Sirkusta siellä, sirkusta täällä

 

Lelumuseo Hevosenkenkä, Sirkuksen magiaa

Kiertävät sirkukset ovat esittäneet tämän syksyn viimeiset näytöksensä, mutta Espoon Tapiolasta löytyy ihastuttavaa sirkustunnelmaa maaliskuuhun 2017 asti. Lelumuseo Hevosenkengän Sirkuksen magiaa -näyttely kutsuu mukaan karnevaalitunnelmaan. Mukana on mm. vanhoja peltileluja ja taikaesineitä, sirkustaiteilijoiden asuja ja mustavalkovideoita. Näyttelyssä pääsee hyppäämään sirkusvankkureihin, liukumaan alas norsun kärsää ja ratsastamaan Linnanmäen karusellihevosella – sekä oppimaan samalla sirkuksen historiaa.

Tämä näyttely on hurmannut lapseni. Erityisesti norsuliukumäki ja karusellihevonen tuntuvat kutsuvan nuorimpia poikiani viikoittain luokseen. ”Mennään museoon. Sinne, missä on se hevonen. Ja liukumäki. Mä haluan mennä sinne. Milloin me taas mennään? Ei mennä tänään puistoon, mennään sinne lelumuseoon. Museoon, museoon, museoon! Mennään, jooko!”

Lelumuseo Hevosenkenkä, Sirkuksen magiaa

Ja paikka on kieltämättä hieno. Näyttelykeskus WeeGeen kakkoskerroksesta löytyy sadunomainen tila, jonka tunnelma on samalla sekä valtavan kiehtova että hersyvän hauska. Kyseisessä museossa näyttelyesineet on sijoitettu lapsiystävällisesti lasivitriineihin, pienten käsien ulottumattomiin. Mutta esillä on myös paljon rekvisiittaa, johon nimenomaan kannustetaan koskemaan. Sirkuksen magiaa -näyttelyn yhteydessä on estradi, jossa saa esittää omia temppujaan: tasapainoilla, ratsastaa keppihevosilla, tehdä taikoja tai vaikkapa leikkiä maailman vahvinta miestä. ”Tämä on niin hauskaa.”

Lelumuseo Hevosenkenkä, Sirkuksen magiaa

Näyttelyn oheisohjelmassa on muun muassa erilaisia työpajoja ja museoteatteriesitys. Eikä Lelumuseo Hevosenkengässä vieraillessa kannata unohtaa huippusuosittua, pysyvää Löylymäen pienoisrautatietä. ”Mä haluan painaa! Äiti, äiti nosta! Kato, kato, nyt se punainen juna menee tunneliin! Tuolta se tulee! Hei, katsokaa! Nyt saa taas painaa!”

Kotisirkusta

Sirkusteema on vahvasti pinnalla myös omassa jokapäiväisessä elämässämme. Sen lisäksi, että elämä kolmen pienen pojan kanssa on kuvaannollisesti aikamoista sirkusta, on se sitä myös konkreettisemmin. Poikani nauttivat kieppua voimistelurenkaissa, kiipeillä puolapuissa, tasapainoilla liukumäkilaudalla, tehdä kuperkeikkoja, taituroida pomppupallojen kanssa, harjoitella käsillä- ja päälläseisontaa, tehdä pelle-, akrobaatti- ja jonglööriesityksiä – ja kaikkea muuta mahdollista.

Kotisirkusta

Vaikka askartelumaalit ja satukirjat ovat kotonamme ahkerassa käytössä, on ylivoimaisesti suurimmalla käytöllä ns. jumppahuoneemme, jonka lattia on peitetty patjoilla ja josta löytyy monenlaista sirkustemppuiluun sopivaa välineistöä. Aina välillä mietimme, pitäisikö kyseinen huone ottaa tavalliseen käyttötarkoitukseensa ja tehdä siitä makuuhuone joko itsellemme tai yhdelle pojista. Mutta ei, tuntuu huomattavasti antoisammalta, että pojat viettävät yönsä keskenään samassa, pienessä huoneessa ja levittäytyvät päivisin muihin tiloihin jumppaamaan, leikkimään ja taiteilemaan. Ainakin toistaiseksi. (Tosin nykyään löytyy nimenomaan lastenhuoneisiin suunniteltuja kauniita ja käytännöllisiä monitoimivälineitä, jotka olisivat varmasti hitti meilläkin, ks. Gymi Furniture.)

Satusirkusta

Sirkusteema kannustaa jumppaamaan ja esiintymään, mutta se houkuttelee myös laulamaan tai rauhoittumaan kotisohvalle. Sirkusaiheisia kirjoja löytyy kirjastosta (ja tietysti kaupoista) pilvin pimein, mutta meillä uusin tuttavuus on Adlibrikseltä kuudella eurolla tilaamani Niina Bellin Sirkusparaati, Musiikkisatukirja lapsille, joka sisältää myös CD-levyn. Kyseinen kirja on julkaistu vuonna 2013, mutta siinä on mukana monia vanhoja tuttuja lastenlauluja, kuten Sirkusparaati ja Ihme ja kumma. Seitsemäntoista laulua lomittuvat taikurisiskoksista kertovan tarinan sekaan, ja yhdessä ne tarjoavat mukavan satu- ja musiikkihetken, tarvittaessa vaikka lapselle itsekseenkin. Kirjan värikkään ja poikieni sanoin ”hassun” kuvituksen on toteuttanut lukuisista lastenkirjoista tuttu Anne Vasko. Suosittelen vaikkapa pikkujoulupakettiin!

 Niina Bell: Sirkusparaati

Tanssisirkusta

Edellä sirkus on nähty pääasiassa värikkäänä ja vauhdikkaana leikittelynä, mutta se voi olla myös muuta: kahden ja puolen viikon päästä Espoon kulttuurikeskukseen saapuu musikaalinen ja visuaalinen nykysirkusesitys Moving Body Art. Kyseessä on pohjoismaisen Cirque Arté Diem -ryhmän korkealentoinen esitys, jossa tanssin viehkeys kohtaa akrobatian voiman. Kyseinen show näyttää esittelyvideon perusteella niin kauniilta ja kiehtovalta, että me menemme esikoiseni kanssa ehdottomasti katsomaan! Ehkäpä poikieni omatkin sirkusesitykset nousevat taas aivan uusiin korkeuksiin…

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

3 Replies to “Sirkusta siellä, sirkusta täällä”

  1. Minna sanoo:

    Tuonne pitääkin mennä käymään. Kiitos hyvästä vinkistä.

  2. […] sekä Kansallismuseon Vintti Helsingin Töölössä! (Lelumuseo-kokemuksestamme voit lukea lisää täältä ja Vintistä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.