Jos luit muutaman päivän takaisen juttuni Inkoon Kopparnäsistä, tietänet, että perheessämme on nyt valloillaan varsinainen retkeilybuumi. 🙂 Tämän johdosta olen haalinut kirjastostakin aihetta käsitteleviä lastenkirjoja – erilaisista luontokirjoista retkeilyoppaisiin, retkieväsopuksista Sudenpentujen käsikirjaan.

Löysin myös viisi satukirjaa, joiden teemana on nimenomaan telttaretki. Tämä juttu on omistettu näille.

 

Telttaretki lasten kanssa / 5 lastenkirjaa

 

1. Carrie Weston & Tim Warnes: Boris telttaretkellä (Mäkelä 2018)

Carrie Westonin kirjoittama, Tim Warnesin kuvittama ja Raija Rintamäen suomentama Boris telttaretkellä on Kustannus-Mäkelän tämän kevään uutuuskirja. Kirjassa opettaja Kananen vie koko luokan telttaretkelle – ja kaikki oppilaat ovat innoissaan.

Suuri ja urhea Boris-karhu jaksaa kantaa painavat kantamukset ja mm. pelastaa puroon pudonneen nallen. Boris ystävineen pystyttää metsään intiaaniteltan ja poimii korit täyteen marjoja. Mutta palattuaan marjaretkeltä heitä odottaa leiripaikassa surkea näky…

Kun telttailijat lopulta paahtavat vaahtokarkkeja auringonlaskussa ja soittavat kitaraa tähtien valossa, leijailee kirjan sivuilta juuri sellainen superihana leiritunnelma. 🙂

 

2. Sven Nordqvist: Viiru ja Pesonen telttaretkellä (Tammi 2017, 11. painos)

Ruotsalaisen Sven Nordqvistin suositut Viiru ja Pesonen -kirjat ovat sellaisia mukavan verkkaisia ja hyväsydämisen leppoisia. Ne eivät yllä omalle suosikkilistalleni, mutta tarjoavat tästä huolimatta takuuhyvää luettavaa lapsille.

Viiru ja Pesonen telttaretkellä noudattelee tuttua tunnelmaa. Kun vintiltä löytyy teltta, päättävät Viiru-kissa ja Ukko Pesonen lähteä yöretkelle. Kaikki ei kuitenkaan suju ihan suunnitelmien mukaan, sillä kanatkin haluavat päästä mukaan telttailemaan…

Mukana tarinassa on pelkoa ja pettymyksiä, haaveita ja unelmia. Mutta voi, Pesonen, miksi ihmeessä pitäisi lähteä kauas tunturiin? Miksei omaan pihaan pystytetty teltta voisi olla ihan yhtä hienoa?

 

3. Brian Paterson: Seppo telttaretkellä (Schildts 2002)

Brian Patersonin Seppo telttaretkellä kertoo tarinan Seppo Seeprasta, Luru Linnusta ja Mungo-Makkosesta – sekä heidän huikeista telttaretkisuunnitelmistaan.

Kun Seppo saa postista yllättävän paketin, ystävykset ovat valmiita villiin viidakkoretkeen. He pystyttävät teltan syvälle metsään, mutta pimeys saa heidät pelkäämään kummallisia varjoja ja outoja ääniä…

Tämä kirja on pieni, loistava tarina niille, joita telttayöt pelottavat. Se osoittaa, että tututkin asiat voivat näyttää ja kuulostaa hurjilta – vaikka ovatkin niitä samoja turvallisia juttuja. Toisaalta meillä tämä kirja taisi saada omat lapseni ylipäätään tajuamaan, että metsässä tosiaan voisi olla jotain pelättävää…

 

Telttaretki / Seppo telttaretkellä Telttaretkikirja / Seppo telttaretkellä

 

4. Richard Scarry: Telttaretkellä (Helsinki Media 1996)

Richard Scarryn Telttaretkellä on kirjoitettu Scarrylle ominaisella tyylillä ja se kertoo tutuista Touhula-hahmoista: Hessusta ja Mato Matalasta. Kaverukset päättävät pystyttää pihalle lakanan teltaksi ja viettää tulevan yön siellä. Isäkissa opastaa innokkaita kaveruksia teltan pystyttämisessä ja nuotion tekemisessä (!).

Lapset nauttivat elämästään, mutta pikkuhiljaa pimeys saa pelon nousemaan näidenkin kaverusten mielessä… Tippuva pumppukaivo kuulostaa kummitukselta ja haravan varjo näyttää hurjalta koukkusormelta…

 

Telttaretki / Lastenkirja Telttaretki / Lastenkirja / Richard Scarry

 

5. Teutori: Miina ja Manu retkellä (Satukustannus 2016, 25.painos)

Suhtaudun Teutorin Miina ja Manu -kirjoihin äärimmäisen varauksellisesti. Oma äitini ei suostunut koskaan lukemaan meille näitä supersuosittuja kirjoja, sillä ko. kirjojen kielellinen anti ei vastannut hänen korkeita laatukriteereitään –  eikä se valitettavasti vastaa omianikaan.

Tästä huolimatta Miina ja Manu -kirjoissa on jotain uskomatonta viehätystä. Niissä käsitellään lapsille merkityksellisiä asioita lapsiin uppoavalla kielellä. Niissä on onnistuttu yhdistämään faktaa fiktioon, ja kirjoittamaan vaikeistakin asioista hyvin yksinkertaisesti. Lapset tykkäävät. Ja jotain kertonee sekin, että esim. Miina ja Manu retkellä -kirjasta on otettu jo 25 painosta…

Tässä kirjassa Miina ja Manu pääsevät Sulo-enon kanssa patikkaretkelle. He pakkaavat mukaan eväitä ja muita välttämättömiä tavaroita. He tutustuvat sään ennustamiseen pilvistä, kirkasvetiseen lähteeseen ja korkealla lentäviin lintuihin. He pystyttävät teltan, nukkuvat hyvät yöunet, melovat ja mm. paistavat makkaraa. Mutta he saavat myös kokea sen, että ihan kaikki muut eivät osaakaan arvostaa luontoa ja sen puhtautta…

Miina ja Manu retkellä on hyväsydäminen tarina, jossa mukavaan satuun yhdistyy paljon hyviä retkeilyvinkkejä ja reaalielämän huomioita.

 

Miina ja Manu retkellä / telttaretki / lastenkirja

Lasten retkeilykirja / Miina ja Manu retkellä

 

Kivoja retkiä ja satuhetkiä!

– Johanna

 

Kaikki kirjavinkkini löytyvät täältä.

Viimeisimmästä telttaretkestämme voit lukea täältä.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *