Tiitiäinen metsäläinen, pieni menninkäinen,
posket tehty puolukasta, tukka naavatuppurasta,
silmät on siniset tähdet.

Tiitiäinen metsäläinen, pieni menninkäinen,
keinu kuusen kainalossa, tuutu tuulen kartanossa,
sammuta siniset tähdet!

 

Tiitiäisen pippurimylly / Tanssiteatteri Raatikko

 

Minä rakastan tätä Kirsi Kunnaksen klassikkorunoa. Se on juuri SE runo, jonka rytmissä rauhoittelin pientä itkuista esikoisvauvaani. Se on se, jonka hän oppi itsekin lausumaan jo parivuotiaana. Ja se on myös se loru, jonka 3-vuotias pikkusiskoni sai esittää c-kaseteille nauhoitetussa (30 vuoden takaisessa) ”radio-ohjelmassamme”…

Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-runot lukeutuvat niihin kirjoihin, joita oma äitini luki itselleni kerta toisensa jälkeen ollessani lapsi. Ne lukeutuvat myös niihin loruihin, joita olen itse lausunut omille lapsilleni kenties jopa tuhansia kertoja.

Ja niiden pohjalle rakentuu myös vantaalaisen Tanssiteatteri Raatikon uusin esitys, Tiitiäisen pippurimylly.

 

Tiitiäisen pippurimylly / Tanssiteatteri Raatikko

Runojen tanssia

Tiitiäisen pippurimylly on lastenesitys, jossa leikitellään runon ja tanssin rytmeillä. Siinä on lempeyttä ja lapsenomaisuutta, sellaista perinteistä peikkomaisuutta ja hyväsydämisyyttä. Tavut tanssivat ja kieli leikkii.

Pirjo Toikka on käsikirjoittanut esityksen Kunnaksen runojen ympärille ja nostanut mukaan myös koskettavan kehystarinan. Pieni Lilli-tyttö toivoisi isän lukevan hänelle iltasaduksi Tiitiäisen pippurimylly -kirjaa. Ja isä lupaa tämän tietysti tehdä – kunhan on vaan saanut vielä yhden sähköpostin kirjoitettua… ja vain yhden työpuhelun vastattua… ja yhden presentaatioversion laadittua…

(Kyllä, omankin perheemme isä myöntää tunteneensa piston sydämessään…)

Kun Lilli nukahtaa, kirjan hahmot heräävät eloon ja kuljettavat tytön runomaailmaan, pippurimyllyn juurelle… Siellä hän kohtaa monta tuttua, rakastettua hahmoa. On Haitula ja Herra Pii Poo. On Ville ja Valle. On Jaakko Vaakko Vesirotta ja niin edelleen.

 

Tiitiäisen pippurimylly / Tanssiteatteri Raatikko

Herttainen esitys

Tiitiäisen pippurimylly on vajaan tunnin mittainen kokonaisuus, jonka kautta niin pienet kuin vähän isommatkin katsojat pääsevät uppoutumaan runon ja tanssin maailmoihin. Elisa Salon (Lilli), Tatu Mönttisen, Anna Päiväniemen ja Heidi Suur-Hamarin esittämät hahmot vievät yleisönsä hauskalle, pienelle menninkäismatkalle – Marja Korholan ohjauksessa.

Tässä esityksessä ei pyritä sävähdyttämään uusilla tekniikoilla tai valtavalla vauhdin hurmalla. Tässä esityksessä ei myöskään tarjoilla utopistisia rooliasuja tai poikkeuksellisen kekseliäitä lavaratkaisuja.

Tiitiäisen pippurimylly on sellainen kauniin lempeä esitys, joka tuo jollain tasolla mieleeni omat lapsuuteni balettiesitykset ja ne kaikki ala-asteaikaiset lausuntakilpailuni… Siinä on sellaista vähän samanlaista herttaista tanssin ja runon taikaa – tosin taitavien ammattilaisten esittämänä.

Mutta kaiken rauhallisuuden ja lempeyden lisäksi Raatikon lavalla nähdään myös hassutelua ja hupsuttelua, vauhtia ja jännitystä – ja jopa rytmikästä räppiä. Ja kun Taikuri Pii Poo polkaisee vespallaan junan alle, koko sali hiljenee…

 

Tiitiäisen pippurimylly / Tanssiteatteri Raatikko

 

Tiitiäisen pippurimylly, Tanssiteatteri Raatikko (Viertolankuja 4B, Vantaa), liput 13 €, suositusikä +3 v., esityksiä 26.4.2018 asti arkisin klo 9 ja 10.30 ja lauantaina 7.4.2018 klo 14, www.raatikko.fi

Huom! Pääkaupunkiseudulla lipun hintaan sisältyy edestakainen bussikuljetus vähintään 10 lapsen ryhmille!

 

Ihania Tiitiäis-hetkiä! Ja kiitos Raatikko, koko viisihenkinen perheemme viihtyi! 🙂

 

– Johanna

 

P.S. Lue myös muut Tanssiteatteri Raatikkoa koskevat kirjoitukseni:

 

Ja lue myös Pienten taikapiiri -blogin hyvä kirjoitus Tiitiäisen pippurimylly -esityksestä!

 

Kuvat: Johnny Korkman / Tanssiteatteri Raatikko

Omat lippumme on saatu Raatikolta. Suuret kiitokset!

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *