Tiedätkö sellaisen kodin, joka on yhtä aikaa lämmin ja tyylikäs, rento ja rauhoittava, runsas ja vähäeleinen? Oletko yrittänyt sisustaa teillekin tällaista? Haluaisitko yhdistää minimalistiset designklassikot hitusen boheemimpaan tunnelmaan? Säilyttää arvokkaan vaikutelman mutta välttää jäykkyyttä? Mietitkö, mikä olisi se tekijä, joka viimeistelisi täydellisen lopputuloksen? Pähkäiletkö, miksi teillä ei näytä juuri siltä kuin toivoisit…?

 

Taide tekee kodin

 

Koin itse ahaa-elämyksen muutama viikko sitten yhden ystäväperheemme kotona. Olen aina viihtynyt heillä. Suurin tekijä ovat TIETYSTI ihmiset, mutta ympäristölläkin on yllättävän suuri vaikutus – ainakin alitajuisesti.

Tämän lapsiperheen kodissa on kaunista ja tyylikästä. Yleisilme on aika minimalistinen, mutta joka puolelta löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia.

 

Itse tehdyt maljakot

 

Taidetta. Paljon taidetta. Ja monenlaista taidetta.

Olen tietysti aina noteerannut heidän kuuttilavosensa ja aidot joanmironsa. Mutta koskaan aikaisemmin en ollut ymmärtänyt, miten paljon taidetta heiltä todella löytyykään. Sitä on kaikkialla. Paljon.

On arvokasta grafiikkaa ja kiehtovia maalauksia. On keramiikkaa ja tekstiilitaidetta. Mutta ennen kaikkea on lasten omia teoksia ja mm. valokuvia!

Heidän kodissaan rinnastuu taiteen koko kirjo – maailmalta ostetuista arvoteoksista isoäidin muotokuvamaalauksiin, galleriahankinnoista lasten askarteluihin. Portaikkoa komistavat sulassa sovussa valokuvat, muotokuvat, Joan Miro ja tyttären eskari-ikäisenä maalaamat Frozenin Elsa ja Anna.

Olohuoneesta löytyy grafiikkaa ja mm. perheen vanhempien Fiskarsissa puhaltamia lasimaljakoita. Eteisessä on lasten lahjoiksi saamia teoksia, lastenhuoneissa puolestaan pieniä grafiikanlehtiä, tekstiilienkeleitä ja paljon muuta. Ruokatilan seinällä on Tiina Kivisen upouusi teos. Takanreuna täyttyy kiehtovista askarteluista jne, jne…

Arvotaidetta ei ole eristetty pelkästään omaan ylhäisyyteensä, vaan se sijaitsee luontevasti keskellä kaikkea itse tehtyä ja lahjatavaraliikkeistä hankittua. Sen olemassaololla on kuitenkin merkittävä rooli kodin kokonaistunnelmassa.

 

Taidetta kaikkialla

Taidekoti

Arvotaiteen merkitys

Toritaiteella ei luoda samaa vaikutelmaa kuin arvotaiteella. Ei ole sama asia hankkia maalausta harrastelijalta kuin ostaa sellainen arvostetusta galleriasta. Tottakai monikin voi onnistua maalaamaan kivan näköisen teoksen, mutta näistä maalauksista puuttuu usein juuri ”se jokin”.

On tietysti hienoa ja ihanaa, että seinillä on vaikkapa sukulaistaiteilijan teoksia, mutta on kuitenkin olemassa syitä sille, miksi toisista teoksista joutuu maksamaan enemmän kuin toisista…

Kukin saa tietysti pitää, mistä tahansa ja makuja saa tottakai olla monia. Eikä kaikkien missään nimessä tarvitse havitella satoja tai tuhansia euroja maksavaa taidetta! MUTTA JOS pähkäilet, mikset ole onnistunut luomaan jutun alussa kuvailemaani kokonaisuutta, saattaa epäonnistuminen johtua osittain juurikin niistä kaverin kaverin maalaamista tauluista… Nämä voivat olla hienoja, ihania, kauniita ja vaikka mitä, mutta ne eivät yleensä ole aitoa taidetta. Ja se näkyy. Valitettavasti. Mitä voisi tehdä?

Yksi hyvä tapa on ostaa jo olemassa olevan, edullisen taiteen rinnalle jotain ns. aitoa. Jos rahaa ei ole ylenmäärin, kannattaa keskittyä esimerkiksi grafiikkaan. (Se on nimittäin selvästi edullisempaa kuin esimerkiksi öljymaalaukset…) Voit vaikka koostaa seinälle näyttävän kollaasin, jossa on mukana ainakin ripaus ns. aitoa – kaiken muun seassa. Ja kannattaa myös hyödyntää isoja kehyksiä – näillä saat pieniin teoksiin helposti lisää kokoa ja näyttävyyttä. 😉

 

Taideseinä

Tiina Kivisen teos keittiössä

Pelkkä taidekaan ei riitä

Pelkkä ns. oikea taidekaan ei kuitenkaan välttämättä riitä sellaisenaan. Se pitää olla aseteltu oikein. Sen parina pitää olla vaikkapa juuri lasten kehystettyjä piirustuksia. Se on osattava yhdistää sopivan rennosti mutta samalla hillitysti.

Jos oma tyyli ei suosi rönsyilevää värikylläisyyttä, kannattaa tietysti pitäytyä hillityssä minimalismissa. Mutta mitä jos sittenkin lisäisi vähäeleiseen kotiin ripauksen rosoisuutta? Mitä jos toisikin valkoisten huonekalujen sekaan jotain itse tehtyä? Antaisi lasten askartelujen kuitenkin olla näkyvillä?

Tiedän lukusia valtavan kauniita koteja, joissa kaikki on hurjan siistiä ja tyylikästä – ja joiden seiniltäkin löytyy tauluja. Mutta yleensä silti puuttuu jotain. Ja se jokin voi olla juuri tämä kiehtova yhdistelyn taito.

Miten olisi, jos vaikkapa keskelle olohuoneen kattoa kiinnittäisi voimistelurenkaat ja pienen lapsen askarteleman kuumailmapallon (kuten ystävieni kodissa)? Tai jospa aloittaisi lasten omien teosten kehystämisellä? Ja nostaisi esiin parit valokuvat? Ja sittenkin jopa sen mummulta saadun ristipistotyön…? 😉

Tämä voisi tehdä ihmeitä. Positiivisia sellaisia. (Kuten niin monet muutkin pienet asiat, joita ei ensisilmäyksellä välttämättä edes huomaa…)

 

Kiitos ihanalle ystäväperheelleni, että sain kuvata heidän kotiaan! Ja kiitos, että sain liittää osan näistä kuvista tähän alle muidenkin ihailtaviksi!

 

Taide sisustuksessa

Taidekoti

Taidekoti

Taidetta

Lapsen taidetta

Taidekoti

Enkeli seinällä

Kukkataulut

Taide sisustuksessa

Taidekoti

 

 

Ihania sisustus- ja taidehetkiä!

– Johanna

 

P.S. Ajattelin tästä innostuneena tehdä juttuja myös meidän omasta kodistamme. Mitä mieltä olet? Olisitko kiinnostunut näistä? Ko. juttuja odotellessa, voit vilkaista pieniä välähdyksiä kodistamme esim. tästä koristetyynyjutusta tai vaikkapa Instagramista (jonne tulen myös lisäämään näitä kuvia). 🙂

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

1 thought on “Miten luoda taiteella tunnelmaa moderniinkin kotiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *