Ranskan Riviera on ihana. Se pursuaa taidetta ja kauneutta, idylliä ja eleganttiutta, merenaaltoja ja toinen toistaan sileämpiä rantakiviä. Se on juuri sellainen lomakohde, joka tarjoaa mahdollisuuden niin rantaelämään kuin mm. ihastuttaviin taidekokemuksiinkin.

 

Ranskan Riviera

 

Ei ole sattumaa, että taiteilija-anoppini vei oman perheensä 80-90-luvuilla useita kertoja viettämään kesälomaa Nizzaan. Eikä ole sattumaa, että me vietimme mieheni kanssa ensimmäistä hääpäiväämme juurikin tuossa hurmaavassa rantakaupungissa. Eikä missään nimessä ole vain pelkkää sattumaa, että tänä kesänä nautimme koko oman perheemme voimin yhden kesäviikon Rivieran ihanissa tunnelmissa.

Tässä 9 vinkkiämme Rivieralle ja perusteet alueen houkuttelevuudelle!

 

1. Meri ja kivet

Nizzan ranta on tunnetusti täynnä sileäksi hioutuneita kiviä, ja samanlaista rantaa löytyy pitkälti mm. Antibesin kohdalla. Vaikka esim. Antibesissa on myös ihastuttavia hiekkarantoja, ovat kivirannat alueen ihanan persoonallinen juttu. Ja miten upeita nämä kivet ovatkaan!

Jos matkaseurana on kolme pientä, kiviin hurahtanutta poikaa, on aika selvää, että silmänkantamattomiin jatkuva kiviranta saa silmät hehkumaan (ja matkalaukut painamaan…).

 

Antibes / Riviera / Rannalla

Kiviranta / Antibes

Kiviranta / Antibes

Antibes / Riviera / Ranta

 

2. Taidemuseot

Koko Nizzan seutu on ihan huikeaa taidealuetta. Pienet kylätkin pursuavat gallerioita ja nykytaiteilijoiden teoksia, mutta kenties vaikuttavinta ovat modernismin historiallisten mestareiden omat nimikkomuseot. Näitä on Rivieralla lukuisia, mutta me vierailimme tällä kertaa vain kolmessa: Chagall-museossa, Matisse-museossa ja Antibesin Picasso-museossa.

(Jos lapset olisivat olleet innostuneempia suurista klassikoista ja taideikoneista, olisimme aivan varmasti hyödyntäneet mahdollisuuden käydä myös useisissa muissa uniikeissa kohteissa…)

 

Musee National Marc Chagall

Musee National Marc Chagall

Musee National Marc Chagall

Musee Matisse

Musee Matisse

Musee Picasso Antibes

Musee Picasso Antibes

3. Idylliset kylät

Siinä missä Nizza on elegantti kaupunki, hurmaavat ympäristön kylät idyllisyydellään. Yhdeksän vuotta sitten rakastuimme mieheni kanssa pieneen, korkealla kukkulalla sijaitsevaan Ezen kylään. Nautimme ex tempore -illallista Michelin-suosituksen saaneessa ravintolassa ja mm. ostimme paikallisen taiteilijan omasta galleriasta suuren maalauksen kotiin lähetettäväksi.

Koska tällä kertaa (siis kolmen pienen lapsen kanssa) eivät ykkösprioriteettejämme olleet maisemat, historia tai kultivoituneet ruokailuhetket, päätimme pistäytyä vain yhdessä pienessä kyläidyllissä (Antibesin lisäksi).

Saint Paul de Vencen linnamainen siluetti näkyi jo kauas Rivieran rantatielle ja herätti poikiemmekin mielenkiinnon (kuten linnat oikeastaan aina). Yksimielinen valintamme oli siis käynti juurikin tässä pienessä taidekylässä.

St. Paul de Vencen historialliset rakennukset ovat pullollaan taidetta ja gallerioita. Useiden teosten graffitihenkisyys ja sarjakuvamaisuus saivat lapsemmekin innostumaan, mutta kaikkein suurin innostaja oli ensimmäistä kertaa järjestettävä, kansainvälinen taidebiennaali. Eri puolille kylää oli sijoitettu 18 taideteosta, joita oli hauska etsiä turisti-infosta saatavan kartan avulla. 🙂

 

St. Paul de Vence

St. Paul de Vence / Taidetta Rivieralla

St. Paul de Vence

St. Paul de Vence

St. Paul de Vence

St. Paul de Vence

St. Paul de Vence

St. Paul de Vence

St. Paul de Vence

4. Puistot

Nizzasta löytyy myös hienoja puistoja. Omaksi harmiksemme keskustan hehkutettu La promenade du Paillon oli suurelta osin suljettu oman vierailumme aikana, sillä puistossa rakennettiin jo tuolloin heinäkuista Nice Jazz Festivalia.

Onneksi kaupungissa on kuitenkin myös muuta. Heti Musee Matissen kupeesta löytyy laaja puistoalue ja mm. kiipeilyyn kutsuvat rauniot. Ja Parc de la Colline du Château tarjoaa, paitsi huikeita maisemia ja kivoja pieniä kävelyreittejä, myös laajan leikkipuiston lapsille. Suositus tälle!

 

Linnapuisto / Nizza

Colline du Chateau / Nizza

 

Colline du Château / Nizza

Parc de la Colline du Château

Linnavuori / leikkipuisto / Nizza

Colline du Château / Nizza

 

5. Luonto

Tiesimme jo etukäteen Rivieran taiteen olevan upeaa. Tiesimme myös rantojen kivistä, pienistä kylistä, monista puistoista jne. Mutta se, mikä oli myös perheemme aikuisille täysin uutta, oli mahtava patikointiretki Cap d’Antibesin ympäri. Olin lukenut vinkin Chez Helena -blogista, ja oli todella onni, että lähdimme tutustumaan reittiin. Tämä oli ihan huikea!

Koko reitin pituus taitaa lyhimmillään olla noin viisi kilometriä (lopussa emme olleet ihan varmoja, mihin suuntaan mennä). Aikaa koko reittiin kerrotaan menevän noin parisen tuntia.

Kun lähdimme kiertämään niemenkärkeä myötäpäivään, näimme heti hienoja maisemia ja röpöliäisiksi muokkautuneita kalliorantoja. Näimme pieniä hiekkapoukamia ja kiinnostavia ”luolia”. Vastaan tuli myös vihreyttä ja aavaa merta. Mutta paras oli vasta edessä: huimat reitit jyrkkien kalliorinteiden päällä. Tämä oli upeaa. Ja hurjaa. Ja oikeastaan myös aika pelottavaa.

Pienet lapset mahtuvat hyvin luiskahtamaan kaiteiden alta kohti ammottavaa pudotusta, eli vielä pari vuotta sitten tämän reitin kiertäminen olisi ollut mm. meidän perheellemme täysi mahdottomuus… Mutta nyt se toimi jo loistavasti. Suuri suositus siis jokaiselle sellaiselle perheelle, jossa jaksetaan kävellä vähintään pari tuntia ja jossa jokainen malttaa kävellä tiukoissa paikoissa rauhallisesti polulla (siis säntäilemättä suoraan alas kallionkielekkeiltä…)!

(Lisää kuvia ja tekstiä löytyy Outdoor Family -blogiini kirjoittamastani jutusta.)

 

Cap d'Antibes

Cap d'Antibes

Cap d'Antibes

Cap d'Antibes

Cap d'Antibes

Lasten kanssa Ranskan Rivieralla

 

Cap d'Antibes

Cap d'Antibes

Cap d'Antibes

 

6. Ajankohta

Matkaa varatessa kannattaa kiinnittää huomiota ajankohtaan. Voi nimittäin olla, että elokuussa tai jo heinäkuun lopussa Cap d’Antibesin kiertäminen on tuskaisen ruuhkaista ja kuumaa, puistot tupaten täynnä, museoissa jonoja, tiet aivan tukossa jne. Siis ehkä.

Meillä oli nyt ihanasti mahdollisuus lähteä reissuun jo heti juhannuksena, ja tämä kesäkuinen ajankohta mahdollisti sen, että ilma oli sopivan leppoisa, hotellin altailla hyvin väljää jne. (Tosin mieheni piti sittenkin tehdä kaikki illat töitä hotellilla…)

 

7. Hotellivinkki

Ja se hotelli! Suuri suoritus maksimissaan nelihenkisille perheille on Antibesin kupeessa sijaitseva Hôtel Baie des Anges by Thalazur!

Olin käyttänyt varmaan tuntikausia sellaisen majoituksen etsimiseen, jossa saisi parasta mahdollista laatua parhaaseen mahdolliseen hintaan. Ja tämä hotelli totisestikin oli sitä! Seitsemän yötä erittäin tilavassa huoneistossa maksoi 770 euroa (4 hlöä).

Huoneistossa oli tehokas ilmastointi, leveä parisänky, tilava vuodesohva, toimiva keittonurkkaus, kiva parveke, ihan hyvä kylppäri, erillinen vaatehuone jne. Hotellilla oli oikein viihtyisä allaspiha lastenaltaineen ja lämmitettyine uima-altaineen. Lisäksi huonehintaan sisältyi sisätiloissa sijaitsevan spa-osaston käyttö (porealtaita, höyrysuna jne., lapset olivat tervetulleita spa-tiloihin klo 12-14 ja 17-19.45).

Aamiainenkin hotellilla oli kerrassaan erinomainen ja erittäin runsas! Lapset saivat syödä tämän ihan ilmaiseksi, mutta aikuisilta se maksoi 18 €/ pvä. Näkymät ravintolan terassiltakin olivat hienot, ja lähellä sijaitsivat vielä mm. vesi- ja huvipuistot. Hotellilla oli myös oma, iso parkkialue, ja oikeastaan kaikki oli ihan täydellistä. Menisin ehdottomasti ko. hotelliin uudestaankin – JOS perheessämme olisi vain neljä henkeä.

Ranskassa nimittäin viisihenkisen perheen majoittuminen neljälle tarkoitettuun huoneistoon on kuulemma turvallisuusmääräysten mukaan ehdottomasti kielletty.

Lapsemme ovat nukkuneet lukuisia kertoja kolmestaan vuodesohvassa, emmekä koskaan aikaisemmin ole nähneet missään yhtä tilavaa hotellihuoneistoa. Mutta kun saavuimme hotellille ja kävi ilmi, että meillä tosiaan on kolme lasta, oli hämmennys tiskin toisella puolella hyvin suuri. Esimiestason neuvottelujen jälkeen olimme pakotettuja ostamaan koko viikoksi käyttöömme vielä myös toisen huoneen… (Täysin turhaan ja vieläpä eri kerroksesta. AARRGGHH.)

 

Baie des Anges by Thalazur

 

8. Edulliset lennot

Yksi loistava tekijä Ranskan Rivieran suhteen on myös se, että Nizzaan saa usein lentoja hyvinkin edullisesti ja lentoaikakin on vain reilut kolme tuntia. Me taisimme nyt maksaa Norwegianille yhteensä noin tonnin viiden hengen meno-paluu-lennoista, paikoista ja matkatavaroista.

 

9. Autonvuokraus

Vuokrasimme käyttöömme myös auton suoraan lentokentältä. (Jatkoimme samalla kulkuvälineellä Rivieralta vielä Lyoniin ja Alpeille.) Jos suunnittelet samaa, kannattaa huomioida se, että autonvuokrauskeskus (jossa siis ovat kaikki  vuokrausfirmat) sijaitsee noin kilometrin epämääräisen kävelymatkan tai 10 minuutin ilmaisen bussimatkan päässä ykkösterminaalista. Eikä palvelu todellakaan ole kovin ripeää.

Jos autoon on tarkoitus saada mahtumaan vain max. kaksi turvatuolia, valinnanvaraa on paljon ja kaikki sujuu varmasti oikein mainiosti. Mutta koska meidän piti löytää turvallinen auto, johon saa kolme turvatuolia/-koroketta sekä viiden hengen 2,5 viikon tavarat, ei kohtuubudjetilla tuntunut löytyvän juurikaan vaihtoehtoja.

Mieheni oli käyttänyt etukäteen autonvaraukseen rutkasti aikaa, mutta – kuten oletimmekin – vaati silti hienoon Bemariin mahtumisemme aikaa, hermoja ja tuskaista tunkemista.  Mutta saamamme turvatuolit olivat onneksi ihan kohtuuhyvät – ja ne sai itse valita ns. turvaistuinvarastosta. 🙂

Vaikka autovuokraamon parkkihallissa kävi taas kerran mielessä valmismatkojen ihanuus, olen lähes varma, että ensi kerrallakin suunnittelemme ja ideoimme reissumme taas ihan itse. 😉 Oli nimittäin kokonaisuudessa ihan hurjan kivaa. Ja mukavaa. Ja hienoa. Ja onnistunutta.

Toivottavasti tästä jutusta on hyötyä oman matkanne suunnitteluun!

 

Kleemolat

 

 

Aurinkoisia kesäpäiviä!

– Johanna

 

Lue ihmeessä myös hotellivinkkini Monacoon! Ja kaikki muutkin matka- ja retkivinkkini!

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

 

3 thoughts on “9 x Ranskan Riviera lasten kanssa

  1. Ah. Olen käynyt kerran Nizzassa ja siitä on kauan. Olen moneen otteeseen miettinyt roadtrippiä Barcelonasta jonnekin italiaan rannan kautta. Tämä postaus kyllä varmisteli, että tällainen reissu (Nizzan kautta) on pian tehtävä!

    mutkatonta.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *