Puuhakirjat ovat loistavia! Ne toimivat kivana viihdykkeenä niin kotona kuin matkoilla, niin autossa kuin lentokoneessa. Ne ovat usein samaan aikaan hauskoja ja kehittäviä, innostavia ja opettavaisia. Ne ovat myös helppo ratkaisu silloin, kun meno yltyy liian riehakkaaksi tai tylsyys tuntuu ylitsepääsemättömältä.

Meillä pojat ovat liki koko ikänsä puuhailleet lukuisten erilaisten kirjojen parissa, ja useampiin lahjapaketteihinkin olemme nyt muutaman vuoden aikana käärineet monenlaista puuhaa. Kirjakaupoista ja marketeista löytyy erilaisia puuhakirjoja hyllykaupalla, mutta viime aikoina olen törmännyt myös toinen toistaan persoonallisempiin tehtäväkirjoihin.

Tähän juttuun olen poiminut näistä kuusi kiinnostavinta – viimehetken joululahjavinkeiksi, vapaapäivien leppoisiin hetkiin tai vaikkapa tulevan vuoden lomamatkoille.

 

6 x puuhakirja

1. Karjukirja

Kustantamo S&S julkaisi ennen kesää Vuokko Hurmeen laatiman ja Suvi Karin kuvittaman Karjukirjan, eli 63 sivua hauskaa puuhaa pahiksille. Kirjan idea on valtavan kekseliäs; tässä kirjassa alakoululaisia innostetaan luoviin puuhiin anarkiaan yllyttämällä.

Karjukirjassa saa sutata ja värittää viivojen yli. Sen sivuilla räjäytellään karkkipurkkeja ja tarjoillaan maailman epäterveellisimpiä ruokia, mekastetaan ja keksitään hurjaakin hurjempia kertomuksia. Kirjassa jaetaan pisteitä mm. röyhtäilystä, piereskelystä, möykästä ja lattialla kiereskelystä. Mutta tämän kaiken taustalla on ajatus siitä, että (oikeasti ihan kiltit) pikkupahiksetkin saataisiin innostumaan sana- ja kuvataiteen tehtävistä.

Vuokko Hurme (tehtävät), Suvi Kari (kuvitus): Karjukirja. Hauskaa puuhaa pahiksille (S&S 2017), Adlibriksellä 12,50 €

 

Puuhakirja lapselle / Karjukirja

Puuhakirja alakoululaiselle / Karjukirja

Puuhakirja alakoululaiselle / Karjukirja

 

2. Mullin mallin molli

Syksyllä Lasten Keskukselta ilmestyi suuren suosion saavuttaneeseen Molli-hahmoon liittyvä Mullin mallin Molli -puuhakirja. Kyseessä on Katri Kirkkopellon kirjoittama ja kuvittama, käännettävä kirja, jonka tavoitteena on tukea lapsen tunnetaitojen ja itsesääntelyn kehitystä.

Kirjan toinen puoli on Hah! Hommia hyvän tuulen hyrinöihin. Se sisältää monipuolisia puuhia hyviin hetkiin. Toinen puoli, eli Pah! Puuhaa pahan tuulen puuskiin, sen sijaan tarjoaa tekemistä niihin vähän huonompiin päiviin.

Mullin mallin Molli ei ole sellainen ihan tavallinen puuhakirja, joka täyttyy värityskuvista, tarroista tai sokkelotehtävistä. Toki tästäkin kirjasta löytyy myös tällaisia tehtäviä, mutta ko. kirja sisältää myös mm. pieniä tarinoita ja vähän isompia tehtäviä. Mullin mallin Molli -kirjan avulla pääsee askartelemaan mm. murjotuskarkottimen ja hepulinopan. Mukana on myös mm. erilaisia pelejä ja hauskaa hassuttelua.

Katri Kirkkopelto: Mullin mallin Molli (Lasten Keskus 2017), Adlibriksellä 8,90 €

 

Tehtäväkirja lapselle / Mullin mallin Molli

Puuhakirja lapselle / Mullin mallin Molli

Puuhakirja lapselle / Mullin mallin Molli

3. Pop puuhaa

Pari vuotta vanhempi – mutta sitäkin persoonallisempi – on Jenni Erkintalon ja Réka Királyn Pop puuhaa (Etana Editions 2015). Kyseessä on pieni vihkonen, joka on oikeastaan yksi iso, taiteltu juliste. Paperin toisella puolella on veikeä, geometrisistä muodoista rakentuva värityskuva ja toisella muutama puuhatehtävä.

Tehtävien ajatus on hyvinkin klassinen, mutta toteutus aivan uudenlainen. Pop puuhaa -tehtävissä saa yhdistää numeroita toisiinsa, värittää, etsiä eroja ja laskea asioita, mutta kirjan muoto ja sen geometrinen visuaalisuus ovat poikkeuksellisen kutkuttavia. Ja hintakin on esim. Adlibriksellä vain 3,80 €!

Jenni Erkintalo ja Réka Király: Pop puuhaa (Etana Editions 2015), Adlibriksellä 3,80 €

 

 Puuhakirja lapselle / Pop puuhaa

4. Leimasintehtäviä

Nemon uusin tehtäväkirja on syksyllä ilmestynyt Leimasintehtäviä. Ko. kirja on Erica Harrisonin suunnittelema ja kuvittama sekä Fiona Watin kirjoittama. Siinä on mukana kuusi erimuotoista leimasinta ja kuusi eriväristä mustetyynyä. Näiden avulla kirjan sivuille voi taiteilla puita ja eläimiä, hirviöitä ja herkkuja, dinosauruksen piikkejä ja paljon muuta. Kirjassa on lukuisia hauskoja tehtäviä, joissa lasta pyydetään täydentämään söpöjä taustakuvia erilaisilla muodoilla.

Leimasintehtäviä on jatkoa samojen tekijöiden Sormenjälkipuuhaa– ja Sormenjälkieläimiä-kirjoille.

Erica Harrison ja Fiona Watt: Leimasintehtäviä (Nemo 2017), suomennos Mika Siimes, Adlibriksellä 12,90 €

 

Puuhakirja lapselle / Leimasintehtäviä

Puuhakirja lapselle / Leimasintehtäviä

 

5. ja 6. Leikitään avaruutta ja Puuhasatukirja

Viides ja kuudes suosikkipuuhakirjoistani löytyvät Tacticin valikoimista. Nämä kirjat ovat Leikitään avaruutta ja Puuhasatukirja. Molemmissa on monta hauskaa aukeamaa, joissa saa availla luukkuja ja läppiä sekä piirtää ja kirjoittaa monia asioita kirjan mukana tulevalla, pois pyyhittävällä tussilla. Mukana on myös tarroja.

Nämä kirjat ovat satukirjan ja perinteisen puuhakirjan yhdistelmiä, ja ne kannustavat lasta myös leikkimään. Kirjoihin nimittäin kuuluu myös paperisia nukkeja, joiden kanssa voi leikkiä kirjan sivuilla monenlaisia hauskoja paperinukkeleikkejä. Ihan huippua!

Molemmat kirjat ovat Kadre Spitzin ideoimia ja kirjoittamia sekä Elina Sildren kuvittamia. Suomennokset ovat Elina Vuoren.

Kadre Spitz ja Elina Sildre: Leikitään avaruutta (Tactic Publishing 2016), Adlibriksellä 17,10 €
Kadre Spitz ja Elina Sildre: Puuhasatukirja (Tactic Publishing 2015), Adlibriksellä 17,10 €

 

Puuhakirja lapselle / Leikitään avaruutta ja Puuhasatukirja

Leikitään avaruutta (Tactic Publishing 2016)

Puuhakirja lapselle / Puuhasatukirja

 

Bonus

Puuhakirjojen hankintaa miettiessään kannattaa toki muistaa myös esim. Oppi & ilon huikea valikoima!

 

 

Hauskoja puuhahetkiä ja aivan ihanaa jouluviikkoa!

– Johanna

 

 

Kirjat on saatu kustantajilta. 

Kirjalinkit vievät Adlibriksen sivuille. Niiden klikkaaminen on täysin maksutonta, vaaratonta yms., mutta jos päätät tilata kirjan ko. linkkien kautta, Adlibris maksaa minulle pienen komission. (Sinulle tästä ei tietenkään tule mitään lisäkuluja!!) Suuret kiitokset, että päättäessäsi hankkia ko. kirjat käytät tässä jutussa olevia kirjalinkkejä ja tuet tätä kautta Taidekodin ylläpitämistä!

Kaikki Taidekodin kirjavinkit löytyvät täältä.

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

3 thoughts on “Kuusi poikkeuksellisen kiinnostavaa puuhakirjaa lapsille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *