Pääsiäinen / Munien värjäys

Oi, ihanuus, mitä munia! Bongasin viime viikolla netistä aivan ihanan kananmunien värjäysohjeen, ja pari päivää sitten testasimme tehdä näitä itse. Jättisuositus! Näistä tuli NIIN ihania! Vai mitä sanot? 🙂

Suuret kiitokset Honestly Yam -blogille ideasta ja inspiraatiosta! Tässä jutussani esittelen ko. ohjeet ja annan omat vinkkini – omalla suomen kielellämme.

Kananmunien värjäys / Siniset munat / Pääsiäinen

Tarvikkeet

Tähän munanvärjäysprojektiin tarvitset seuraavat materiaalit (kattilan, kulhon ja lieden lisäksi):

 • Kananmunia (12 kpl)
 • Punakaalia (n. 1 kg)
 • Vettä (n. 1-1,5 litraa)
 • Valkoviinietikkaa (arviolta n. 4 rkl)
 • Elintarvikekelpoista kultamaalia (Itse ostin tätä Confetista.)
 • Elintarvikekelpoinen sivellin (Löytyy leivontaliikkeistä. Myös esim. hammasharja kelpaa.)

Kananmunien värjääminen / siniset munat

Kananmunien värjääminen / siniset munat

Kananmunien värjääminen / Siniset munat / Pääsiäinen

Ohjeet

Värjääminen etenee seuraavasti:

 1. Pilko punakaali pieniksi paloiksi ja laita se kattilaan veden kanssa.
 2. Kiehauta vesi ja anna kaalin kiehua noin puoli tuntia.
 3. Jäähdytä kaali ja liemi kattilassa. (Itse vein kattilan puoleksi tunniksi parvekkeelle pikku pakkaseen.)
 4. Siirrä kaali eri astiaan ja sekoita liemen joukkoon etikkaa.
 5. Kaada liemi keitettyjen munien päälle. (Munat voinevat varmasti olla myös raakoja, mutta jos ne haluaa syödä, lienee varminta keittää ne valmiiksi…)
 6. Jos haluat tasaisen värin, varmista, että munat ovat kauttaaltaan liemen peitossa, eivätkä ole ihan kiinni toisissaan. Kääntele munia tarvittaessa. (Itse laitoin kaalin sekaan vain noin litran vettä, eikä tämä ihan riittänyt peittämään munia…)
 7. Anna munien lillua violetissa punakaaliliemessä haluamasi aika. Puolessa tunnissa saa hennon sinisen värin, tunnissa jo syvemmän jne. (Itse pidin osaa munista liemessä noin tunnin ja toisia noin kaksi tuntia.)
 8. Kun munat ovat värjäytyneet, anna niiden kuivua.
 9. Suojaa pöytä esim. leivinpaperilla. Roiski sinisten munien päälle syötävää kultamaalia siveltimen avulla. Halutessasi voit myös maalata munien pintaan kuvioita. (Ehkä munissa voisi käyttää tavallistakin, myrkytöntä kultaväriä, mutta itse halusin varmistaa, ettei kuoren tai mahdollisten halkeamien kautta missään nimessä pääse mitään myrkkyä syötäväksi tarkoitettuun ruokaamme…)
 10. Anna munien kuivua.
 11. Asettele munat esille, koristele niillä vaikka pääsiäispöytä ja/tai herkuttele poikkeuksellisen kauniilla kananmunilla. 🙂 (Halutessasi voit käyttää kuoria syömisen jälkeen vielä uudestaan esimerkiksi pieninä rairuohokippoina, ks. esim. Taloja ja toiveita -blogi.)

Kananmunien värjäys / Siniset munat / Pääsiäinen    Kananmunien värjääminen / siniset munatKananmunien värjääminen / siniset munat Kananmunien värjääminen / siniset munat

Hyödynnä myös kaali!

Munat voi värjätä myös keittämällä ne samassa vedessä pilkotun punakaalin kanssa. Tällöin kaalin kuitenkin joutunee heittämään suoraan kompostiin – mitä ei tietenkään kannata tehdä.

Itse maustoin keitetyn kaalin yksinkertaisesti oliiviöljyllä, balsamicolla, ruokosokerisiirapilla, suolalla ja pippurilla – ja siitä syntyi oikein kelvollista syötävää. 🙂

Keksi liemelle lisäkäyttöä!

Kun munat olivat saaneet toivotun värin pintaansa, lapset saivat vielä käyttää samaa lientä ”vesivärinään”. Siitä syntyi valtavan kauniita liilan sävyjä myös akvarellipaperille – vaikkakaan värin muuttumista siniseksi ei paperilla saatu nähdä. (Ja täytyy myöntää, että vaikka jälki oli kaunista, tämän ”kaalivesivärin” tuoksusta ei voi valitettavasti sanoa samaa…)

Kaiken kaikkiaan mielestäni erinomainen hyötysuhde alle euron maksaneelle kaalikerälle! 🙂

Värjätyt kananmunat / Siniset munat

Kananmunien värjäys / siniset munat

Ihania pääsiäisvalmisteluja!

– Johanna

P.S. Lue myös muut pääsiäisaiheiset juttuni:

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Kananmunien värjäys / Pääsiäisaskartelu / Siniset munat

10 thoughts on “Kananmunien värjäystä – kaunis sinisen sävy syntyy punakaalilla

 1. Nyt täytyy kyllä kysyä miksi joutuu heittämään kaalit pois jos keittää yhtä aikaa munien kanssa. Meillä on ollut tapana keittää munat esim porkkanoiden seassa säästäkseen kattilatilaa. :/

  1. Ihan loistavaa! Ei varmasti tarvitsekaan, jos tuo onnistuu! Itse vaan hieman karsastan sitä, jos kananmunankuorien ulkopinnasta siirtyy muuhun ruokaan jotain ylimääräistä (makua tai jotain muuta)… Voi olla, että tämä on turhan tarkkaa rajoittuneisuutta – ja siksi jätinkin ko. lauseeseeni pienen varauksen kirjoittamalla ”joutunee”. 😉

   1. Hei, en minäkään keittäisi mitään munien kanssa. Mutta kukin tavallaan. Ihana ohje, pitää kokeilla. Kiitos😍

    1. Kiitos Hannele! Kokeile ihmeessä! Näistä tuli kyllä hurjan kivoja, ja itse innostuin niin paljon, että taidetaan tulevana viikonloppuna testailla kaikenlaisia muitakin munanvärjäystapoja. 🙂

  2. Ihmettelen samaa: miksi kanamunien kanssa keitetty kaali pitää hävittää? Muutamien minuuttien keittämisen jälkeen mikään ei ole elossa.

   1. Kiitos kommentista Memmu! Näinhän se varmasti on, ja mietin tätä itsekin jo juttua kirjoittaessani. Jostain syystä ajatus ei kuitenkaan houkuta itseäni… On kuitenkin ihana kuulla, että kaikki eivät ole yhtä rajoittuneita kuin minä… 🙂

 2. Punakaali toimii punaviherindikaattorina. Happamassa väri on violetti ja sen voi tosiaan vahvistaa vielä lisäämällä etikkahappoa. Sen sijaan, jos haluaa vihertävän sävyn, kannattaa kaalimehuun lisätä ruokasoodaa, jolloin sen pH nousee emäksiselle alueelle. Jos kuivuneeseen happamaan violettiin väriin munan pinnalla ripsasee soodaa, saa haaleampia tai vihreitä täpliä. Vastaavasti, kun emäksisesti värjätyn munan pinnalle roiskii etikkaa, saa violetteja laikkuja. Pieni pääsiäisnoita voi tehdä taikojaan keittiössä.

 3. Olen aikaisemmin värjännyt pääsiäismunia punakaalilla tämän ohjeen mukaan hyvällä menestyksellä, liottamalla keitettyjä munia yön yli väriliemessä. Nyt kokeilin ensimmäistä kertaa keittää munat samassa liemessä punakaalin kanssa. Annoin kaalin kiehua ensin jonkin aikaa, ennen kuin lisäsin munat joukkoon. 7 minuutin keittämisen jälkeen munien pinnassa oli hädin tuskin havaittava vaalean lila väri. 🙂 Samaan aikaan keitin toisen satsin munia kurkumaliemessä, ja 7 minuutin keittäminen tuotti upean syvänkeltaisen tuloksen. Eli punakaali vaatii ilmeisesti pitemmän vaikutusajan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *