Lenkkarit laulaa

21.10.2015 Kirjavinkit

Lenkkitossut ovat laulaneet jaloissani aikoinaan tuhansia ja taas tuhansia kilometrejä, mutta tänään ne laulavat runokirjan sivuilla. Nappasin toissaviikolla kirjaston lastenrunohyllystä mukaamme houkuttelevan näköisen teoksen: Jukka Itkosen kirjoittaman ja Matti Pikkujämsän kuvittaman Laulavat lenkkitossut. Kyseessä on nyt syksyllä 2015 julkaistu kooste urheilullisia liikuntarunoja, joihin meidän perheessämme ihastuivat niin äiti kuin poikakin.

Laulavat lenkkitossut

Olemme lukeneet esikoisemme kanssa valtavasti runoja ja loruja pienestä vauvasta lähtien, ja mm. Kirsi Kunnaksen paksusivuisen Tiitiäisen runolelun ehdimme lorutella varmaan satoja kertoja jo ennen pojan puolivuotispäivää. Viimeaikoina runotaiteemme on kuitenkin rajoittunut ehkäpä liiaksikin poikien omien riimittelyjen varaan. (”Olohuoneessa palaa takka ja housuun tuli kakka… Hehhhehee…”) Mutta Laulavat lenkkitossut innosti ottamaan muutkin runokirjat taas ahkerampaan käyttöön!

Laulavat lenkkitossut: Futista

Jukka Itkonen on kirjoittanut reilut viisikymmentä sivua hykerryttäviä runoja eri urheilulajien ympärille. Mukana on mm. jalkapalloa ja jääkiekkoa, voimistelua ja nyrkkeilyä, pujottelua ja skeittausta. Eikä penkkiurheilijaakaan suinkaan ole unohdettu. Savolainen keihäänheittäjä vastaa toimittajan kysymyksiin omalla lupsakalla murteellaan ja Karate-Einari on vaihtanut toisten mätkimisen saunapuiden pätkimiseen. Tikkakisoissa naapurinrouva ilahtuu saadessaan tikan takapuoleensa (Ja kyllä, tämä taitaa olla poikani mielestä kirjan paras runo…)

Laulavat lenkkitossut: Sohvaurheilija

Naurun ja hassuttelun rinnalla kirjassa kulkee myös syvällisempi ja melankolisempi pohjavire. Esimerkiksi eksynyt suunnistaja pohtii maailman menoa öisellä nuotiolla ja murtomaahiihtäjän isä katselee pilven päältä poikansa olympiavoittoa. Tunteellista.

Iso rooli Laulavat lenkkitossut -teoksen erinomaisuudessa on myös Matti Pikkujämsän kuvituksella. Hän on saanut luotua sanojen ympärille täydellisen tunnelman yksinkertaisen naivistisilla piirustuksillaan.

Lasten Keskuksen julkaisema Laulavat lenkkitossut on mukana myös Helsingin Kirjamessujen ohjelmassa tulevana lauantaina 24.10. klo 10.30 (Messukeskus, Tarinalaakso).

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

One Reply to “Lenkkarit laulaa”

  1. […] Matti Pikkujämsä on ehkäpä tunnetuin suomalainen kuvittaja. Hänen piirroksiaan on julkaistu lukuisissa lehdissä (mm. Helsingin Sanomissa) ja hän on kuvittanut useita ihania lastenkirjoja. Itse olen kertonut Pikkujämsän kuvittamista kirjoista mm. seuraavissa jutuissa: H niin kuin Hytönen (sis. Vauva perhe matkustaa ja Hipinäaasi apinahiisi) ja Lenkkarit laulaa. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.