Vietimme pitkän helatorstaiviikonlopun mökkeillen ihanassa kesäsäässä. Saunoimme, uimme ja mm. bongailimme lintuja. Tänään olemme tutkailleet samoja lintuja upouudesta runokirjasta!

 

 

Lintubongausta

 

Innokkaita lintumiehiä

Oma lintutuntemuksemme on suhteellisen rajoittunut, mutta isäni avustuksella tunnistimme mökkireissun aikana esimerkiksi tiiroja, kuikkia, haapanoita, kurjen jne.

Liekö vaarilta perityissä geeneissä vai missä, mutta erityisesti esikoisemme on ihan pienestä pitäen ollut innokas lintumies. Tänäkin viikonloppuna hän tiiraili järvenselälle kiikareillaan jopa kesken riemukkaan saunomisen, ja ensimmäisenä aamuna vaari oli tuskin ehtinyt saapua aamupalalle, kun pieni poika jo odotteli malttamattomana linturetkiseuraa.

 

Pieni lintubongari

Mitä näkyy?

 

Linnut laulavat runoissa

Lintutarkkailupäivien jälkeen oli ihastuttavaa löytää kotipostilaatikosta tieto postissa odottavasta Lasten Keskuksen kirjapaketista ja saada heti tänään luettavaksemme erityisesti Jukka Itkosen uusi Tiira tiiraa tiiraa -runoteos. Kiitos!

Tiira tiiraa tiiraa on palkitun kirjailijan ja lyyrikon nyt keväällä 2016 ilmestynyt lintuaiheinen runoteos. Neljäkymmentäkuusi uutta runoa vievät lukijan metsään, pihalle ja rantakaislikoihin. Tarjolla on liverrystä, sirkutusta ja huhuilua sekä nokkelan nimen lisäksi muutakin oivaltavaa sanaleikittelyä. Hauskan puuvärikuvituksen kirjaan on tehnyt Camilla Pentti.

 

Jukka Itkonen: Tiira tiiraa tiiraa

 

Välipalarunoutta pihanurmella

Ainakaan kahta nuorimmaistani ei voi kutsua varsinaisiksi runojen rakastajiksi (ainakaan vielä), mutta olen ottanut tavaksi ujuttaa lyriikkaa heidän arkeensa silloin tällöin muiden puuhien lomassa, taustamusiikin tapaan. Niin tänäänkin.

Levitimme välipala-aikaan viltin helteiselle kotipihallemme ja otimme naposteltavaksemme ison vadillisen marjoja ja hedelmiä. Samalla, kun pojat nauttivat välipalaansa, luin heille postista noutamaamme linturunokirjaa – aidon linnunliverryksen säestämänä.

 

Jukka Itkonen: Tiira tiiraa tiiraa

 

Esikoiseni kuunteli tämän Itkosen uusimman yhdeltä istumalta, ja toisetkin lapseni malttoivat keskittyä kuuntelemiseen esimerkiksi silloin, kun kohdalle tulivat pöllöt, talitintit (jotka ovat juuri tehneet pesänsä keskimmäisen poikani ikiomaan linnunpönttöön!) ja västäräkit (joita näkyy kotipihassamme jatkuvasti).

 

Jukka Itkonen: Tiira tiiraa tiiraa

 

Osaksi omaa arkea ja toisille tuliaiseksi

Oman arvioni mukaan Jukka Itkosen uusin runoteos on onnistunut kokonaisuus, ja tulemme varmasti palaamaan siihen useinkin: kuullessamme jälleen tikan nakutusta, säpsähtäessämme varpusparven lehahdusta, nähdessämme poikasten kuorituvan pesistään – ja tietysti vaikkapa syksyllä seuraillessamme lintujen poismuuttoa. Teoksen rauhalliset unirunot voisimme ottaa osaksi jokapäiväisiä iltarutiinejamme. Tiira tiiraa tiiraa toimii mielestäni myös viehättävänä kesälahjana, niin lapsille kuin aikuisillekin.

 

 

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *