Yksi viime päivien kiehtovimmista taiteiluistamme on ollut näkymättömien, sitruunamehulla maalattujen kuvioiden taikominen näkyviksi kuumentamalla.

 

Sitruunamaalausta

 

Kyseiseen taidepuuhaan tarvitsimme paperia, maalisiveltimen, silitysraudan ja sitruunamehua. (Tähän on näppärä hyödyntää esimerkiksi ruuanvalmistuksesta ylijäänyt sitruunamehutilkka!)

 

Sitruunataiteilu odottaa

 

Poikani ovat intohimoisia sitruunamehun puristajia, joten jo pelkkä alku riitti innostamaan heidät mukaan. Projekti eteni vaihe vaiheelta seuraavasti:

 1.  Sitruunasta puristettiin tilkka mehua.
 2.  Suhteellisen pieni maalisivellin kastettiin mehuun ja sillä maalattiin kuvioita paperiin.
 3.  Liki näkymättömien kuvioiden annettiin kuivua.
 4.  Kuvioita kuumennettiin silitysraudalla ja seurattiin, miten ne muuttuivat kuumuuden ansiosta näkyviksi!

 

Sitruunamehu maalina

 

Löysin vinkin tähän sitrustaiteiluun Tinkerlab-sivustolta, ja me päätimme heidän tapaansa testata sitruunan kuumentamista aluksi hiustenkuivaajalla. Isoista tehoista huolimatta tämä tuntui toivottoman hitaalta puuhalta, joten myös me siirryimme käyttämään silitysrautaa.

 

Salapoliisimaalaus muuttuu näkyväksi

 

Aluksi silittelimme varovasti ohuen harson läpi, mutta kunnon tulokset saimme aikaan vasta hyvin kuumalla raudalla suoraan paperia silittäen. (Rauta tosin vaati pientä puhdistusta käytön jälkeen, ja toki tarkkailimme, ettei sitruunamehun lisäksi myös paperi alkanut kuumeta liikaa…)

 

Sitruunamaali muuttunut näkyväksi

 

Ensimmäisenä sitrustaiteilijanamme toiminut 3-vuotiaani halusi lisätä maalaukseensa myös tussipiirrustusta täydentämään pitkää hirviötarinaa, joka alkoi syntyä välittömästi kuvioiden tultua näkyviksi. Ja muut pojat seurasivat esimerkkiä!

 

Sitruunamaalaus täydentyy tussilla

 

Lopputuloksena oli kolme jännittävästi toteutettua taideteosta ja kolme kiehtovaa tarinaa, joista on nyt pari päivää keskusteltu uskomattomalla intensiteetillä. Voisin sanoa, että kerrassaan onnistunut taideprojekti tämäkin!

 

Poltettua sitruunaa ja mustaa tussia

Sitrustaide täydentyy tussilla

7 thoughts on “Salapoliisimaalausta sitruunalla

 1. Hei, olipas kiva löytää sattumalta ohjeet tähän! Meidän 5-vuotias luki jostain sarjakuvasta näkymättömästä musteesta ja on kysellyt siitä asti, voitaisiinko mekin tehdä sitä, mutta mun muistista oli jo unohtunut sen ohjeet – olin lapsena siitä itsekin innostunut ja silloin kokeilin sitä itse. Tätä pitääkin kokeilla jonain päivänä, ja miettiä jotain tosi salaista kerrottavaa! 🙂

  1. Voi, miten kiva kuulla, että jutusta oli hyötyä! Tästä tosiaan voi kehitellä vaikka mitä jänniä juttuja ja leikkejä 🙂

   1. Niin voi ja voi myös tehdä satuja pelkästään kuvina tai sitten kirjoitta jotakin

  2. Olen tehnyt samaa koulussa mutta vain pumpulipuikoilla. Tein sitä kotonakin. On kyllä hauskaa puuhaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *