Sekoita 1 osa vettä ja 2 osaa sokeria. Keitä muutama minuutti, jotta sokeri liukenee veteen. Jäähdytä. Maalaa sokeriliemellä akvarellipaperiin. Maalaa sokerin päälle täpliä vesiväreillä. Ihastele, miten sokeri saa kuviot elämään.

Testasimme tätä tekniikkaa tällä viikolla ja tulokset olivat aivan ihania. Suosittelen!

 

Sokerimaalaus

Vettä, sokeria ja vesiväriä

Olen muutaman kerran nähnyt Facebookin askarteluryhmissä upeita vesiväritöitä, jotka on tehty tällä sokerimaalaustekniikalla. Poimin ohjeet Konsta Shopin blogista ja päätin testata tätä hauskalta vaikuttavaa maalaustapaa yhdessä poikieni kanssa.

 

Sokerimaalaus

Sokerimaalaus

 

Tarvittavat välineet olivat nämä:

 • Vettä
 • Sokeria
 • Kattila ja liesi
 • Akvarellipaperia
 • Maalarinteippiä ja maalausalusta
 • Vesivärejä ja vesikippo
 • Iso, litteä sivellin
 • Pyöreäpäinen sivellin

 

Sokerimaalaus

 

Itse projekti eteni seuraavasti:

1. Keitin 1 dl vettä ja 2 dl sokeria liemeksi. (Sokerin liukeneminen kesti arviolta vain noin kolme minuuttia, ja itseasiassa selvästi pienempikin määrä olisi riittänyt muutamien maalausten tekemiseen.)

2. Annoin liemen jäähtyä ja purkitin sen pakastusrasiaan odottamaan maalaushetkeä. (Sokerilientä voi säilyttää pidempäänkin tiiviissä purkissa, joten reilu määrä ei siinä mielessä haittaa…)

3. Teippasin maalausalustoihin akvarellipapereita ja otin esiin sokeriliemen, vesivärejä ja vesikippoja sekä isoja maalisiveltimiä sokerilientä varten ja pienempiä, pyöreäkärkisiä siveltimiä vesivärejä varten.

4. Kutsuin pojat mukaan maalaamaan. (Ensi kerralla keitetään liemikin yhdessä!)

5. Levitimme sokerilientä paperille isolla siveltimellä.

6. Teimme märän liemen päälle pieniä täpliä ja muita kuvioita vesiväreillä ja ihailimme muodostuvia kuvioita. (Esikoiseni innostui piirtämään puhtaaseen paperiin kuvioita vahaliiduilla ja lisäilemään sokerilientä ja vesiväriä vain muutamiin, valikoituihin kohtiin. Kuopukseni puolestaan halusi maalata koko paperin täyteen myös vesiväriä.)

7. Jätimme maalaukset kuivumaan alustoihinsa teipattuina ja pyrimme välttämään niiden siirtelyä. (Paperit olivat vielä seuraavana aamuna aivan tahmeitä, mutta – ihme kyllä – kahden päivän päästä sokeriliemi oli kovettunut kauniiksi, kiiltäväksi pinnaksi.)

 

Sokerimaalaus

”Nyt mä innostuin!”

Tämä oli kyllä kiehtova tekniikka, ja innostuin itsekin testailemaan sitä. Aluksi laitoin ehkäpä vähän liian runsaasti sekä sokerilientä että vesiväriä (ohut kerros siis riittää, mutta se ei saa kuivua ennen vesivärin lisäämistä), mutta pienistä, kevyistä vesiväritäplistä syntyi kyllä ihan uskomattoman kauniita muotoja. 🙂

Erityisen ihastuttavaa oli se, että vaikka esikoiseni ei ollut aluksi kovinkaan innokas taiteilemaan, hän kuitenkin tuli mukaan – ja hetken päästä jo hihkui: ”Nyt mä innostuin! Saanks mä tehdä toisen?” 🙂

 

Sokerimaalaus

 

Sokerimaalaus

 

Muita kivoja vesiväritekniikoita ovat mm. kelmumaalaus (ks. Superkaunista talvitaidetta – jääkuvioita muovikelmulla) ja suolamaalaus (ks. Miten kaksivuotias voi luoda jotain näin kaunista?)

 

Ihastuttavia maalaushetkiä!

 

– Johanna

 

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

6 thoughts on “”Nyt mä innostuin!” Testissä ihastuttava sokerimaalaus

 1. Aivan ihania .ihaanaa päivää teille syksyn väreisä.AKvarellimummo.

  1. Kiitos! 🙂 Tämä sokerimaalaus on kyllä hieno tekniikka. Ihanaa päivää ja syksyä myös teille! -Johanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *