Mitä on onni? Mistä sen löytää? Miten sen tunnistaa?
Miltä tuntuu unelmoida ja lähteä toteuttamaan haaveitaan? Miltä tuntuu huomata, ettei onnellisuus olekaan aina suurta ja mahtavaa? Että se voikin olla jotain aivan muuta kuin on kuvitellut…?
Kaunis satu onnen etsinnästä
Eteemme piirtyy kaunis satu Ihmeellisestä maalarista. Näyttelijä Timo Ruuskanen esittää Kaarina Helakisan rakastettuun satuun pohjautuvan kertomuksen elävästi, hauskasti, koskettavasti – ja äärimmäisen kekseliäästi.
Suuressa kaupungissa asuu yksinäinen mies, maalari Sutinen. Hän toivottaa aamuisin hyvät huomenet herätyskellolleen ja puurokupilleen. Kumpikaan ei vastaa. On vain tuolit, joita hän maalaa tehtaassa päivästä toiseen.
Sutisen elämä saa uuden suunnan, kun hän lukee runokirjasta Onnellisten saaresta. Tämän paikan hän haluaa löytää! Tänne hän haluaa päästä kuninkaaksi! Mutta niin haluavat matkalla vastaan tulevat majakanvartija Valonen ja kalastaja Kohonenkin…
Yhden miehen kekseliäs esitys
Ruuskasen ohjaama ja esittämä Ihmeellinen maalari on samaan aikaan hyvin yksinkertainen ja hyvin moniuloitteinen. Näyttämöllä nähdään ainoastaan yksi näyttelijä, mutta hänen käsissään elävät toinen toistaan kutkuttavammat hahmot. Outi Herrainsilta on loihtinut Sutisen maalisudista ja Valosen lyhdystä. Kohonen puolestaan näyttäytyy niin hattuna kuin pellemäisenä Ruuskasena. Kirjasta tulee sänky, puurokupista auto jne…
Koko esitys täyttyy kekseliäistä toteutuksista – ja päiväkoti-ikäisistä koostuva lapsiyleisö nauraa.
Timo Ruuskasella on uskomaton kyky yhdistää kauniiseen satuun ja nukkenäyttelemiseen klovnerian taitonsa. Hän osaa hauskuuttaa ja koskettaa – samassa kohtauksessa.
Monipuolinen esiintyjälahjakkuus
Vuonna 2005 Teatterikorkeakoulusta valmistuneella Ruuskasella on vahva kokemus niin nukketeatterista kuin klovneriastakin. Hän kuuluu Nukketeatterikeskus Poijun taiteelliseen henkilökuntaan ja on esiintynyt mm. Teatteri Hevosenkengän näytelmissä (viimeisimpänä Hyperkybemiehen rooli Tatu ja Patu supersankareina -näytelmässä).
Lisäksi hän on yksi perustajajäsenistä sekä nykyklovneriaa edustavassa Red Nose Companyssa että Improvisaatioteatteri Reactorissa. Nyt joulukuussa Ruuskanen esittää mm. hienoa Joulupukin lahja -näytelmäänsä pääkaupunkiseudun kulttuuritaloissa, ja tammikuussa hänet voi nähdä esittämässä Keisarin uusia vaatteita mm. Espoossa, Helsingissä ja Kotkassa. Taiteellisen työnsä lisäksi Timo kouluttaa esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja.
Osa Poijun ohjelmistoa
Ihmeellinen maalari lukeutuu Nukketeatterikeskus Poijun ohjelmistoon ja edustaa juuri sitä korkeaa laatua, jota tältä teatterilta on totuttu näkemään. (Lue Poijua koskeva juttuni täältä.) Esitys sai ensi-iltansa syyskuussa, mutta me näimme sen 3- ja 5-vuotiaideni kanssa viime viikolla espoolaisessa Lasten kulttuurikeskus Pikku-Aurorassa. (Ja olen aivan varma, että myös 7-vuotias esikoiseni olisi nauttinut tästä esityksestä, jollei olisi ollut esitysaikaan suorittamassa oppivelvollisuuttaan…)
Olimme juuri muutama päivä aikaisemmin saaneet kokea Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä upean Tippukivitapauksen ja pari päivää myöhemmin pääsimme kokemaan Hurjaruuthin spektaakkelimaisen Talvisirkus Playn. Vaikka Ihmeellisen maalarin näkemisemme sijoittui siis keskelle koko vuoden mahtavimpia esityskokemuksiamme, se onnistui koskettamaan sekä itseäni että lapsiani ainutlaatuisella tavalla.
Suuri voi olla mielettömän vaikuttavaa, mutta pienestäkin saattaa löytyä poikkeuksellista kauneutta, tunnetta ja syvyyttä – kunhan se on hyvin tehty. Ja Ihmeellinen maalari on.
Tästä näytelmästä ei ole tällä hetkellä tiedossa yhtään yleisönäytöstä, mutta olen aivan varma, että näitä vielä tulee. (Kannattaa seurata esim. Poijun Facebook-sivuja.) Ja tämän esityksen voi halutessaan tilata esiintymään vaikkapa omaan päiväkotiin – aivan kuten Joulupukin lahjankin, josta kirjoitin muutama päivä sitten (á 420 €, suositusikä 3+, kesto n. 35 min.).
Suosittelen! 🙂
Espoolaislasten oma kulttuurikeskus
Ihmeellistä maalaria tullaan näkemään jatkossa varmastikin monissa eri paikoissa, mutta itse koimme sen siis Pikku-Aurorassa. Kyseessä on lasten oma, idyllinen kulttuurikeskus Espoon Järvenperässä.
Talo täyttyy lasten luovuudesta, leikistä ja yhdessä tekemisestä. Ohjelmistossa on erilaisia kerhoja, työpajoja, konsertteja, teatteria jne. Esimerkiksi ensi viikolla Pikku-Aurorassa tonttuseikkaillaan torstaiaamuna, nähdään vauva- ja taaperoteatteria perjantaiaamuna ja liikutaan ja taiteillaan luovasti Lauantaipajatuksessa. Ennen jouluakin on luvassa vielä monenmoista kivalta kuulostavaa ohjelmaa. Kannattaa tutustua, jos asuu Espoon suunnalla! 🙂
– Johanna
P.S. Lue myös Pienten taikapiiri -blogin juttu Ihmeellisestä maalarista!
Esityskuvat: Heli Barić
Lippumme on saatu Pikku-Auroralta.
Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!
1 thought on “Kaunis ja kekseliäs kertomus onnen etsimisestä”