Kun on itse sängyn pohjalla influenssan kourissa, ei tule ihan ensimmäiseksi mieleen järjestää jälkikasvulle taidetekemistä. Silloin kun jopa valmiin ruuan lämmittäminen vaatii liian suurta ponnistusta, ei totisestikaan tee mieli levittää sormivärejä keittiöön. Tai kun koti alkaa muutenkin näyttää juuri siltä, että perheen molemmat aikuiset ovat sairastaneet jo monta päivää, ei suinkaan ole kaikkein houkuttelevinta tarjota lasten käyttöön koko askarteluarsenaalia…

Siinä vaiheessa, kun lapset ovat jo täysin voimissaan mutta oma tauti jatkaa jylläämistään, tulevat kaikki superhelpot tekemisideat käyttöön. Siis sellaiset, joissa aikuisen työllistymisaste lähentelee nollaa. Tässä meidän influenssaviikkojemme kolme parasta puuhaa:

Parhaat puuhat

1. Englanninkieliset Super Simple Songs -lastenlauluvideot

Ihan helposti en istuta lapsiani televisio- tai iPad-ruutujen ääreen tuntikausiksi, mutta pahimpien sairaspäivieni aikana on todellakin ollut pakko tehdä myös tätä. Joulupukin tuoma kymmenen DVD-levyn Ryhmä Hau -boksi osoittautui enemmän kuin tarpeelliseksi. Ja oli kyllä onni, että olin juuri ennen joulua napannut kirjastostakin mukaani kolme ennennäkemätöntä lastenleffaa.

Näillä päästiin jo pitkälle, mutta siinä vaiheessa, kun iPadit alkoivat vetää lapsiani intensiivisesti puoleensa, otin käyttöön ylivoimaisen suosikkini: Super Simple Songs -laulut.

Nämä ovat valtavan näppärä tapa antaa lasten nauttia hauskasti piirretyistä musiikkivideoista ja tutuista lastenlauluista – sekä samalla innostaa heitä oppimaan englantia. Suosittelen ehdottomasti!

Super Simple Learning -sivustolta löytyy monennäköistä puuhaa, joiden avulla lapsen on helppo oppia vieraan kielen sanoja ja sanontoja – hauskasti. Ja Super Simple Songs -videoita löytyy Youtubesta ihan valtavat määrät, yksittäisistä kappaleista yli tunnin mittaisiin koosteisiin.

 

 

 2. Luovaa piirtämistä valmiin muodon inspiroimana

Kuluneiden parisen viikon aikana meillä on jokainen lapsi ehtinyt leikkiä, piirtää, värittää ja muovailla ihan niin paljon kuin ikinä vaan haluaa. Täällä on leikitty pahvilaatikoilla ja ties millä härveleillä, mutta aina välillä on tullut vastaan sekin piste, kun mikään ei ole tuntunut enää houkuttelevan (eivät siis edes uudet joululahjalelut…)

Siinä vaiheessa, kun pystyin itse jo nousemaan sängystä ja kykenin pitämään kynää kädessäni, innostin lapsiani luovaan piirtämiseen tekemällä papereihin valmiiksi jonkin kuvion. Erityisesti esikoiseni innostui jopa yllättävänkin paljon tästä puuhasta!

Otin siis esille tavallista kopiopaperia ja tein papereihin valmiiksi pieniä kuvioita. Joihinkin piirsin ympyrän, neliön tai kolmion, osaan liimasin silmätarroja.

Lapset saivat jatkaa kuvioista laajempia piirustuksia haluamillaan tavoilla. Valmiit kuviot toimivat inspiraattoreina ja tarjosivat pienen siemenen, josta luovuus sai nousta kukoistamaan. Tämä toimi uskomattoman hyvin! Kannattaa kokeilla!

 

Parhaat puuhat / luovaa piirtämistä

3. Talonrakennusta karkeilla ja cocktailtikuilla

Paljon iloa on tullut myös uusista Lego-pakkauksista ja Geomag-magneeteista. Näistä on syntynyt mitä mielikuvituksellisempia rakennelmia, mutta ylivoimaisesti suurimman suosion on saanut rakentelu vaahtokarkkien ja cocktailtikkujen avulla.

Kun oma vointini alkoi olla jo kohtalainen, kaivoin kaapin perältä syyskuisilta Lego-synttäreiltä ylijääneet, minikokoiset vaahtokarkit sekä ikivanhan cocktailtikkupurkin. Näistä pojat saivat rakentaa omia luomuksiaan – ja tutustua samalla arkkitehtuurin peruslainalaisuuksiin.

 

”Mä haluan tehdä tätä iltaan asti! Tää on ihan parasta! Mä haluan käyttää nää kaikki tikut ja karkit! Äiti, kato, tää on linna! Hei, apua, nyt tää meinaa kaatua!”

 

Täydellinen menestys erityisesti taidekriittisen kuusivuotiaani kohdalla! Suosittelen ehdottomasti! (Sen sijaan, jos itse on kovin heikossa kunnossa, en lähtisi antamaan teräviä tikkuja vielä parivuotiaan käyttöön…)

Ja vaahtokarkkien tilalla voi tietysti käyttää vaikka mitä muutakin, kuten esim. viinirypäleitä, kurkkupaloja, kirsikkatomaatteja, nakkeja, lihapullia…. Ja lopuksi kaikki tietysti syödään. 🙂

 

Parhaat puuhat top 3

Parhaat taidepuuhat / karkkiarkkitehtuuria

Parhaat taidepuuhat / karkkirakentelu

 

Olisi hurjan kiva saada uusiakin vinkkejä tänne yhä jatkuvan flunssan keskelle! Mikä onkaan teidän suosikkipuuhanne? Siis sellainen, josta ei tule suurta sotkua eikä vanhempien tarvitse herkeämättä vahtia, että koti ja lapset pysyvät kunnossa…?

 

– Johanna –

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

3 thoughts on “Tässä taidepuuhien top 3 silloin, kun äiti ja isä sairastavat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *