Oletko hyödyntänyt tavallista muovikelmua lasten taiteilussa? Tehnyt vesivärimaalauksiin upeita kuvioita talouskelmulla? Meillä lapset (6, 4,5 ja 3 v.) testasivat eilisiltana tätä helppoa taidekikkaa – ja lopputulokset olivat aivan mielettömän upeita. Kannattaa ihan ehdottomasti kokeilla!

 

Kelmumaalaus

Kelmumaalaus

Talvipäivien inspiroimaa taidetta

Vietimme viime viikonlopun Vierumäellä talviurheilun ja uimisen merkeissä. Hiihdimme ja luistelimme, ja erityisesti kuusivuotiaamme sai valtavan suuren luistelukipinän. Eilen ehdimme käydä läheisellä kotijäällämmekin luistelemassa jopa pariin otteeseen, ja vielä illan päätteeksi päätimme siirtää talvisen jäätunnelman myös paperille.

Puolitin A3-kokoisia akvarellipapereita pitkittäin puoliksi. (Mielestäni on hauska vaihdella, paitsi maalaustekniikoita, myös paperien muotoja ja kokoja.) Teippasin paperit maalausalustoihin, täytin vesiastiat ja nostin vesivärit pöytään.

 

Kelmumaalaus

Mieletöntä kauneutta talouskelmulla

Pojat saivat maalata paperinsa täyteen väriä isoilla, märillä siveltimillä. Otimme jatkuvassa käytössä olevien nappiväriemme lisäksi mukaan myös ripaukset nestemäisiä, huippulaatuisia akvarellivärejä. (Tätä ei tietenkään tarvitse tehdä, mutta halusin antaa poikien testata tällaisikin värejä.)

Kun paperit olivat saaneet ylleen reilusti väriä, levitimme niiden päälle tavallista talouskäyttöön tarkoitettua Elmukelmua. Pojat saivat rypistellä kelmua mieleisekseen, ja työt kelmuineen jätettiin kuivumaan yöksi.

 

Kelmumaalaus

 

Aamulla poistimme kelmut – ja tulokset olivat ihan mahtavia! Kelmun ryppykohtiin oli kuivunut kauniita uria. Ihan kuin jäätynyttä vedenpintaa. Tai luistimen jälkiä – kuten esikoiseni totesi. (Heti tämän kommentin jälkeen vajaa 3-vuotias kuopuksemme piirsikin oma-aloitteisesti, vauhdikkaasti ja huomaamattani omiin maalauksiinsa ”luistelijat” pöydältä löytyneellä vihreällä tussilla… Nämä maalaukset toimivat siis hyvin myös taustana erilaisille piirustuksille yms…)

 

Kelmumaalaus

 

Tämä kelmumaalaus oli niin hauskaa ja palkitsevaa, että meillä kuulemma tehdään tätä uudestaan heti tänään. Vahva suositus siis myös lapsiltamme!

 

Kelmumaalaus – tarvikkeet ja ohjeet

Tähän taidepuuhaan tarvitset seuraavat välineet:

  • Akvarellipaperia (sitä parempi mitä paksumpaa ja laadukkaampaa)
  • Vesivärejä, vesiastia ja iso sivellin
  • Talouskelmua
  • Maalausalusta ja maalarinteippiä

 

Toteutus etenee seuraavasti:

  1. Teippaa paperi alustaan.
  2. Anna lapsen maalata paperille runsaasti vesiväriä isolla, märällä siveltimellä.
  3. Levittäkää märän maalauksen päälle talouskelmua.
  4. Anna lapsen rypistellä kelmu mieleisekseen.
  5. Jättäkää kelmu maalauksen päälle ja antakaa maalauksen kuivua alustaansa teipattuna.
  6. Poistakaa kelmu ja reunateipit – ja ihastelkaa!

 

Kelmumaalaus

Kelmumaalaus

Kelmumaalaus

Kelmumaalaus

Kelmumaalaus

 

Muita vesivärivinkkejä ja -ideoita löytyy mm. seuraavista aikaisemmista jutuistani:

Miten kaksivuotias voi luoda jotain näin kaunista? (suolamaalausta)

Syystaidetta vesiväreillä ja maalarinteipillä (kuvioita maalarinteipin avulla)

Sydämiä, sydämiä! (vesiväritöiden jatkojalostaminen esim. korteiksi)

Akvarellikaloja (vesiväritöiden hyödyntäminen askartelussa)

Kukkakortteja kerhotädeille (korttipohjia vesiväreillä)

15 vinkkiä vesivärimaalaukseen

 

 

– Johanna –

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

3 thoughts on “Superkaunista talvitaidetta – jääkuvioita muovikelmulla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *