Espoossa, Helsingissä ja Porvoossa taiteillaan nyt lokakuussa meksikolaistunnelmissa. Meksikon Suomen suurlähetystön ja eri kaupunkien kulttuuritoimijoiden järjestämä Menolippu Meksikoon -festivaali esittelee värikylläistä meksikolaiskulttuuria mm. elokuvien, tanssin, sirkuksen ja kuvataidenäyttelyiden kautta.

Itse kävimme poikien kanssa torstaiaamuna Espoon Karatalossa katsomassa meksikolaislasten tekemiä animaatioita, ja tänään ajoimme koko perheen voimin Helsingin puolelle Malmitaloon nauttimaan meksikolaisen Triciclo Rojo -ryhmän Vagabundo-esityksestä.

Triciclo Rojo: Vagabundo

Samainen esitys on mahdollista nähdä nyt lokakuun aikana useassa eri paikassa, mutta lippujen hinnoissa on valtavan suuria eroja. Ylivoimaisesti halvimmat liput löytyivät tälle sunnuntaille Malmitaloon – ja niinpä päädyimme sinne. Ja iloiseksi yllätykseksemme esitystalo täyttyi samaan aikaan kokonaisesta Hola México! -päivästä: taidenäyttelyistä, askartelu- ja maalauspajoista, meksikolaisesta musiikista, saduista jne.

Hola México! Meksikolainen päivä!

Saavuimme paikalle reilu tunti ennen Vagabundo-esityksen alkua ja pojat ehtivät mm. askarrella naamiot Dia de los Muertos -pajassa. Lippuvaraustani ei tosin löytynyt, kun yritin lunastaa lippujamme ohjeiden mukaisesti tuntia ennen ovelta. (Varaukseni vastaanottanut myyjä ei ilmeisesti ollut muistanut tai kenties edes tiennyt, että Helsingin kulttuurikeskuksen lippuvaraukset katoavat varausjärjestelmästä, ellei niitä ole käyty noutamassa viikon sisään…) No, onneksi saimme vielä liput meille kaikille viidelle!

Tai onneksi ja onneksi. Kuopuksemme seurasi showta noin kaksikymmentä sekuntia, kunnes äänitehosteet synnyttivät niin hänessä kuin lukuisissa muissakin pienissä kanssakatsojissa paniikinomaisen itkun. Pikkuruisen poikamme pelästys oli niin suuri, että isä ja poika poistuivat salista ennen kuin esitystä oli ehtinyt kestää tuskin edes paria minuuttia. Ja arviolta noin minuutin päästä tästä kannoin myös keskimmäisen poikamme ulos heidän seuraansa.

Alkuhämmennyksestä ja musiikin sekä muiden äänitehosteiden liian suuresta volyymistä huolimatta esitys oli hieno. Ja kaunis. Ja hauska. Ja taidokas. Ja kiehtova. Ja koskettava. Tämä nuorten meksikolaistaiteilijoiden klovnitanssiteos Vagabundo oli tarina kolmesta kulkurista, jotka etsivät onnellisuutta. Se oli kertomus siitä, miten pienikin asia, kuten voikukka, voi mullistaa elämän, jos sitä katsoo hellyydellä ja rakkaudella. Esityksessä luotiin kolmiulotteisia satumaailmoja yhdistämällä klovneria ja tanssi digitaaliseen animaatioon. Siinä myös tarjoiltiin kauneutta ja visuaalisuutta yhdessä jännityksen ja hassuttelun kanssa. Onneksi minä ja esikoisemme näimme sen loppuun asti!

Meksikolaisesityksiä

Meksikolaispäivästä saimme kotiinviemisiksi ihastuttavan värikkäät, leikattavat naamiot. Askartelimme nämä valmiiksi illalla ennen nukkumaanmenoa. Liimasimme paperit vahvemmalle kartongille, leikkasimme ne ääriviivoja myöten irti, teimme silmäaukot sekä niittasimme naamareihin kuminauhat. Ja ohjelmassa olikin vielä muutama aivan uusi meksikolaisesitys tälle sunnuntaille…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *