Uusi syyskausi on alkanut, ja pian teatterisaleissa nähdään taas lukuisia lapsillekin suunnattuja teatteri-, tanssi- ja sirkusesityksiä. Olen kolunnut teattereiden syyskalenterit läpi ja poiminut tähän juttuun ensi-iltaesityksiä sekä muutamia muita kiinnostavia poimintoja syksyn 2017 lastenteatteritarjonnasta. Toivottavasti löydät näiden 20 poiminnan joukosta omat suosikkisi!

1. SAMPO 2017 – kansainvälinen nukketeatterifestivaali

Syksyn lastenteatterikausi käynnistyy näyttävästi, kun Nukketeatteri Sampo järjestään ihka ensimmäisen nukketeatterifestivaalinsa tiistaista sunnuntaihin 29.8.-3.9.2017. Kyseessä on kunnianhimoinen tapahtumaviikko, joka levittäytyy Sampon omien tilojen lisäksi myös muualle Helsingin keskustaan (mm. Savoy-teatteriin, Päivälehden museoon ja Espan lavalle). Festivaali sisältää esityksiä niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Esiintyjiä Helsinkiin saapuu sekä muualta Suomesta että mm. Ranskasta ja Tsekeistä. Lue lisää osoitteesta nukketeatterisampo.fi/sampo2017/.

2. Lahden kaupunginteatterin Tatun ja Patun Suomi

Lahden kaupunginteatterissa saa keskiviikkona 30.8.2017 ensi-iltansa Aino Havukaisen ja Sami Toivosen suosikkikirjaan pohjautuva Tatun ja Patun Suomi. Kun Outolan veljekset esittelevät kotimaatamme omintakeisella tyylillään, on odotettavissa varmastikin hulvattoman riemukas show. Esitys sopii yli 5-vuotiaille. Lue lisää täältä.

3. Ahaa-teatterin Betoniviidakko

Alakouluikäiset pääsevät kokemaan Palefacen sanoittaman ja säveltämän rap-musiikkinäytelmän, kun Ahaa-teatterin Betoniviidakko saa ensi-iltansa Tampereella ke 30.8.2017. Luvassa on humoristinen ja koskettava, musavideomaisesti etenevä näytelmä kiusaamisesta ja unelmista. Lue lisää osoitteesta ahaateatteri.com/betoniviidakko.

4. Glims & Glomsin JAM – Herra Hillon hämmennys

Torstaina 31.8.2017 Espoon Kulttuurikeskuksen Louhisalissa saa ensi-iltansa Tanssiteatteri Glims & Glomsin JAM – Herra Hillon hämmennys. Esitys on suunnattu yli 4-vuotiaille ja sen kesto on n. 50 min. Lue lisää osoitteesta glimsgloms.com/.

5. Tanssiteatteri Raatikon Pottuwarvas lomailee

Lauantaina 9.9.2017 vantaalaisen Tanssiteatteri Raatikon teatterisalissa nähdään ensikertaa vuorovaikutteinen mielikuvitusmatka lämpimille rantahietikoille, lännenleffojen erämaihin ja beduiinien aavikoille. Ensi-iltansa saavassa Pottuwarvas lomailee -esityksessä yleisökin saa pukeutua rooliasuihin ja matkustaa minilomalle yhdessä Narri Pottuwarpaan ja Sirkusprinsessa Esmeralda Kultawarpaan kanssa. Esitys sopii yli 3-vuotiaille ja kestää noin 50 min. Lue lisää täältä.

6. Jyväskylän kaupunginteatterin Peter Pan

Syksyllä taitaa olla ihan pakko tehdä viikonloppumatka myös Jyväskylään, sillä lauantaina 9.9.2017 kaupunginteatterin suurella näyttämöllä saa ensi-iltansa iki-ihana menestysmusikaali Peterpan! Esitys on suunnattu yli 5-vuotiaille ja sen kestoksi on arvioitu väliaikoineen noin 2,5 h. Lue lisää täältä.

7. Unga Teaternin Mördarens Apa

Lauantaina 9.9.2017 saa ensi-iltansa myös espoolaisen Unga Teaternin ruotsinkielinen Mördarens Apa. Tämä 7-13-vuotiaille suunnattu esitys on päällisinpuolin murhamysteeri, mutta pohjimmiltaan sen kerrotaan kuvaavan ystävyyttä, yksinäisyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Esityksen kesto on n. 2 h ja lisäinfoa löytyy täältä.

8. Teatteri Mukamaksen Kotiläksy 2

Lauantaille 9.9. osuu myös tamperelaisen Teatteri Mukamaksen syksyn ensi-ilta: kouluikäisille suunnattu Kotiläksy 2. Visuaalinen ja mielikuvituksellinen kantaesitys on jatkoa suuren suosion saaneelle Kotiläksylle, ja sen kerrotaan tuovan esiin unelmia, joita jokainen voi saavuttaa. Esityksen kesto on noin 50 minuuttia. Lue lisää täältä.

9. Tampereen Työväenteatterin Mitä tehtäis?

Syyskuussa (16.9.) Tampereella saa kantaesityksensä myös Tampereen Työväenteatterin Mitä tehtäis? -lorunäytelmä. Esityksessä leikitellään sanoilla ja riimitellään arkisten askareiden lomassa. Lorut on kerätty Jukka Itkosen, Anna-Mari Kaskisen, Kirsi Kunnaksen, Tuula Korolaisen, Leena Laulajaisen, Tittamari Marttisen ja Kaarina Pihlajamäen runoista sekä suomalaisen suullisen kansanperinteen vanhoista ja uusista lastenloruista. Esityksen ikäsuositus on 3-7-vuotiaat, mutta sen kerrotaan sopivan erinomaisesti myös runoista pitäville aikuisille. Kesto on noin 40 minuuttia ja lisää voi lukea täältä.

10. Red Nose Companyn Keisarin uudet vaatteet

Helsinkiläinen Red Nose Company tuo syyskuussa ensi-iltaan ensimmäisen lastenesityksensä, Keisarin uudet vaatteet. Ensi-iltaa vietetään 17.9.2017 Aleksanterin teatterissa, mutta jo esimerkiksi 10.9. sen voi nähdä ennakkoon Karatalossa Espoossa. Kyseessä on Timo Ruuskasen ja Tuukka Vasaman hulvaton versio H.C.Andersenin klassikkosadusta. Esityksen kesto on noin 1 h ja suositusikä 5-10 vuotta. Lue lisää täältä.

11. Teatteri Hevosenkengän Mimmi Lehmä ja Varis

Espoolaisen Teatteri Hevosenkengän syksyn 2017 uutuus on Mimmi Lehmä ja Varis. Suositusta lastenkirjasta tehdyssä vuorovaikutteisessa esityksessä pohditaan ja pallotellaan ystävyyden eri puolia yhdessä yleisön kanssa. Ensi-ilta on 28.9.2017, esitys sopii yli 3-vuotiaille ja sen kesto on noin 45 minuuttia. Lisää voit lukea täältä.

12. Tampereen Komediateatterin Ella ja kaverit salaisessa palveluksessa

Tampereen teatterisyksyssä nähdään myös Timo Parvelan suosikkikirjoista tutut hahmot, kun Komediateatterissa saa 24.10. ensi-iltansa Ella ja kaverit salaisessa palveluksessa. Esityksessä Ella ja kaverit ilmoittautuvat rehtorin salaiseen palvelukseen ja ryhtyvät aitojen kouluagenttien tavoin ratkomaan koko koulua uhkaavan, salaperäisen ”digiluudigilei”-monsterin arvoitusta… Takuuhauska esitys sopii yli 3-vuotiaille ja sen kesto on väliaikoineen noin 1,5 tuntia. Lisäinfoa löytyy täältä.

13. Molli Turun kaupunginteatterissa

Turun kaupunginteatterin Sopukassa nähdään loppusyksyllä (26.10.-2.12.2017) Katri Kirkkopellon upeaan kirjaan pohjautuva Molli. Kyseessä on Kurnuttavan Sammakon vierailuesitys, kaunis ja herkän humoristinen kertomus ystävyydestä, yksinäisyydestä ja sisukkuudesta. Esitys sopii yli 3-vuotiaille ja sen kesto on noin 40 minuuttia Lue lisää täältä.

14. Linnateatterin Tatu ja Patu työn touhussa

Turkulaisen Linnateatterin syksyn 2017 uutuus on Tatu ja Patu työn touhussa. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luoma kaksikko uppoutuu erilaisten ammattien ihmeelliseen maailmaan ja määrittelee omalla tavallaan, miten mikäkin työ oikeastaan pitäisi tehdä ja kuka sen tekee parhaiten… Esitys nähdään Linnateatterin omalla lavalla 15.10. ja 26.11. Lisäksi se kiertää ympäri Suomea, esimerkiksi Hämeenlinnan teatterissa 19.-23.9.2017, Rauman Kaupunginteatterissa 7.-30.11. ja Seinäjoen kaupunginteatterissa 20.-23.11. Esityksen ikäsuositus on yli 3-v. ja kesto noin 45 minuuttia. Lue lisää täältä.

15. Oulun kaupunginteatterin Lasse-Maijan etsivätoimisto, Hotellin arvoitus

Oulun kaupunginteatterissa saadaan syksyllä jatkoa supersuositulle Lasse-Maijan etsivätoimistolle, kun siellä aletaan ratkoa Hotellin arvoitusta 1.11.2017 alkaen. Esitys soveltuu yli 5-vuotiaille ja sitä esitetään Vinttikamarissa. Lue lisää täältä.

16. Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus Play

Helsinkiläisen Tanssiteatteri Hurjaruuthin tämänvuotisessa Talvisirkuksessa pelataan vapaudella ja säännöillä. Vakavaa aihetta lähestytään leikkisin mielin, ja esityksen suunnittelussa on kuunneltu myös lapsia. Talvisirkus Play yhdistää videotaidetta, tanssia ja sirkusta. Ensi-ilta on 9.11.2017. Esityksen ikäsuositus on kaikille yli 3-vuotiaille, ja sen kesto on arkiaamuisin noin 1 h ja iltaisin sekä viikonloppuisin noin 2 h. Lue lisää täältä.

17. Kansallisteatterin Tippukivitapaus

Kansallisteatterin syksyn 2017 lastenteatteritapaus on suurella näyttämöllä esitettävä Tippukivitapaus. Kyseessä on uusi, huimauttava koko perheen musikaali huippusuosittujen Yökyöpeleiden tekijöiltä. Esitystä suositellaan yli 5-vuotiaille ja kantaesitystä juhlitaan 22.11.2017. Lue lisää täältä.

18. Nukketeatteri Sytkyjen Onnellinen Prinssi

Kansallisteatterissa nähdään syksyllä myös Nukketeatteri Sytkyjen versio Oscar Wilden ihanasta Onnellinen prinssi -tarinasta. Nukkemaestro Juha Laukkanen esittää Eppu Nuotion runojen ja Maija Ruuskasen musiikin sävyttämää kertomusta suuren näyttämön yleisölämpiössä 14.10.-30.12.2017. Esitys on suunnattu 2-7-vuotiaille, ja sen kesto on noin 30 minuuttia. Lue lisää täältä.

19. Helsingin Kaupunginteatterin Peppi Pitkätossu

Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään syksyllä jälleen rakastettu Peppi Pitkätossu. Kyseessä on koko perheen riemukas musikkinäytelmä maailman vahvimmasta tytöstä. Esityksen kesto on noin 2 h 10 min, ja sitä suositellaan yli 5-vuotiaille. Lue lisää täältä.

20. Suomen kansallisooppera ja -baletti

Viimeisenä vinkkinä koko Kansallisoopperan ja-baletin tarjonta! Upeassa talossa on jälleen syksyllä tarjolla mm. vauvojen ja taaperoiden taidetuokioita. Lisäksi marras-joulukuussa yli 7-vuotiaiden on mahdollista päästä kokemaan Taikahuilu-ooppera ja joulukuussa yli 5-vuotiaiden myös Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas -baletti. Lue lisää Suomen kansallisoopperan ja -balertin lastentarjonnasta täältä (valitse ylävalikosta ”lapsille ja nuorille”).

 

Ihania esityshetkiä! Ja kerrothan alla olevaan kommenttikenttään, jos tiedät myös muita ihania tai ihanalta kuulostavia lastenesityksiä, joita meidän muidenkin kannattaisi mennä kokemaan! Kiitos!! 🙂

 

– Johanna

 

P.S. Olen päivittänyt esitystietoja myös Teatterilinkkejä-sivulleni (ks. täältä).

 

Syskyn 2017 ensi-illat

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

1 thought on “Syksyn ensi-illat – 20 esityspoimintaa lapsille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *