Satokausisalsa

 

Oletko kuullut Satokausisalsasta? Ihan loistavasta lastenkirjasta, jossa on 12 kivaa satua, 12 herkullista reseptiä ja 13 uutta lastenlaulua?

Kirjan ja mukana tulevan CD-levyn avulla lapset(kin) pääsevät tutustumaan satokausiajatteluun ja sesonkien mukaiseen syömiseen superhauskasti: lukemalla kivoja tarinoita, kokkailemalla herkullisia ruokia ja kuuntelemalla mm. Emma Salokosken, Essi Wuorelan ja Osmo Ikosen laulua!

Ja kaiken lisäksi Satokausisalsa on parhaillaan -30 % alennuksessa Satokausikalenterin verkkokaupassa (nyt 23 €, norm. 32,90). Eikä postikulujakaan tarvitse tällä hetkellä maksaa! 🙂

Bongasin itse Satokausisalsan reilu viikko sitten Satokausikalenterin Facebook-feedistä ja innostuin valtavasti jo pelkästään kirjan ideasta. Otin välittömästi yhteyttä Satokausikalenterin väkeen ja sovin heidän kanssaan yhteistyöstä. Ja – jee, jee – nyt meillä on jo kokkailtu, jorailtu ja menty nukkumaankin Satokausisalsan tahdissa. Suuri suositus! Olen ihan fiiliksissä tästä viime syksynä ilmestyneestä kirjakonseptista!

Suureksi ilokseni sain myös mahdollisuuden arpoa ihanan Satokausi-paketin, johon kuuluvat sekä Satokausisalsa että vuoden 2018 Satokausikalenteri! (Osallistu arvontaan tämän jutun lopussa!)

 

Satokausisalsa

Mikä Satokausisalsa?

Satokausisalsa on ihana kokonaisuus, jonka avulla on helppo perehtyä sesonkien mukaisiin raaka-aineisiin – ja oppia, mitä kasviksia milloinkin kannattaa syödä.

Kirjassa ja levyllä kerrotaan, ettei mustikoita löydy toukokuussa, eikä puolukoita poimita keskikesällä. Satokausisalsasta selviää, että appelsiinit ovat parhaimmillaan tammikuussa, avokadot helmikuussa, mangot maaliskuussa jne. Siinä kerrotaan myös, mistä tunnistaa kypsän hedelmän, miten kasvikset pitää säilyttää jne.

Lapsille suunnatussa Satokausisalsassa tuodaan satujen, laulujen ja helppojen reseptien kautta esiin niitä samoja asioita, joita Satokausikalenterissakin. Siis sitä, ettei mitä tahansa kannata syödä milloin tahansa, vaan kullakin kasviksella (niin kotimaisella kuin ulkomaisellakin) on oma aikansa, jolloin se on maukkainta, ravinteikkainta ja samalla edullisinta.

Kutakin kirjan kahdestatoista sadusta seuraa teemaan ja ko. kuukauteen liittyvä resepti ja kullekin kuukaudelle on omistettu myös oma laulunsa.

 

parasta juuri saa syödä sadon mukaan
ei yhtä juttua syödä jaksa kukaan
syksyn maut syksyyn sopii vaan
siitä puhtia mä saan

 

Satokausisalsa / Mangosmoothie

Meidän oma smoothie-startti

Me hyppäsimme Satokausisalsan pariin laittamalla biisit soimaan ja alkamalla kokata maaliskuun reseptiä: mangosmoothieta.

Itse hurmaannuin välittömästi levyn letkeästä nimikkobiisistä, ja pojatkin innostuivat jorailemaan musiikin tahdissa. Satokausisalsa toi keittiöön sellaista ihanan rentoa tunnelmaa, jollaisesta aina haaveilen. Se käänsi kaikkien suut hymyyn, sai lapset jonglööraamaan mangoilla ja nostatti fiiliksen jonnekin hyvin kauas ikkunan takana näkyvästä loskakelistä…

(Tosin kun maidot olivat kertaalleen valuneet pitkin pöytiä, oli aika keskittyä valmistusprosessiin hitusen rauhallisemmin… 😉 )

 

Satokausisalsa / Mangosmoothie

Satokausisalsa / Mangosmoothie

Satokausisalsa / Mangosmoothie

Jee, leivotaan! Jee, tehdään ruokaa!

Meillä lapsetkin rakastavat tehdä ruokaa ja leipoa. Heistä tuntuu olevan ihan valtavan hienoa saada kaataa kulhoon vaikkapa maitoa, suolaa tai jauhoja. On kivaa saada painaa lieden tai tehosekoittimen nappeja. On hauskaa saada sekoittaa, hämmentää, pilkkoa ja muovata. On ihanaa osallistua!

Mangosmoothien kohdalla raaka-aineet rajoittuivat muutamaan (mangoa, maitoa, jääkuutioita, jogurttia, hunajaa), ja valmistusprosessi oli ihanan simppeli. (Me tosin teimme heti kättelyssä kolminkertaisen annoksen… 😉 )

Vaikka kotonamme syntyy smoothieitakin oikeastaan päivittäin, nostatti Satokausisalsa koko perheemme kokkailuinnon taas ihan uuteen buustiin. Lapsetkin innostuivat pitkästä aikaa esimerkiksi avokadoista, ja edellispäivänä meillä testailtiinkin vielä takautuvasti helmikuun reseptiä, avokadopannukakkuja. (Todella hyviä!) Muut kirjan reseptit lupaan jättää odottamaan omaa kuukauttaan… 🙂

 

Satokausisalsa / Mangosmoothie

Satokausisalsa / Mangosmoothie

Vege-kokin valikoidut reseptit

Satokausisalsan reseptit on laatinut Alex Nieminen (mm. suositun Vege-kirjan tekijä ja Ipanapan perustaja).

Reseptit on suunniteltu valmistettavaksi yhdessä lasten kanssa, ja on huippukiva ajatus, että joka kuukausi kannustetaan tutustumaan vähintään yhteen spesiaaliraaka-aineeseen ja tarjotaan sopivan yksinkertainen resepti tämän aineen hyödyntämiseen.  (Tuskin maltan odottaa toukokuun kevätpastaa, kesäkuun manteli-aprikoosimuffinsseja tai esimerkiksi heinäkuun ihanan klassista mustikkapiirakkaa…)

On myös ihan loistavaa, että resepteissä on pitäydytty kasvisruuassa, mutta tästä huolimatta ei ole lähdetty hifistelemään tiukalla vegaaniudella tai muilla äärimmäisillä linjauksilla. Resepteissä on mukana ihan tavallista lehmänmaitoa, rehellistä voita ja valkoisia jauhoja, mutta esimerkiksi mangosmoothien kohdalla vinkataan kivasti myös mm. kookosmaitovaihtoehdosta.

Kaikessa raikkaudessaan ja yksinkertaisuudessaan Satokausisalsa on tehty ihan tavallisille lapsiperheille.

 

Satokausisalsa / Mangosmoothie

Satokausisalsa / Mangosmoothie

 

Huippumuusikoiden uusia lastenlauluja

Ja ihan tavallisen lapsiperheen näkökulmasta voin sanoa, että reseptien ohella myös laulut ovat hyviä!

Salsa saa lantiot pyörimään, mutta mukana on myös monia muita musiikkigenrejä. Mm. helmikuussa räpätään Hedelmäsalapoliisin tahtiin ja nyt maaliskuussa soi Emma Salokosken tulkitsema Oma tango. Ja arvaa vaan, soiko päässäni jo nyt huhtikuun supertarttuva Ana nana ananas…? 😉

Kappaleiden sävellykset ja sanoitukset ovat pitkälti Janne Viitaniemen ja Jyri Sariolan käsialaa. Viitaniemi on musiikin monitaitomies, jonka ideasta koko Satokausisalsa sai alkunsa. Sariola puolestaan tunnetaan mm. Rajattomien ja Club for Fiven tuottajana. (Lisäksi hän on myös mm. ihastuttavan Eeva-Leena Pokelan poika…)

Solisteina levyllä esiintyy useita Sariolan lahjakkaan musiikkisuvun edustajia, mutta mukana on myös muita eturivin artistejamme (Salokoski, Osmo Ikonen ja Essi Wuorela). Tykkään kovasti. 🙂

Ihan huippua on myös se, että kaikki Satokausisalsa-laulut ovat kuunneltavissa myös Spotifyssä! (Vielä kun mukaan saisi sanat ja nuotit, olisi setti ihan täydellinen…)

 

Satokausisalsa

Satokausisalsa soi

Satokausisalsa / Maaliskuu / Oma tango

 

Ruokaseikkailulle taikakaapin kautta

Satokausisalsan yksinkertaisen hauska kuvitus on Henri Mattilan käsialaa. Tarinat on kirjoittanut Janne Viitaniemi.

Kirjassa Moona- ja Joona-nimiset sisarukset tekevät jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä tunnin mittaisen ruokaseikkailun isoäitinsä vanhan taikakaapin avulla. He matkustavat mitä erilaisimpiin paikkoihin ja tutustuvat sesonkien raaka-aineisiin.

Satujen idea on hurjan kiva ja lapseni vaikuttavat nauttivan tarinoista. Taikakaappi on ihan hitti!

 

Satokausisalsa

Satokausisalsa

Satokausisalsa / Hedelmäsalapoliisi

 

Itse en kuitenkaan voi olla häiriintymättä tarinoiden kirjoitustyylistä. Valitettavasti Viitaniemen kirjoitustapa ei onnistu vetoamaan tällaiseen maailmankirjallisuuden klassikoita rakastavaan kaunosieluun… Voi, kunpa kieli olisi vähän soljuvampaa! Voi, kunpa se olisi edes hitusen taiteellisempaa!

En voi sille mitään, mutta teksti tuo auttamattamatta mieleeni Miina ja Manu -tarinat. (Eivätkä nämä valitettavasti vastaa omaa käsitystäni maailman parhaasta sanataiteesta…) Mutta hei, haittaako se? Nuo kirjathat ovat juuri niitä tarinoita, joita liki kaikki lapset rakastavat… 😉

Myönnän olevani superkriittinen lapsille suunnatun kirjallisuuden suhteen. Ja on kai aika selvää, ettei Viitaniemen kaltainen monitaituri voi yltää kielellisesti ihan samaan kuin maamme (tai maailmamme) parhaat lastenkirjailijat. Mutta Satokausisalsa-tarinoiden vahvuus ei olekaan kielessä. Se on sisällössä.

Näiden satujen kautta lapset saavat kuulla kivoja tarinoita ja pääsevät siinä samalla tutustumaan kasviksiin ja lukuisiin niihin liittyviin seikkoihin. Aika huippua.

Jos meillä ei vielä olisi Satokausisalsa-kokonaisuutta, en epäröisi hetkeäkään käyttää 23 (tai 33) euroa sen ostamiseen!

 

Satokausisalsa

Voita Satokausisalsa ja Satokausikalenteri!

Satokausisalsan voit tilata erikoishintaan suoraan täältä. Ja Satokausikalenterin täältä. Jos teet tilauksen maaliskuun aikana, saat kaikista tuotteista -30 % alennusta ja vielä ilmaisen toimituksen kaupan päälle! (Et tarvitse mitään erillistä alennuskoodia.)

Jos haluat voittaa molemmat itsellesi ihan ilmaiseksi, voit osallistua näiden ARVONTAAN jättämällä alla olevaan viestikenttään minkä tahansa kommenttisi. (Voit esim. kertoa teidän perheenne suosikkikasviksen tai oman mielipiteesi Satokausikalenterista.)

Arvonta suoritetaan torstaina 22.3.2018 klo 21.30! Voittajan nimi/nimimerkki kerrotaan tämän jutun kommenttina ja hänelle ilmoitetaan voitosta sähköpostitse.

(Jätähän siis kommenttisi yhteydessä myös aktiivisesti käyttämäsi sähköpostiosoitteesi! Ja jos voitat, vastaathan lähettämääni viestiin mahdollisimman pikaisesti, viim. 26.3.2018! Palkinto toimitetaan voittajalle kotimaiseen postiosoitteeseen.)

Onnea arvontaan ja ihania satokausihetkiä! 🙂

 

Satokausikalenteri ja Satokausisalsa

 

– Johanna

 

Tämä juttu on kaupallinen yhteistyö Satokausisalsaa ja Satokausikalenteria kustantavan Sesonkia Oy:n kanssa, mutta jutun koko sisältö on tietysti täysin omani. 

 

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Satokausisalsa

58 thoughts on “Musiikkia, tarinoita ja reseptejä – Satokausisalsa tuo sesonkikasvikset lapsiperheisiin!

    1. Antaisin lahjaksi avustamalleni ihmiselle, niiden perheeseen on syntyvä vauva.

    2. Lapsenlapseni kanssa jo haaveilen käyttäväni tätä…. tällaista tarvitaan. Olisipa ollut jo omien lasten ollessa pieniä.

  1. Olisi ihanaa saada nuo! ❤️ Meillä ei olekaan vielä tämän vuoden satokausikalenteria. Ihanan herkullisen näköinen tuo Satokausisalsa, sitä tulisi varmasti hyödynnettyä meidän perheessä 9v, 7v ja 4v lasten kanssa!

  2. Meillä on päiväkodissa pääsiäisen jälkeen ravintoteema ja sen yhteydessä olisi kiva käyttää tätä kirjaa! Toivottavasti onnetar on suosiollinen 😊

  3. Olis mielenkiintoosta tutustua tuohon kirjahan ku meilläki mukulat tykkää teherä ruokaa 😀

  4. Mukana! Täältä löytyis innokkaitapikkukokkeja ja äidille (sekä tietty lapsille) kelpaisi uudet lastenlaulut, kun nykyisiä levyjä kuunnellaan päivittäin 🙂

  5. Meiltä löytyy myös kolme innokasta kokkipoikaa, joiden kanssa olisi hauska perehtyä satokausisalsaan. Arvonnassa mukana siis 😊

  6. Mukana arvonnassa! Meillä tykätään kokata ja kokeilla uusia reseptejä ja ruokia, jotka maistuvat koko perheelle!

  7. Kuulostaa hyvältä kirjalta. Sopisi meille kotiin ja päiväkotiini😊

  8. Oi että jos kerrankin voittais arvonnassa -ja vielä noin mielenkiintoisen lahjan 💝

  9. Tuon kirjan haluaisin!!
    Meidän päiväkodissa toteutetaan Saperea…ja tuosta kirjasta
    olisi paljon iloa ja tietoa juuri tuohon touhuun!!!

  10. Mukana <3 Sopisi niin hyvin meidän perhepäivähoitoryhmän käyttöön =) Varmasti houkuttelisi lapsia syömään satoa 😉

  11. Pojanpoikani 7v ja 5v ovat musikaalisia lapsia ja he varmaan tykkäisivät kokkaillakin musiikin tahdissa.

  12. Olen iloinen että löysin sivustosi: laadukasta lastenkulttuuria ei aina ole helppo löytää ja kaikki vinkit tähän liittyen ovat tervetulleita. Osallistun mieluusti arvontaan.

  13. Mukana. Meidän lapset syövät jo aika hyvin kasviksia, esim porkkanaa ja parsakaalia, mutta luulen että kirjan avulla innostuttaisiin tutustumaan uusiin kasviksiinkin.

  14. Kuulostaa metkalta! Tämä olisi ihana juttu meidän ruokaongelmaiseen meininkiin! 💥

  15. Tämä palkinto kelpaisi.
    Meidän kaksi vuotias on juuri nyt erityisen innokas apulainen keittiössä. Minä taidan olla perheen ”nirsoin” ruuan suhteen ja siltä epäluulolta juuri kasviksia/vihanneksia kohtaan haluan lapseni välttää. Tästä saisikin paljon vinkkejä uusiin vihanneksiin ja niiden käyttötapoihin. 👍

  16. Mukana. Aikuisten kalenterin tiedän, tosi hyvä juttu on. Päikässä ois kiva käyttää tuota lasten!

  17. Liikuntaan ja oman itsensä arvostamiseen painottuva perhepäivähoito kaipaa juuri tälläistä piristystä yhteisiin puuhiin.

  18. Mukana, vaikuttaa hyvältä tämä hyöty ja huvi samassa paketissa 😊

  19. Tää olis tulevaan työhön varhaiskasvatukseen niin hyvä, kotonakin tulis käytettyä!

  20. Mun hoitopojat ei oo kasvistansa, mut tämä vois innostaa edes maistamaan😀

  21. Mukana arvonnassa. Itseltäni puuttuu vielä satokausikalenteri ja lasten version antaisin kummilapselleni.

  22. Antaisin lahjaksi siskolleni ja hänen lapsilleen! Kummipoikani ei juuri muusta tykkää kuin ruisleivästä, spagetista ja nakeista 😀 Josko Satokausisalsan avulla nirsoilu hellittäis.

  23. Ollaan vasta muutettu maalle ja pari vuotiaalle tytölle musiikki ja tanssi on ’se’ juttu. Eikä olis yhtään huono juttu jos salsais hän satokauden puutarhassa.

  24. Kalenteri on ihan huippu juttu, tälle vuodelle sitä ei olekaan (vielä) seinällä… Salsa-kirjalle tietäisin myös innokkaat lukijat/kuuntelijat😊.

  25. Viimeisen vuoden ajan olemme pyrkineet huomioimaan satokauden perheemme ruuanlaitossa. Eräänä päivänä kolmevuotiaamme päätti askarrella satokausikalenteristamme jotain, jolloin sivut olivat useana palasena ja vanhemmat nyyhkivät surun murtamina. Tilanne selvitettiin, anteeksi pyydettiin ja perheen tärkeä viikoittaisessa käytössä oleva kirjanen teipattiin ja kiinnitettiin kulmasta avaimenperällä, jotta sitä voi jälleen selata. Kolmevuotias ymmärsi kirjasen tärkeyden ja käykin säännöllisesti läpi, mitä parhaillaan kuluvan kuukauden aikana olisi sopivaa ostaa ja syödä. Nyt hän odottaa kovasti kesää, jolloin mansikat tulevat sesonkiin!

  26. Meillä tehdään lähes joka päivä ruokaa itse ja tykkäämme kokeilla uusia ohjeita. Kirja innostaisi varmasti myös 3- ja 5-vuotiaita poikiamme!

  27. Vaikuttaapa tosi herkulliselta setiltä. Tätä olisi kiva tutkailla lapsosen kanssa. 🍐

  28. No johan alkoi kiinnostaa! Meiltä löytyisi kaksi koheltavaa kotikokkaajaksi kanssani keittiöhommiin.

  29. Omalle suppealle hedelmä- ja juuresvalikoimalleni antaisi uutta potkua tällainen ”teos”, etenkin kun lapsilta löytyy rohkeutta maistella kaikkea uutta ja lauleskelu kuuluu arkeen. Mukana ollaan!

  30. Satokausikalenteri kovassa käytössä. Musiikkileikkikoulunopettajana myös cd:lle ja uusille lauluille voisi olla käyttöä 😊!

  31. Suuren suuret kiitokset kaikille osallistumisesta! Arvonta on nyt suoritettu ja arpaonni suosi Emmiä. Onnea, onnea, onnea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *