Kun lasten riehunta yltyy infernaaliseksi ja desibelit alkavat lähestyä avaruutta, on kai aika napata hätäjarrusta ja saada vauhti tyyntymään.

Mutta tämä ei onnistu käskemällä. Saati antamalla sievä rauhoittumiskehotus. Tai edes huutamalla.

Kun haluaa saada ylikierroksilla viilettävän lapsen laskeutumaan takaisin maankamaralle, tarvitaan todistetusti muita keinoja. Yksi toimivaksi todettu kikka on klassinen lukuhetki. Toinen selkään piirtäminen. Kolmas satuhieronta. Mutta viime viikolla saimme käyttöömme uuden, hauskan tavan rauhoittaa mieltä ja saada nopeusmittarit tasaantumaan! Tämä on Nemon kustantama Joogaleikki-kirja.

 

Joogaa lapsille / Lasten Jooga / Joogaleikki

Oodi lasten kyvylle olla läsnä

Italialaisen Lorena Pajalungan kirjoittama ja unkarilaisen Anna Lángin kuvittama uutuuskirja kannustaa ylläpitämään lapsen luontaista kykyä heittäytyä ja olla läsnä. Kirja sisältää 20 erilaista asentoa, joiden kautta on hauska leikkiä eri eläimiä ja samalla kehittää omaa liikkuvuuttaan, keskittymistään ja mielikuvitustaan.

Joogaleikki-kirja on toteutettu ihanan yksinkertaisesti. Kullekin eläinasennolle on varattu oma aukeamansa, jossa annetaan helpot, kirjalliset ohjeet asennon toteuttamiseen ja kerrotaan lisäksi, mitä asioita kyseiseltä eläimeltä voisi oppia. Mukana on myös selkeät kuvat, joiden välityksellä jopa pieni lapsi pystyy tekemään eri asentoja ihan itsekseenkin.

Kirjan avulla voi leikkiä norsua ja delfiiniä, lokkia ja kalaa, kissaa ja koiraa, tiikeriä ja leijonaa sekä montaa muuta eläintä. (Eikä kannata lannistua siitä, että heti ensimmäisenä on koko kirjan haastavin asento, kotka.)

 

Joogaa lapsille / Lasten Jooga / JoogaleikkiJoogaa lapsille / Lasten Jooga / Joogaleikki

Tekijänä italialainen joogapedagogi

Lorena Pajalunga on kasvatustieteilijä ja Italian lasten joogayhdistyksen (AIYB) perustaja. Hän opettaa joogaa Milanossa, Bicoccan yliopiston pedagogiikan laitoksella. Joogaleikki-kirjansa välityksellä hän kannustaa ”leikkimään joogaa käyttämällä aarreaittana sen hienoja tarinoita ja hahmoja sekä niiden hassuja asentoja”.

Tämä kirja ei siis suinkaan yritä pysäyttää lapsia paikoilleen lopputomilta tuntuviksi hetkiksi, vaan se inspiroi ruokkimaan luovuutta ja mielikuvitusta sekä käsittelemään vaikeitakin tunteita leikin kautta.

 

Joogaa lapsille / Lasten Jooga / Joogaleikki

Toimiiko?

Kun meillä lapset saivat kirjan ensimmäistä kertaa käsiinsä, he ampaisivat asennosta toiseen suurella innolla ja todellisella suoritusvauhdilla – eikä tässä suinkaan ollut kyse mistään rauhoittumisesta.

Mutta jo seuraava kerta toi mukaan hitusen seesteisyyttä. Sellaista pientä, uteliasta tyyneyttä.

Ja aivan varmaa on, että tätä kirjaa tullaan meillä käyttämään jatkossa hyvinkin ahkerasti – kun tiikerit ovat hurjina tai leijonat karjuvat. Tai vaikkapa yllyttämällä kaikki leikkimään rentoina loikoilevia krokotiileja… 🙂

 

Joogaa lapsille / Lasten Jooga / Joogaleikki

 

Hauskoja leikkejä ja läsnäoloa!

– Johanna

 

Lorena Pajalunga: Joogaleikki. Rohkea ja kepeä perhonen, Kustannusosakeyhtiö Otava / Nemo 2018, ovh. 24 €

Arvostelukappale saatu kustantajalta.

 

Kaikki kirjavinkkini löydät osoitteesta taidekoti.com/category/kirjavinkit/!

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Joogaleikki / Joogaa lapsille

2 thoughts on “Joogaleikkiä lapsille – uutuuskirjassa 20 hauskaa eläinasentoa

  1. Voi jestas, miten inspiroivaa tämä on! Joogaleikki lapsille! 🙂 Ystäväni lapsi vieraili tässä hiljattain luonani, ja teimme innolla muutamia helppoja joogaliikkeitä. Ihanaa löytää tällaisia resursseja!

    Ihanaa sunnuntai-iltapäivää teidän kotiin! 🙂

    1. Kiitos Elisa-Maria! Tämä on kyllä ihanan inspiroiva ja helppokäyttöinen kirja. 🙂 Ihanaa viikkoa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *