”kyllähän joulun kuuluu olla punainen”.

 

Maalausta, kankaanpainantaa ja ompelua

Aloitimme oman kalenterimme teon maalaamalla 24 kaapista löytynyttä puista, käytännössä käyttämätöntä pyykkipoikaa. Kukin pojista sai taiteilla punaisella ja valkoisella askartelumaalilla kahdeksan pyykkipoikaa, jotka siirsimme tämän jälkeen kuivumaan ja odottamaan seuraavien vaiheiden valmistumista.

 

DIY-joulukalenteri / maalatut pyykkipojat

Leikkasin itse punaisesta puuvillakankaasta noin 24 x 68 cm -kokoisia paloja, joiden päihin silitin päärmeet ompelua varten ja keskelle taitoskohdan helpottamaan kuvioiden painamiskohdan hahmottamista.

Seuraavaksi askartelimme tähti- ja sydänleimasimet piirtämällä pahviin ko. kuviot piparkakkumuottien avulla ja leikkaamalla ne aukoiksi. Lisää leimasimia teimme perunoista: Asetimme piparkakkumuotin halkaistun perunan pintaan ja painoimme sitä syvemmälle. Pienen veitsen avulla poistin muotin ulkopuolelle jääneet perunat noin 0,5 sentin syvyydeltä.

 

DIY-leimasimia

Pojat olivat innoissaan saadessaan tehdä kankaaseen kuvioita painamalla kankaanpainantaväriä perunoilla sekä tuputtamalla sitä pahvimuottien aukoista. Seuraavana päivänä kiinnityssilitin kuviot kankaan pintaan leivinpaperin läpi, esikoiseni pienellä avustuksella (ohjeena noin 5 min. / kuvio).

 

Kankaanpainantaa

Kankaanpainantaa

Projektimme jatkui ompelulla. Huolittelimme kangaspalojen reunat siksakilla ja yläosan suoralla ompeleella sekä yhdistimme reunat pusseiksi. Kukin pojista halusi osallistua ompeluun – omien kykyjensä mukaan.

 

DIY-joulukalenteri / ompelu

DIY-joulukalenteri / pusseja

DIY-joulukalenteri / materiaaleja

Leikkasimme vielä kartongista tähdenmallisia paloja, joihin teimme yhteisvoimin numerot ja reiät. Suljimme pussit juuttinauhalla ja solmimme niihin numerolaput. Lopuksi testasimme kiinnittää valmiit pussit pyykkipojilla pitkään juuttinauhaan keittiön tyhjälle seinälle. Hyvältä näytti! (Tosin viimeiset pussit odottavat vielä ompelua, eli onneksi jäljellä on vielä muutama päivä…)

 

DIY-joulukalenteri

 

Värejä, satuja ja askartelujuttuja

Ajatuksenani on yllättää poikani erilaisilla taide- ja askartelutavaroilla, kuten kynillä, maaleilla, muovailuvahoilla, saduilla ja musiikilla. Esimerkiksi Tigeristä löysin monia kivoja juttuja parilla kolmella eurolla (mm. itse kuvitettavan muistipelin) ja lähi-Lidlistä mukaani tarttui erilaisia askartelupakkauksia muutamalla eurolla. Lisäksi ostin kirpputorilta pikkukirjoja 0,25 € /kpl ja pari jouluista lastenelokuvaa 2 € / kpl. Ja jonain aamuna pussista saattaa löytyä vaikkapa kolme pientä rusina-askia runoihin käärittyinä…

 

DIY-joulukalenteri

 

4 thoughts on “DIY-joulukalenteri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *