Huikeat puitteet seikkailulle

Akseli Gallen-Kallelan Tarvaspää

Akseli Gallen-Kallelan Tarvaspää

 

Turunväylän varrella, tasan kymmenen kilometrin päässä Helsingin keskustasta sijaitsee vaikuttava ateljeelinna, Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema ja rakentama Tarvaspää. Teimme lauantaina ihka ensimmäisen retkemme kyseiseen kulttuurikohteeseen ja kokemus oli valtavan onnistunut. On mieletöntä löytää kotikulmilta tällaisia huippupaikkoja. Ihan kuin olisimme sukeltaneet uskomattomaan satumetsään, jonka keskellä kohosi ”salaisuuksien linna”. Tarjolla oli kaunista arkkitehtuuria ja merkittävää kansalliskulttuuria, mutta näiden lisäksi upeaa luontoa – ja tällä hetkellä myös näyttäviä graffiteja.

 

Graffitia Tarvaspäässä

Graffiti Tarvaspäässä

 

Graffiteja ja jänniä kiviportaita

Tarvaspää on toiminut vuodesta 1961 Gallen-Kallelan Museona, jossa esitellään taiteilijan ja hänen aikalaistensa elämää ja taidetta sekä näiden rinnalla myös nykytaidetta.

Saapuessamme museoon pojat hihkuivat vihreiden lehtien välistä näkyvän ”jotain temppeleitä”, ja suuret, värikkäinä hehkuvat, Mimmit peinttaa -tapahtumassa maalatut katutaideteokset saivat poikamme riemuitsemaan: ”Tuol on graffiteja! Jee! Jee! Jee!”

Ja innostus sai jatkoa. ”Äiti, tuu kattoon! Tuu kattoon, mitä mä löysin! Mä kerron! Tuu kattoon!” Vaarallisen näköiset kiviportaat taisivat tehdä vaikutuksen poikiini…

 

Tarvaspään hurjissa portaissa

 

Pääkalloja ja kiinnostava Madonna

Sisällä museossa tiedustelimme heti aluksi lapsille tarkoitettua aistisalkkua, josta olin lukenut etukäteen museon verkkosivuilta. Salkussa oli erilaisia tavaroita, joilla oli jokin yhteys Akseli Gallen-Kallelaan ja/tai museoon. Mukana oli myös kuvia Gallen-Kallelan maalauksista. ”Hei, mä tiedän ton! Se on yhes meidän kirjassa. Ja tonkin mä tiedän!”

Tutkimme salkkua hetken, ennen kuin jatkoimme matkaa esillä olevaan Malmin Madonna -näyttelyyn. ”Hei, kattokaa tonne ylös! Mikä pää toi on?”

Suuret pääkallot keräsivät poikiemme huomion, mutta kaikkein suurimman suosion sai Taideavaimeksi nimetty verkkosovellus, jonka avulla sai tutkia Madonna-maalausta.

 

Koko perhe Gallen-Kallelan Museossa

 

Madonnan kerrotaan olevan museon kokoelmien helmi. Se kuvastaa Gallen-Kallelan Mary-vaimoa tuoreena äitinä Marjatta-tytär sylissään. Maalauksessa Maryn taustalle on aseteltu useaa kulttuuria edustava esineistö näyttämölliseksi kokonaisuudeksi. Taideavain-verkkosovelluksen avulla tähän esineistöön pääsee perehtymään lapsiakin kiinnostavalla tavalla: Taideteoksen eteen on sijoitettu tietokonenäyttö, jossa on avoinna kuva Madonna-maalauksesta.  Kuva on täynnä punaisia pisteitä, joita koskettamalla näytölle avautuu lisätietoa kustakin esineestä. Lisäksi suurimman osan näistä esineistä voi löytää näyttelystä. Erityisesti esikoiseni innostui tästä osallistavasta tavasta tutustua ko. taideteokseen, ja yhdessä etsimme monen monia kohteita museon saleista.

 

Taideavain ja Madonna Gallen-Kallelan Museossa

 

Seikkailujen linna

Toiset olivat tällä välin jo jatkaneet tutustumista museoon, ja pian yksi pojistamme tulikin innoissaan kertomaan heidän kiivenneen isin kanssa korkealle torniin. Isoveli ampaisi välittömästi mukaan. Kapusimme portaita, tähystimme ikkunoista, kurkimme koloista. Kiehtova rakennus. Ja sopivan pieni. Mutta kaikkein paras taisi olla vielä edessä: Tarvaspään luonto.

 

Seikkailu Tarvaspäässä

Tarvaspään pihapiirissä

 

Ja mikä ympäristö!

Gallen-Kallelan Tarvaspää sijaitsee tarkasti ottaen Linuddin niemellä, Laajalahden rannassa Espoossa. Pihapiiriin kuuluu 1913 valmistuneen ateljeelinnan lisäksi mm. kahvilana toimiva Linuddin huvila ja rannan savusauna. Ja heti hoidetun puutarhan vierestä lähtee lukuisia pieniä polkuja kohti metsää ja rantoja.

 

Tarvaspään metsäpoluilla

 

Pojat säntäsivät heti luvan saatuaan hurjaan juoksuun. Oli mahtavaa juosta pitkin polkuja ja metsiä. Oli jännää kiipeillä rannan kivillä. Oli hauskaa heitellä kiviä veteen. Oli ihanaa juoda mehut savusaunan penkillä. Ja pienet eväät kaatuneen puun rungolla. Kirmasimme ympäri Linuddin niemeä ja jatkoimme vielä pitkää siltaa pitkin Tarvon saaren kallioille. Hieno retki. Tosi hieno.

 

Tarvaspään kivilaiturilla

Tarvaspään rannoilla ja metsissä

 

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

3 Replies to “Huikeat puitteet seikkailulle”

  1. Jeee, mikä ihan blogi löytyi! Mahtavaa! Kiitos tästä! Jippii!

    • taidekoti sanoo:

      Voi, kiitos! 🙂 Ja kiitos myös ihanista värikylvyistä, tosi hyvästä kirjasta ja hurjan inspiroivasta blogista!

  2. […] esim. Tanskan Louisianassa) tai vähintään vapaa juoksentelu polkuja pitkin (niin kuin vaikkapa Gallen-Kallelan Museossa tai Mäntän Serlachius-museossa). Näitä aktiviteettejä Didrichsenin veistospuisto ei […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.