Saara Ekström / Alkemia / Wäinö Aaltosen museo

Turkulaista alkemiaa

Hälytys: Saara Ekströmin Alkemia-näyttely Wäinö Aaltosen museossa, Turussa, enää sunnuntaihin asti! Vielä tällä viikolla ehtii siis nähdä vaikuttavia videoita, kiinnostavia installaatioita, täytettyjä pöllöjä ja muita näyttäviä teoksia, jotka tarkastelevat muodonmuutosten merkitystä kyseenalaistaen samalla arvoasetelmiamme ja jäsentämistapojamme.

 

Saara Ekström / Alkemia / Wäinö Aaltosen museo

 

Itse koimme Ekströmin näyttelyn muutama päivä sitten viettäessämme viikonloppua keskimmäisen poikamme kummiperheen luona Turussa. (Kiitos käyntisuosituksesta Bubble Bath Time! Onneksi ei jätetty tätä väliin!)

 

Saara Ekström / Alkemia / Wäinö Aaltosen museo

 

Risuja ja lintuja

Näyttelytasanteen perällä lojui risuja ja autonrenkaita. Osassa oksista roikkui jouluvaloja. Linnut lauloivat. Vanha televisioruutu pyöritti lumisadetta…

Heti ensimmäinen installaatio onnistui herättämään myös lasten mielenkiinnon. ”Miks tossa on noi valot? Hei, se ääni tulee tuolta! Noi kuvat on ihan repaleisia.” Mutta seuraavasta salista pilkottava ”ihan valtava pöllö” kutsui tehokkaasti jatkamaan matkaa. ”Miks toi tuijottaa?”

 

Saara Ekström / Alkemia / Wäinö Aaltosen museo

 

Koko seinän peittävä huuhkajavideo oli kieltämättä hyvin vaikuttava kaikessa massiivisuudessaan. Ja myös vierellä komeilevat, täytetyt pöllöt saivat luontoa rakastavien lasten ihailevan huomion.

 

Saara Ekström / Alkemia / Wäinö Aaltosen museo

 

Seuraavassa tilassa esiteltiin mustalle taustalle valokuvattuja luonto-objekteja, jotka nekin piirsivät oman muistijälkensä poikieni mieliin. Mutta paras oli vielä edessä.

 

Saara Ekström / Alkemia / Wäinö Aaltosen museo

 

Räätälintyötä ja akvaariokaloja

Tailor-videossa räätäli valmisti takkia: piirsi kaavat, leikkasi palat, ompeli, silitti jne. Yllätyin, miten tarkkaavaisesti kaikki lapsetkin jaksoivat seurata prosessia. Jopa kaksivuotiaani istuutui penkille ja seurasi liki herkeämättä koko videon. Ja sama toistui Phantasma-teoksen kohdalla. Kolmekanavaisessa videoinstallaatiossa kamera kuljetti katsojaa vanhan akvaariorakennuksen rapautuvissa tiloissa, näytti kaloja, väläytti mustekalan, yhdisti orgaanisen ja mekaanisen, elämän ja kuoleman – sekä sai lapset kyselemään, kommentoimaan ja kiteyttämään näkemänsä neljään sanaan: ”Tää oli tosi hyvä.”

 

Saara Ekström / Alkemia / Wäinö Aaltosen museo

 

Koko näyttely oli erinomainen kokonaisuus: Se oli juuri sopivan mittainen pienillekin taiteenharrastajille. Siinä oli ääntä ja liikettä, lintuja ja risuja, monenlaisia elementtejä, kokoakin. Ja kaloja. Ja mustekaloja! Ja aulassa vielä museon vakiovarustukseen kuuluva, kaupungin suurimmaksi sanottu akvaario.

 

Wäinö Aaltosen museo / Akvaario

 

Oheisohjelmaa ja kotitehtäviä

Tällä viikolla Saara Ekströmin Alkemia-näyttelyn yhteydessä järjestetään vielä mm. vauvaopastuksia ja -työpajoja. (Lue lisää täältä.)

Meillekin Wäinö Aaltosen museolla on kyseiseen näyttelyyn liittyen yhä tarjottavaa. Museon verkkosivuilta löytyy päiväkoti- ja alakouluryhmille suunnattuja tehtäviä, jotka soveltuvat mainiosti myös meidän 2-5-vuotiaille pojillemme. Osa materiaalista on tarkoitettu hyödynnettäväksi näyttelykäynnin yhteydessä, mutta valmiiksi mietittynä on myös muutamia askarteluideoita toteutettaviksi museokäynnin jälkeen, mm. vedenalaisen maailman maalaamista ja valokuvastudion perustamista. Me taidamme toteuttaa huomenna ainakin jälkimmäisen ja lähteä heti aamulla kuvattavien luonnonaarteiden etsintään!

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

2 Comments

  1. outi

    Hei! Nyt on SINUN mahdollisuutesi voittaa TDF-palkinto ja rahaa muotoilutuotteella tai -palvelulla, jonka olet suunnitellut! Hae mukaan jo tänään. Hakuaika umpeutuu sunnuntaina 24.4.. Kilpailuehdotus voi olla esine, vaate (mallisto), tilasuunnitelmaratkaisu tai palvelumuotoilukonsepti. Palkintona 500 € rahapalkinto. Mikä parasta, sinun ei tarvitse olla alan opiskelija tai alalla jo toimiva, vaan kuka tahansa!

    Lisätietoa: http://turkudesignfestival.fi/2016/fi/tdf-awards/ https://www.facebook.com/events/986503518052806/

    Hi! This is YOUR chance to win TDF-award and money with a product or service you have designed. Apply already today. The final submission date is Sunday 24th April. The proposal can be artefact, clothing (line), space design solution or service design concept. Award is 500 € prize money. The best thing is, you don’t have to be design student or work in design, you can be a diy designer!

    More information: http://turkudesignfestival.fi/2016/fi/tdf-awards/ https://www.facebook.com/events/986503518052806/

Vastaa