”Tissit! Toi yks pyllistää! Kattokaa, tolla apinalla on banaanipyssy!”

Olemme koko perheen voimin Helsingin Yrjönkadulla sijaitsevassa Galerie Forsblomissa. Paikka on yksi maamme hienoimpia ja arvostetuimpia taidegallerioita. Ehkä jopa se kaikkein hienoin.

Emmekä me suinkaan ole ainoita.

Lauantainen keskipäivä on houkutellut Vanhan Kirkkopuiston laidalle useita muitakin taiteen ystäviä, ja iloiseksi yllätykseksemme paikalla ovat myös itse taiteilijat: Katja Tukiainen ja Riiko Sakkinen.

Jo parisenkymmentä vuotta suomalaisen nykytaiteen huipulla paistatelleet kuvataiteilijat kertovat yleisölle teoksistaan, mutta meidän pieni seurueemme keskittyy pääasiassa omaehtoiseen analyysiin.

Samalla, kun toisaalla keskustellaan kenties hyvinkin kultivoituneesti, heitellään meidän porukassamme ilmoille toinen toistaan omaperäisempiä näkemyksiä ja nostetaan esiin pienten poikien mieltä kutkuttavia seikkoja. (Joista on hienostuneisuus aika kaukana.)

Ja juuri tämä on taiteessa parasta: Kuka tahansa saa tulkita sitä omista lähtökohdistaan ja omalla tavallaan. Eikä mikään tulkinta voi olla ns. väärä.

Katja Tukiainen: Dante et Virgile aux enfers, 2019 / Galerie Forsblom, Helsinki
Katja Tukiainen: Dante et Virgile aux enfers, 2019 / Galerie Forsblom, Helsinki
Riiko Sakkinen: Animal Show Business, Galerie Forsblom, Helsinki
Riiko Sakkinen: Animal Show Business, Galerie Forsblom, Helsinki

Mihin lapsi kiinnittää huomiota?

Katja Tukiaisen vaalenpunaisista maalauksista löytyy paljon kiinnostavaa. Riiko Sakkisen sarjakuvakuvasto innostaa.

Tukiainen on keskittynyt Delacroix & moi -näyttelyssään versioimaan ranskalaisen romantiikan ajan taidemaalarin, Eugène Delacroix’n (1798-1863), maailmankuuluja klassikkoteoksia.

Sakkinen puolestaan ottaa Animal Show Business -näyttelyllään kantaa eläinten oikeuksiin ja heidän suhteeseensa ihmiseen. Keskeistä on näkökulma siihen, miten länsimaisessa taiteessa eläimiä on jo vuosikymmeniä antropomorfioitu (eli ihmisenkaltaistettu).

Meille näillä tematiikoilla ei ole sinällään merkitystä. Siis ko. näyttelyitä tulkitessamme. (! ) (Vaikkakaan en malta olla näyttämättä lapsilleni puhelimestani kuvia Delacroix’n alkuperäisteoksista…)

Kun kaltaisemme lapsiperhe tarkkailee taidetta, nousevat pinnalle kenties ihan muut seikat: Sakkisen tunnistettavat animaatio- ja sarjakuvahahmot, kirkkaat värit sekä leikkisä yleistunnelma, toisaalta Tukiaiset herkulliset hattaravärit, söpöt ominaismuodot, katosta roikkuva valokoriste, jne.

Katja Tukiainen: Delacroix & moi / Galerie Forsblom, Helsinki
Katja Tukiainen: Delacroix & moi / Galerie Forsblom, Helsinki

Yksi lapsistamme innostuu erityisesti seinälle ripustetuista linnunsulista.

”Onks noi oikeita? Onks ne ollut ton värisiä? Onks se löytänyt ne maasta tollaisina?”

Lapsi haluaa saada vastauksen mieltään askarruttaviin kysymyksiin, ja taiteilijan paikallaolo mahdollistaa tämän. Hetken odotettuamme saamme kuulla sulkien löytyneen Yyterin hiekkarannalta ja Tukiaisen maalanneen niiden kärjet pinkeiksi. Kiitos. 🙂

Lisäksi saamme taiteilijalta ystävällisiä hymyjä ja sanoja sekä kiitoksen siitä, että olemme tulleet tähän näyttelyyn. Me olemme tervetulleita ja lapsenkin kysymys on tärkeä. Tietysti!

Katja Tukiainen: Golden Tongue, 2018-2020 / Galerie Forsblom, Helsinki
Katja Tukiainen: Golden Tongue, 2018-2020 / Galerie Forsblom, Helsinki

Sakkisen teoksista lapset innostuvat lukemaan myös tekstejä.

”Patriarchy! Toi on niin kuin patriarkka! Hahahhahhaa!!! Kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin arvostettu esi-isä on … NASU! Nasu!! Hahhahaaa!!”

Kolmosluokkalaisemme on juuri edellisellä viikolla lukenut ansiokkaasti uskonnon kokeeseen, ja vetäissyt täydet pisteet mm. patriarkka-sanan selityksestä. Ja tämän selityksen rinnastus Sakkisen Patriarchy Pigletiin hykerryttää myös äitiä.

Riiko Sakkinen: Patriarchy Piglet, 2017 / Galerie Forsblom, Helsinki
Riiko Sakkinen: Patriarchy Piglet, 2017 / Galerie Forsblom, Helsinki

Ihan loistavaa, mitä mielleyhtymiä taide synnyttääkään. Menkää ja testatkaa!

-Johanna

Katja Tukiainen: Delacroix & moi sekä Riiko Sakkinen: Animal Show Business Galerie Forsblomissa (Yrjönkatu 22, Helsinki) 14.2.-15.3.2020. Aukiolojat ja mm. lisätietoja: galerieforsblom.com.

Samaan aikaan Luonnontieteellisessä museossa (Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki) Riiko Sakkisen toinen eläinaiheinen näyttely, Antropomorfisten eläinten taksonomia (13.2.-29.3.2020). Lisäinfoa täältä.

Taidehankinnoista kiinnostuneille tiedoksi: Tukiaisen näyttelyssä olevien teosten hinnat ovat 6 500 – 11 000 € ja Sakkisen 2 000 – 22 000 €. Lisätietoja taiteilijoista: katja.net ja riikosakkinen.com.

1 thought on “2 x Taidenäyttely, joka inspiroi sekä lasta että aikuista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *