Maitotaidetta

Maitoa ja taikavoimaa

Taidetta maidolla

Kuten parin päivän takaisessa jutussani kirjoitin, kotimme pursuilee maalauksia ja piirustuksia. Myös tästä syystä on kiva keksiä välillä taidetekemistä, josta ei synny säilytettävää. Tällä viikolla olemme testailleet The Artful Parent -sivustolta bongaamaani maitotaiteiluohjetta. Tosi hauskaa, kiehtovaa ja kaunista!

 

Taidetta maidolla

 

Tarvikkeet:

 • Täysmaitoa
 • Lautanen tai muu vastaava astia
 • Astianpesuainetta (esim. lasin pohjalla)
 • Vanupuikkoja
 • Elintarvikeväriä (tai nestemäistä vesiväriä)

 

Toteutus:

 • Kaada täysmaitoa lautaselle sen verran, että pohja peittyy juuri ja juuri.
 • Tiputa maidon päälle muutama tippa elintarvikeväriä (yhtä tai useampaa).
 • Kasta vanupuikko käsinpesuun tarkoitettuun astianpesuaineeseen.
 • Kosketa väritippaa vanupuikolla ja ihastele, miten väri alkaa liikkua.
 • Toista sama toisille väritipoille ja lisää tippoja.
 • Piirtele halutessasi puikolla lisää kuvioita maidon pintaan.

 

Taidetta maidolla

 

Tämä oli aivan loistavaa taiteilua; kaikki tykkäsivät ja halusivat toistaa puuhan lukuisia kertoja yhden pojan hihkuessa ”Taikavoimaa, taikavoimaa!” ja toisen hokiessa innoissaan ”Äiti kato, sateenkaari! Äiti kato, revontulia! Äiti kato, dinosauruksen suu! Äiti kato, aivot! Äiti kato, tost tulee makee!!!” Yhden taidemaitolautasen ikuistin puhelimella myös videolle, ks. tästä.

 

Taidetta maidolla

 

Paitsi, että tämä maitotaiteilu sai poikieni keskuudessa suuren suosion, onnistuimme samalla hyödyntämään leivontahyllyltäni löytyneitä elintarvikevärejä, joiden päiväys oli umpeutunut jo ajat sitten. Nämä tosin olivat geelimäisiä värejä ja ehtineet jähmettyä alkuperäistäkin paksummiksi. Jos maitoa oli tullut kaadettua liikaa, painuivat värikökkäreet helposti lautasen pohjaan sen sijaan, että olisivat jääneet pinnalle kellumaan. Täysin nestemäiset värit toimivat tässä puuhassa siis varmasti paremmin.

Myös astianpesuaineissa taitaa olla eroja toimivuuden suhteen: meillä ikivanha Fairy tuntui saavan aikaan näyttävämpiä kuvioita kuin arkikäytössä oleva ekologinen calendula-tiskiaine. Ja kannattaa muistaa, että elintarvikevärit ovat todellakin värjääviä… Mutta siis: kokeilkaa ihmeessä!

 

Taidetta maidolla

Taidetta maidolla

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!