Houkutteleeko ajatus yhdistää alle kouluikäiset lapset ja ylellinen kulttuuriloma? Viedä pienokaiset kesälomareissulle taiteen, designin ja gourmet-ruokien ääreen?

Onko se edes mahdollista? Kuka siitä nauttii? Onko kenelläkään kivaa? Miksi edes yrittää?

Vai, mitä jos sittenkin? Mitä jos ei ajateltaisikaan, että lapsiperheet lomailevat vain erityisissä lapsiperhekohteissa tai pyörivät sukulaisten mökeillä? Mitä jos taidetta, designia ja ylellisyyttä rakastavat vanhemmat eivät ”tyytyisikään” osaansa ja viettäisi sitä seitsemättäkin perättäistä kesäänsä normaalia alkeellisemmissa oloissa kakkapeppujen pesua tuskaillen?

Mitä jos perheen lapsetkin voisivat nauttia loistokkaasta taidelomasta?

 

Ylellinen kulttuuriloma lasten kanssa
Nautitaan koko perheen ylellisestä kulttuurilomasta!

 

Helsingin Sanomat kirjoitti reilu pari viikkoa sitten siitä, miten monet suomalaisperheet suunnittelevat lomansa jopa liikaa lasten ehdoilla – siten, että pahimmassa tapauksessa kenelläkään ei oikeasti ole kivaa.

Itse nautin suuresti siitä, että pääsen lasten siivellä muumimaailmoihin, santaparkkeihin ja legolandeihin. Mutta rakastan edelleen toki myös korkeakulttuuria, huippudesignia ja gourmet-elämyksiä. Nämä ovat asioita, joita haluan kokea – ja joista toivon myös lasteni oppivan nauttimaan. Niinpä päätimme tehdä tänä kesänä myös pienen luksusloman – ja tämä onnistui kuin onnistuikin aivan erinomaisesti.

Tässä 10 seikkaa, joita kannattaa pohtia suunnitellessa ylellistä kulttuurilomaa pienten lasten kanssa.

 

Arctic Art & Design Summer / Arctic Light Hotel
Arctic Art & Design Summer Rovaniemen Arctic Light Hotellissa

 

1. Mitä on luksus?

Jokainen mieltää luksuksen omalla tavallaan. Toisille se on jotain, jota saa vain poikkeuksellisella rahasummalla, toisille kenties erämaan rauhaa ja äärimmäistä hiljaisuutta.

Meidän tämänkertainen luksuslomamme tarkoitti hienoa designhotellia, fine dining -ruokaa ja koko perheen yhteisiä kulttuurielämyksiä.

 

Luksusloma Rovaniemellä
Arctic Light Hotel Rovaniemen keskustassa

 

Arctic Boulevard Rovaniemellä
Designhotelli, huippuravintola ja hauskoja yksityiskohtia

 

2. Mihin?

Onko luksusloma toteutettavissa vain jossain kaukana? Vähintään pienen lentomatkan päässä? Vai onnistuisiko se sittenkin lähempänä? Kotimaassa? Tai jopa kotikaupungissa?

Me halusimme paikkaan, joka oli kaikille suhteellisen tuntematon ja joka tarjoaisi jokaiselle perheenjäsenellemme täysin uusia elämyksiä. Me halusimme myös paikkaan, joka täyttäisi sterotyyppiset luksus- ja designhotellin vaatimukset. Tällainen löytyi Rovaniemeltä. (Itse asiassa niitä löytyi ko. kaupungista poikkeuksellisesti jopa kaksi! Arctic TreeHouse Hotellista kirjoitin jo edellisessä jutussani, nyt keskityn Arctic Light Hotelliin.)

 

Jätkänkynttilä / riippusilta Rovaniemellä
Kemijoen rannalla Rovaniemen keskustassa

 

Paikallista mehujäätä
Paikallista mehujäätä puhtaista marjoista

 

3. Miten?

Jos haluaa lomaltaan luksuksen tuntua, kannattaako rahdata koko perhe ja jättimäinen tavaramäärä lentokentälle – kenties jo kukonlaulun aikaan? Vai voisiko sittenkin vain pakata oman auton pihalla täyteen ja ajaa hurauttaa määränpäähän?

Me olemme todenneet jälkimmäisen huomattavasti nautinnollisemmaksi tavaksi – tässä elämäntilanteessa ja tällä kokoonpanolla (äiti, isä sekä 6-, 5- ja 3-vuotiaat lapset). Koska ajomatka Espoosta Rovaniemelle ylittää kuitenkin roimasti ylellisen nautinnollisuuden tunteen, päätimme menomatkalla hyödyntää VR:n auto- ja makuuvaunuja. (Tosin ajoimme aluksi autolla Turkuun, koska Helsingin junasta emme enää viimetingassa saaneet paikkoja…)

Lapsemme ovat toivoneet autojunayötä jatkuvasti edellisen Lapin matkamme jälkeen. Me aikuiset emme. (Likaiset vessat käytävillä, vähintään kaksi lasta vaipoissa, viisi ihmistä hytissä, jossa aikuiset eivät mahdu edes istumaan suorassa, vesirokon puhkeaminen kahdelle lapselle yön aikana jne…)

Edellisistä junakokemuksistamme on luksus ollut hyvin kaukana, mutta näistä oppineena kehotankin ehdottomasti panostamaan seuraaviin seikkoihin.

A) Varatkaa hytti, jossa on oma vessa!

B) Varatkaa hytti ns. uudesta junavaunusta! (Näissä 2 hengen hyttien sängyissä alle 185 senttiset mahtuvat jopa istumaan.)

C) Varatkaa kaksi vierekkäistä hyttiä, jos perheeseenne kuuluu 5 henkilöä!

Kiitos edellisten, tämänkertainen junamatkamme onnistui täyttämään nautinnollisen matkustamisen tunnun. (Noin sadan euron lisäpanostus oli siis todellakin hintansa arvoinen…)

 

Yöjunalla Rovaniemelle
Yöjunalla pohjoiseen

 

4. Millainen huone?

Tottakai jollekin jo pieni, nuhruuntunut hotellihuone voi tarjota luksuksen tuntua. En missään nimessä halua vähätellä tätä!

Mutta jos oma ajatus ylellisyydestä kulkee jossain muualla, kannattaa ehdottomasti panostaa hotellihuoneeseen. Kannattaa valita huone, josta löytyy loistava nukkumapaikka jokaiselle, tilaa tavaroille ja mielellään toki myös tyyliä, kauneutta sekä huippuunsa vietyä designia ja varusteltua. Tällaisia huoneita löytyy Rovaniemen Arctic Light Hotellista.

Tästä hotellista löytyy aivan varmasti maamme tyylikkäin perhehuone. Vai mitä sanot alla olevista kuvista ja täältä löytyvistä lisätiedoista? (Jos olen väärässä, kuulen enemmän kuin mielelläni, mistä voisi löytää vielä hienomman!!)

 

Polar-perhehuone / Arctic Light Hotel
Arctic Light Hotel tarjoaa tilaa…
Polar + / Arctic Light Hotel
…ylellisyyttä…
Polar + -perhehuone / Arctic Light Hotel
…tyyliä…
Polar-perhehuone / Arctic Light Hotel
…luksusta…
Vuodesohva lapsille / Arctic Light Hotel
… ja nukkumapaikat jopa viisihenkiselle perheelle.

 

5. Mitä jos löytyy puutteita?

Jos suuresta rahallisesta panostuksesta ja oikeutetuista odotuksista huolimatta huoneesta löytyy huomautettavaa, tämä kannattaa tehdä välittömästi.

(Jos esim. viiden tähden hotellihuoneen matto on saapuessanne märkä, ilmoita siitä heti henkilökunnalle… Tai jos esim. kaipaat huoneeseen lisää laseja, pyydä niitä…)

Hotellin henkilökunnan tehtävänä on panostaa siihen, että heidän vieraansa viihtyvät ja ovat tyytyväisiä!

 

6. Tarkka sijainti?

Kannattaa myös huomioida hotellin tarkka sijainti. Jos saavutte paikalle julkisilla liikennevälineillä, pystyttekö siirtymään kätevästi muihin haluamiinne paikkoihin? Jaksavatko lapset kävellä suunniteltuihin museoihin yms.? Tai haluatteko käyttää takseja (ilman turvaistuimia)?

Entäpä haluatteko nauttia kaupungin keskustasta ja runsaasta tarjonnasta (esim. Arctic Light Hotel)? Vai kenties viettää lomaanne hieman sivummalla, vaikkapa luonnon rauhasta nauttien (esim. Arctic TreeHouse Hotel)?

 

Designhotelli Rovaniemellä
Arctic Light Hotel sijaitsee aivan Rovaniemen keskustassa.

 

7. Kenen kanssa?

Jos päätätte valita lomakohteeksenne ylellisen designhotellin, kannattaa huomioida, että myös kaikki muut hotellivieraat haluavat nauttia ylellisen rentouttavasta lomasta. Ja tähän kuuluu vain ääritapauksissa lasten riehunta, kiljunta tai muu pienille ihmisille ominainen käytös…

On selvää, että pienten lasten kanssa on helpompi valita ns. perhehotelli. Designhotellit ja niiden fine dining -ravintolat eivät ole varsinaisesti tarkoitettu lasten ravintolakäyttäytymisen harjoittelemiseen…

Mutta voi että, mitä elämyksiä ne voivatkaan tarjota myös perheen pienimmille! On aivan ihanaa, että lapsemmekin pääsivät nauttimaan Arctic Light Hotellin aamiaisella Sara La Fountainin suunnittelemista shoteista, raakakakuista, puddingeista ja muista ylellisen herkkupöydän tarjoiluista! On kerrassaan loistavaa, että he saivat syödä Arctic Bulevardin poroa (lastenlistalta!) ja nauttia hurmaavan Lasiterassin tunnelmasta. He saivat kokemuksia, joiden uskon kantavan pitkälle…

Vielä pari vuotta sitten meidän perheemme ei olisi voinut vierailla Arctic Light Hotellissa – saati illallistaa sen loistavissa ravintoloissa. Ei todellakaan. Jos on täysin selvää, että lapset eivät jaksa istua aloillaan tai he huutavat tauotta, ei heitä tietenkään pidä viedä ylellisiin fine dining -ravintoloihin.

(En suinkaan voi väittää, että meidän tämäkään kerta olisi mennyt mitenkään täydellisesti tai leikiten, mutta se oli kyllä sen kaiken ponnistelun arvoista! Anteeksi, jos häiritsimme…)

 

Rovaniemen paras ravintola
Arctic Boulevard on Arctic Light Hotellin fine dining -ravintola.
Rovaniemen paras ravintola
Arctic Boulevard – vain parasta
Gourmet-ruokaa Rovaniemellä
Pääruuaksi poroa kahdella tapaa ja jälkiruuaksi suklaasorbettia
Arctic Boulevard - annoksia myös lapsille
Poroa ja suklaajäätelöä lastenlistalta
Arctic Light Hotel / Lasiterassi
Arctic Light Hotellista löytyy myös astetta rennompi Lasiterassi-ravintola.
Arctic Light Hotel / aamupala
Sara La Fountain on suunnitellut Arctic Light Hotellille ainutlaatuisen upean aamiaisen.

 

8. Mitä tehdä?

Ylelliseen luksuslomaan kuuluu ainakin omalla kohdallamme, paitsi hyvä ruoka ja loistavat puitteet, myös taide ja museot. Arctic Light Hotel tarjoaa tässäkin suhteessa parasta. Hotellin sisätiloissa ja sen edustalla olevalla kadunpätkällä on parhaillaan käynnissä Arctic Art & Design Summer -tapahtuma (27.8.2017 asti), jonka kautta saa erittäin kätevästi välittömän kosketuksen lapsiakin kiinnostavaan taiteeseen. (Lue tapahtumasta lisää täältä.)

 

”Kattokaa, toi poro on uimassa!”

”Hei, tolla jääkarhullakin on uikkarit!”

”Terve poro, mitä kuuluu?”

 

Arctic Art and Design Summer 2017
Lauri Ahtisen valokuva teki poikiimme suuren vaikutuksen.
Arctic Art and Design Summer 2017
Susanna Sivosen Bella-poro toivottaa Arctic Light Hotellin vieraat tervetulleiksi.
Arctic Summer & Design Summer / Arctic Light Hotel
Arctic Art & Design Summer 2017 -tapahtuman taidetta löytyy myös hotellin sisältä.

 

Lisäksi Rovaniemi tarjoaa upean taidemuseon – kansainväliselläkin mittapuulla arvioituna. Kulttuuritalo Korundissa  sijaitsevan taidemuseon tämänhetkinen näyttely on Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmista koostettu Yhtä juhlaa!. Se tarjoaa kattavan näkymän 2000-luvun kotimaiseen nykytaiteeseen – erittäin laadukkaasti ja kiehtovasti.

 

Rovaniemen taidemuseo
Rovaniemen taidemuseo sijaitsee Kulttuuritalo Korundissa.
Korundi / Yhtä juhlaa!
Rovaniemen taidemuseon Yhtä juhlaa! -näyttely on vaikuttava otos 2000-luvun kotimaisesta taiteesta.
Yhtä juhlaa! Rovaniemen taidemuseossa
Yhtä juhlaa! -näyttelyssä on esillä mm. Kim Simonssonin ja Leena Nion taidetta.
Rovaniemen taidemuseo
Korundi on arkkitehtonisestikin kiinnostava kohde.

 

Itse piipahdimme Rovaniemellä käydessämme myös arktista luontoa, kulttuuria ja historiaa esittelevässä Arktikumissa sekä Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeessä. Ihan huippua, että yhdestä kaupungista löytyy kolme näin tasokasta käyntikohdetta! Ja kaikissa lapsetkin pääsivät myös itse tekemään, kokemaan ja koskemaan! Aivan ehdoton suositus kaikille kolmelle!

 

Rovaniemi / Arktikum
Arktikum on vaikuttava!
Tiedekeskus Pilke
Tiedekeskus Pilkkeessä on valtavasti tekemistä ja kaikkeen saa koskea!

 

9. Mitä kukin tarvitsee?

En tiedä muista, mutta vaikka meidän lapsemme nauttisivatkin taide- ja museokäynneistä, ei rauhallinen ”museokäyttäytyminen” ole suinkaan mahdollista aamusta iltaan. Kolme pientä poikaamme tarvitsevat myös tilaa juosta, kiipeillä, touhuta ja remuta. On aivan turha yrittää mennä fine dining -ravintolaan tai suunnitella sofistikoitunutta taide-elämystä, jos lapsemme eivät ole saaneet toteuttaa ainakin osaa päivittäisestä liikunta-annoksestaan. Ilman edeltävää energian purkua on luksus kyllä hyvin kaukana mistä tahansa ”hillitystä kokemuksesta”…

Tältäkin kannalta katsottuna Rovaniemen Arctic Light Hotel on aivan loistava: samalla kadulla nimittäin sijaitsee iso Angry Birds -puisto mm. monine kiipeilytelineineen, nurmikenttineen sekä  juoksu-, köysi- ja ketteryysratoineen. Ihan loistavaa.

(Ja Korundista saa muuten myös hauskan Taidesuunnistuskartan, jonka avulla voi kiertää kaupunkia ja etsiä eläinaiheisia veistoksia.)

 

Rovaniemellä
Rovaniemeltä löytyy myös leikkipuistoja, rantoja jne.

 

10. Milloin?

Jos taloudelliset resurssit eivät ole rajattomat, kannattaa lomamatkaa suunnitellessa ottaa huomioon myös mm. hotellien hinnan vaihtelut. Esimerkiksi yö Arctic Light Hotellin Polar+-perhehuoneessa maksaa hiihtolomaviikolla (vko 8) yli 400 €, mutta esimerkiksi nyt heinäkuun lopussa sen saa reilusti alle 200 €:lla. Ja kuten jo edellisessä jutussani kerroinkin, Arctic TreeHouse Hotel puolestaan tarjoaa nyt kesällä (10.8.2017 asti) kahden yön Mikä ihana kesä! -pakettia 299 eurolla, kun normihinta on 648 € (3 hlöä, sis. 2 päivän SantaPark-liput)!

 

Arctic Light Hotel
Luksuslomaan kuuluu myös lepohetki – vanhemmillekin…

 

Ihanaa kulttuurilomaa! Ihanaa luksuslomaa! Ihanaa perhelomaa! Ja olisi myös ihan valtavan ihanaa kuulla, jos joltain löytyy muitakin hyviä suosituksia niin kotimaamme kuin koko maailmankin kiinnostavimmista design- ja taidekohteista!

 

– Johanna

 

Me saimme Arctic Light Hotellin majoituksesta erityisalennuksen, mutta ajatus matkasta, jutun koko sisältö ja kaikki esittämäni mielipiteet ovat täysin omiamme.

Lue myös toinen Rovaniemen lomaamme koskeva juttuni: Kuin huikea salaisuus! Vaikuttava satumaailma ja upea designhotelli keskellä metsää.

Muita matka-aiheisia juttujani löytyy osoitteesta: taidekoti.com/category/matkat/.

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Ylellinen kulttuuriloma lasten kanssa

 

1 thought on “Näin onnistuu luksusluokan kulttuuriloma pienten lasten kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *