Vau, keittiössäni on Pelle Peloton jr.! Eli pakallinen hauskoja tiedetemppuja

Kenen kotona on ihastuttu Pikku Kakkosen uuteen Tiedonjyvät-ohjelmaan? Kuka on vienyt lapsensa supersuosittuihin tiedekerhoihin? Entä onko joku jo ehtinyt tutustua Päivälehden Museon uuteen Pelle Peloton -näyttelyyn? Tai onko teillä jo testailtu Oppi&ilon upouusia Tiedetemppuja?*

 

Tiedetemput / Oppi&ilo

 

Keksinnöt, tiede ja tutkiminen ovat nousseet valtavan suureen suosioon. Eikä ihme. Meilläkin jo useampi lapsi on julistanut ryhtyvänsä isona keksijäksi, ja harvasen päivä täällä syntyy toinen toistaan mielenkiintoisempia rakennelmia, viritelmiä ja kokeita.

Olen ehtinyt harkita pikkututkijoideni viemistä ohjattuihin tiedekerhoihin, mutta mm. ajan rajallisuuden vuoksi tämä on jäänyt toteuttamatta. Ainakin toistaiseksi. Sen sijaan saimme viime viikolla käsiimme Oppi&ilon uuden Tiedetemput-puuhakorttipakan, joka on osoittautunut superhelpoksi, -hauskaksi ja -käteväksi keinoksi tutustua ihan oikeaan tieteeseen. Suuri suositus!

(Alekoodilla 76511436 saat kaikista Oppi&ilo-puuhakorttipakoista -20 % alennusta 1.4.2018 asti!! Lue tästä lisää jutun lopusta!)

 

Tiedetemput / Oppi&ilo

 

50 hauskaa tiedetemppua

Tiedetemput sisältää 50 hauskaa tehtävää, joiden kautta pääsee tutustumaan monenlaisiin luonnontieteen ilmiöihin. Tehtävät on jaoteltu haastavuutensa perusteella kolmeen eri kategoriaan. Lisäksi korttipakassa on neljä eri värikoodia: lilojen korttien aihe on fysiikka, vihreiden kemia, turkoosien ihminen & luonto ja punaisten ihme & kumma.

Korttien ikäsuositus on 8-12 v., mutta meillä viisivuotiaskin innostui toteuttamaan useita helppoja temppuja, ja jopa neljävuotiaamme on osallistunut moniin kokeisiin. Olemme mm. tutkineet kamman sähköistymistä ja sen reaktioita. Olemme tutustuneet vesimolekyylien aiheuttamaan pintajännitykseen. Ja olemme mm. rakentaneet oman kazoon ja perehtyneet ääniaaltojen värähtelyyn.

Tiedetemput on laatinut diplomi-insinööri, psykologian kandidaatti Ben Hughes.

 

Tiedetemput / Oppi&ilo

 

Korttipakasta löytyy ohjeet mitä mielenkiintoisempien kokeiden tekemiseen. Vai mitä mieltä olet siitä, että pullon saa puhaltamaan itsestään kuplia? Tai sokerinpalat salamoimaan? Ja valkoisen kukan värjäytymään vaikkapa punaiseksi? Tai pullot soimaan?

Viidenkymmenen hauskan tempun joukosta löytyy ohjeet myös mm. ihanan klassisen purkkipuhelimen rakentamiseen (kaksi pestyä jogurttipurkkia yhdistetään toisiinsa puuvillalangan avulla) sekä sellaiseen hauskaan salapoliisikirjoitukseen, josta olen kirjoittanut jutun jo aikaisemmin.

Kussakin kortissa on yksinkertaiset ohjeet tempun toteuttamiseen, ja lisäksi niissä on myös pieni infolaatikko, jossa kerrotaan lyhyesti tempun taustalla olevasta ilmiöstä.

Jos meidän 4-7-vuotiaamme ovat näin innoissaan Tiedetempuista, voin vaan kuvitella, millaisen innon tämä korttipakka nostattaa sellaisissa heitä muutaman vuoden vanhemmissa tutkijanaluissa, jotka voivat tehdä kokeita ihan itsekseen tai omien kavereidensa kanssa…

 

Tiedetemput / Oppi&ilo

Miten lämpö vaikuttaa liikkeeseen?

Meillä on täällä tosiaan jo ehditty leikkiä usempana päivänä tutkijaa. Roolivaatekaapistamme on valittu valkoinen lääkärintakki tutkijan asuksi, ja työkaluvarastosta on kaivettu isin suojalasit leikkien rekvisiitaksi. (Oikeasti näitä ei olisi tarvittu. 🙂 )

Kokeissa käytettävät materiaalit ovat pääsääntöisesti hyvinkin yksinkertaisia ja ne löytyvät aika varmasti jokaisesta kodista. Meillä kuitenkin pojat ovat olleet ihan innoissaan siitä, että joidenkin kokeiden yhteydessä on saanut käyttää myös mm. pipettejä. (Olen ostanut näitä taidekäyttöön Konsta Shopista á 2,50.)

Yksi testaamistamme kokeista on ollut nimeltään ”Vauhdikas lämpö”. Tässä tiedetempussa tutkitaan lämmön vaikutusta atomien liikkumiseen ja tähän kokeeseen tarvitaan seuraavat välineet:

 • 2 kirkasta juomalasia
 • vettä
 • elintarvikeväriä
 • pipetti tai lääkeruisku

 

 

Tiedetemput / Oppi&ilo

 

Toteutus etenee seuraavasti:

 1. Valuta toiseen lasiin hanasta kuumaa ja toiseen kylmää vettä.
 2. Tiputtele molempiin laseihin muutama tippa elintarvikeväriä mahdollisimman samanaikaisesti.
 3. Tutki, miten väri leviää laseissa. Miten lämpö vaikuttaa?

 

 

Tiedetemput / Oppi&ilo

Miten saa pippurin pakenemaan?

Yksi sellainen Tiedetemppu, jota olemme kokeilleet jo useammankin kerran, on ”Pakeneva pippuri”. Tässä kokeessa selviää, miten veden pintajännitys saa aikaan hauskan reaktion. Tähän helppoon temppuun tarvitaan seuraavat välineet:

 • lautanen
 • vettä
 • jauhettua mustapippuria
 • saippuaa tai tistkiainetta
 • (Lisäksi ohjeessa lukee ”teippiä”, mutta en kyllä keksi, mihin tätä tarvitaan…)

 

Tiedetemput / Oppi&ilo

 

Toteutus etenee seuraavasti:

 1. Kaada lautaselle vettä noin yhden sentin verran.
 2. Ripottele tai jauha veden pinnalle ohut kerros mustapippuria.
 3. Laita etusormen päähän hieman saippuaa ja kasta sormi keskelle vettä. Pippuri ”pakenee” hetkessä sormen ympäriltä.

 

Tiedetemput / Oppi&ilo

Tiedetemput / Oppi&ilo

Harhanäkyjä ja uusia haasteita

Olemme myös mm. testanneet, miten piirretyn kalan saa hyppäämään kulhon sisään. 🙂

Lapsi leikkasi kartongista kaksi ympyrää, joista toiseen piirsi kalan ja toiseen kulhon. Kartongit teipattiin kiinni kynään ja kynää pyöritettiin käsien välissä nopeasti. Nopea liike sai aikaan sen, että kala näytti olevan kulhon sisällä.

 

Tiedetemput / Oppi&ilo

 

Lisäksi kokeilussamme on ollut mm. yritys tehdä ilmapallosta puhkeamattoman. Tässä emme tosin ole onnistuneet… Vielä!

 

Tiedetemput / Oppi&ilo

 

20 % alennusta kaikista Oppi&ilo-puuhakorttipakoista!

Nämä Tiedetemput ovat ihan hurjan hauskoja, ja meillä lapset ovat niiden innoittamina yltyneet kehittelemään taas myös entistäkin enemmän omia, toinen toistaan luovempia kokeitaan…

Ja hurjan kivoja ovat myös muut Oppi&ilo-korttipakat. Niissä yhdistyy ihanasti ilo ja hyöty, hauskuus ja oppiminen, luovuus ja kehittävyys. (Ja ne ovat myös mm. valtavan kivoja synttärilahjoja lasten kavereille!) Ja nyt niistä kaikista saa 20 % alennusta!

Suureksi ilokseni sain nimittäin Oppi&ilolta luvan tarjota kaikille Taidekodin lukijoille -20 % alennuksen KAIKISTA Oppi&ilo-puuhakorttipakoista!!! Alennus on voimassa sunnuntaihin 1.4.2018 asti ja sen saa heidän verkkokaupastaan koodilla 76511436.

Valikoimissa on mm. lukuisia erilaisia pyyhittäviä tehtäväkortteja eri ikäisille lapsille (uusimpina mm. englanninkieltä opettava One, two, three -pakka). Lisäksi löytyy mm. taikatemppuja, hyppynaruleikkejä, letitysohjeita ja kortteja, joiden kanssa voi ikuistaa vauvavuoden rakkaimpia hetkiä.

Ja ihan superhuippu on Taaperon kanssa -korttipakka! Jos meillä olisi vielä taaperoikäinen, tilaisin tämän pakan ihan välittömästi. Se on Vuokko Hurmeen (meidän ihana värikylpyope) ja Sari Kaaristen laatima pakka, jossa on 50 kivaa tekemisideaa toteutettavaksi 1-3-vuotiaan kanssa. Mukana on ohjeet mm. moniin omiin suosikkipuuhiimme (esim. sokerimaalaukseen, pikkuautomaalaukseen ja teippiteihin). SUURI suositus!

Kaikkien Oppi&ilo-puuhakorttipakkausten normihinta on 16,50 €, mutta nyt siis saat nämä kaikki -20 % alennuksella (13,20 € / kpl). Kaikki Oppi&ilo-puuhakortit löytyvät täältä!

 

Oppi&ilo / puuhakorttipakat

 

Innostavia tiedehetkiä!

– Johanna

 

*Kaupallinen yhteistyö: Oppi&ilo

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Tiedetemput / Oppi & ilo

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

One Reply to “Vau, keittiössäni on Pelle Peloton jr.! Eli pakallinen hauskoja tiedetemppuja”

 1. […] kirjojen yms. ohella) tarvetta myös monille muillekin kivoille ja helpoille sisäpuuhille, kuten Tiedetempuille, Toontastic-sovellukselle, Stop Motion -animaatioille tai vaikkapa Super Simple Songs […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.