Näkymätön – koskettava uutuuskirja kiusaamisesta

11.10.2016 Kirjavinkit
Elina Hirvonen ja Ville Tietäväinen: Näkymätön

Elina Hirvosen ja Ville Tietäväisen Näkymätön on kiusaamista käsittelevä lastenkirjauutuus. Se kertoo pienestä lapsesta, jolla on vilkas mielikuvitus muttei oikeita ystäviä. Se on persoonallisella tavalla toteutettu tarina siitä, mitä tapahtuu, jos ei pääse mukaan leikkiin – ja siitä, mitä tälle asialle voi tehdä.

 

Elina Hirvonen ja Ville Tietäväinen: Näkymätön

Kukaan ei halua olla näkymätön

Näkymättömän aiheena on valitettavan tavallinen tarina lapsesta, joka ei pääse päiväkodissa mukaan toisten leikkiin. Mukana on pahaa oloa, jännitystä ja vatsakipuja, surua ja pettymystä, yksinäisyyttä. Kirjan lapsi ei halua kertoa vanhemmilleen ulkopuolisuudestaan – jottei heille tule paha mieli ja jotteivät hekin huomaa hänessä olevan jotain vikaa. Lapsi näkee painajaisia ja itkee yksin unissaan.

Tarinan toteutus on kaukana tavallisesta. Todellisuuden ympärille on kirjoitettu lapsen mielikuvitusmaailma. Kirjan lapsi ei halua olla Kukka, vaan Kapteeni, joka johtaa Avaruustyyppejä. Avaruustyypit ymmärtävät häntä, kuulevat häntä ja auttavat häntä.

Myös kuvitus on viety ulkoavaruuteen. Sekä lapsella että äidillä on kolme silmää ja hassut hiukset. Muut hahmot ovat vieläkin oudompia olioita – meidän perinteisellä mittapuullamme katsottuna. Mutta tarinan viesti on selvä: Kaikki ovat erilaisia ja kaikki ovat samanarvoisia. Ja kaikki mahtuvat leikkiin. On myös olemassa paljon asioita, joita ei välttämättä näe, mutta jotka kuitenkin voivat olla totta.

Tarina kulkee surullisuudesta kohti onnellisuutta. Aikuiset huomaavat tilanteen ja auttavat. He korostavat lapsille, että jos jää aina muiden leikkien ulkopuolelle, saa haavan, näkymättömän haavan, joka sattuu ja paranee hyvin hitaasti.

Kirjan viimeisellä sivulla äiti ottaa Kapteenin syliinsä ja tutkii tämän hellästi joka puolelta.

”Minusta tuntuu, että sinulla on pieni haava. Mutta se on jo melkein parantunut.”

 

Elina Hirvonen ja Ville Tietäväinen: Näkymätön, Lasten Keskus 2016

”Luetaan taas tää kirja!”

Omat lapseni kuuntelevat kirjaa keskittyneesti. Se koskettaa ja saa ajattelemaan. Juttelemme ulkopuolisuudesta, kiusaamisesta ja kaikkien huomioimisesta. Korostan, miten rakkaita he ovat ja miten tärkeää on aina kertoa, jos mieltä painaa jokin.

Neljävuotiaani haluaa kuulla tarinan uudestaan. Ja uudestaan. Ja uudestaan.

Kirjassa on onnistuttu kietomaan yhteen koskettava sisältö ja ainakin omiin poikiini vetoava avaruusmaailma. Kiehtova kokonaisuus. Kiitos!

 

Elina Hirvonen ja Ville Tietäväinen: Näkymätön, Lasten Keskus 2016

Taustalla arvostetut tekijät

Syyskuun lopussa ilmestynyt kirja on Lasten Keskuksen julkaisema, ja sen taustalla on tunnettu tekijäkaksikko. Tekstin on kirjoittanut kirjailija, toimittaja ja dokumenttiohjaaja Elina Hirvonen. Hänen aikaisempaa tuotantoaan on käännetty lukuisille kielille, ja hän on ollut mm. Finlandia-ehdokkaana.

Kuvituksesta vastaa graafikko, kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Ville Tietäväinen, joka on lukuisten muiden palkintojen ohella voittanut muutama vuosi sitten mm. Sarjakuva-Finlandian.

Näkymätön on näiden kahden tekijän ensimmäinen yhteinen teos, ja Hirvosen kaikkien aikojen ensimmäinen lastenkirja. Lopputuloksessa näkyy Tietäväisen sarjakuvatausta ja Hirvosen omakohtainen, hyvinkin vahva kokemus näkymättömyydestä.

Yhdessä he ovat luoneet jotain, joka toivottavasti auttaa mahdollisimman montaa pientä lasta, jota kukaan ei näe – tai edes halua nähdä.

 

Elina Hirvonen ja Ville Tietäväinen: Näkymätön, Lasten Keskus 2016

 

 

Elina Hirvonen ja Ville Tietäväinen (kuvitus): Näkymätön, Lasten Keskus, 2016.

 

Kirja on saatu kustantajalta.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.