Sibelius 150 v.

Ensi tiistaina, suomalaisen musiikin päivänä, siniristiliput liehuvat jokavuotiseen tapaansa kansallissäveltäjämme syntymäpäivän kunniaksi. Tänä vuonna kyseessä on kuitenkin erityinen juhla, sillä Jean Sibeliuksen (1865-1957) syntymästä tulee 8.12.2015 kuluneeksi 150 vuotta. Tämän kansainvälisesti tunnetuimman ja esitetyimmän säveltäjämme merkkivuotta on juhlittu ja kunnioitettu monin eri tavoin ja tapahtumin – ja myös lapset ovat päässeet mukaan juhlaan.

 

Satuja Sibeliuksesta

Vuoden 2015 aikana lapsille on järjestetty Sibelius-konsertteja sekä mm. esitetty aiheeseen liittyvää nukketeatteria. Lisäksi juhlavuoden kunniaksi on julkaistu kaksi ihastuttavaa lastenkirjaa: Katri Kirkkopellon Soiva metsä. Jean Sibeliuksen matkassa sekä Tapani Baggen ja Salla Savolaisen Hämeenlinnan Janne. Kuinka Sibeliuksesta tuli Jean.

 

Sibelius 150 vuotta -lastenkirjoja

 

Hämeenlinnan Janne jatkaa Tammen kaupunkikirjasarjaa, joka alkoi vuonna 2012 Helsingin kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi julkaistulla Hurraa Helsinki! -kirjalla. Hurraa Helsinki! on ehtinyt riemastuttaa meilläkin jo muutaman vuoden, ja kun näin samalta tekijäkaksikolta ilmestyneen uutuuskirjan (ja vieläpä vain 13 euron hintaan) oli selvää, että halusin tämänkin omaksemme.

 

Tapani Bagge ja Salla Savolainen: Hämeenlinnan Janne. Kuinka Jannesta tuli Jean Sibelius, Tammi 2015

 

Savolaisen kuvitus on jälleen hauska, veikeä ja jotenkin niin ihanan hyväntuulinen. Bagge puolestaan on kirjoittanut sopivan tiiviiseen muotoon Sibeliuksen 20 ensimmäisen elinvuoden merkittävimmät tapahtumat. Ja suhteellisen runsaasta faktatiedosta huolimatta erityisesti esikoiseni jaksoi kuunnella tarinan suurella innolla ja mielenkiinnolla. Kirja myös saa innostumaan omasta viikonloppuretkestä Hämeenlinnaan, Sibeliuksen lapsuudenmaisemiin…

 

Tapani Bagge ja Salla Savolainen: Hämeenlinnan Janne. Kuinka Jannesta tuli Jean Sibelius, Tammi 2015

 

Metsä soi

Katri Kirkkopellon Soiva metsä on lapsenlapsen näkökulmasta kirjoitettu herkkä ja kaunis tarina säveltäjämestaristamme. Teksti ja kuvitus kulkevat taidokkaasti käsikädessä, ja ne toistavat sitä samaa tunnelmaa, jota Jussi Makkonen ja Nazig Azezian ovat välittäneet esittäessään Sibeliuksen tunnettuja sävellyksiä sadoilletuhansille lapsille ympäri Suomea. Soiva metsä -kirja sai ideansa Makkosen (sello) ja Azezianin (piano) koulukonserteista, ja sen yhteyteen on liitetty CD, jossa ko. muusikot esittävät kuusi Sibeliuksen tunnettua sävellystä. Kokonaisuus on valtavan hieno.

 

Katri Kirkkopelto: Soiva metsä. Jean Sibeliuksen matkassa, Lasten Keskus 2015

 

Viisivuotiaani lyhytanalyysissä Savolaisen kuvitus sai kaikkein suurimman suosion, mutta myös Kirkkopellon hempeän viehättävä tarina onnistui kietomaan poikanikin lempeään syleilyynsä. Esikoiseni ytimekäs kiteytys oli se, että molemmissa kirjoissa kaikki oli hyvää.

 

Alkuperäisiä taideteoksia

Näimme itse sekä Savolaisen että Kirkkopellon alkuperäiskuvia lokakuussa Espoon kulttuurikeskuksen Kutitus-festivaaleilla. Seuraavan kerran Savolaisen iloisen veikeitä kuvituksia on mahdollisuus ihailla alkuperäisteoksina Annantalossa, Helsingin keskustassa. Kirkkopellon teokset puolestaan ovat parhaillaan esillä Vantaan Myyrmäessä, Taidetalo Toteemissa (16.12. asti), ja tammikuussa ne matkaavat Kokemäelle ja Harjavaltaan.

 

Katri Kirkkopelto: Soiva metsä. Jean Sibeliuksen matkassa, Lasten Keskus 2015

 

Työpajoja ja sulosäveliä

Tulevana lauantaina Taidetalo Toteemissa vietetään myös erityistä Soiva metsä -perhelauantaita klo 14-16. Tapahtumassa nuoret muusikot esittävät Sibeliuksen säveliä. Lisäksi ohjelmassa on kaksi työpajaa (klo 14 ja 15), joissa tutustutaan Katri Kirkkopellon näyttelyyn ja tehdään sen innoittamana oma akvarellityö musiikkimaalauksena.

Espoolaisessa lasten kulttuurikeskus Pikku-Aurorassakin virittäydytään samaisena lauantaina 5.12. joulunodotukseen työpajojen ja Sibeliuksen musiikin siivin. Paikalla on kirjastoauto Välkky, jossa on mahdollisuus päästä elämykselliselle aikamatkalle Jean Sibeliuksen maailmaan Soiva metsä -tarinan kautta (35 min. klo 11 ja 13). Satutuokioiden välillä on tarjolla mm. jouluaskartelua.

Sunnuntaina 6.12. Pikku-Auroran ohjelmistossa on kaksi itsenäisyyspäivän konserttia (klo 11 ja 13). Konserteissa Espoon musiikki- ja tanssikoulu ESTRADAn lapset esittävät Sibeliuksen musiikkia. Esityksissä vierailee myös itse Jean Sibelius (Jouni Meriluoto) kertomassa lapsuutensa satumaailmoista ja väreistä, joita hän käytti myöhemmin sävellyksissään.

Onnea Sibelius!

 

Katri Kirkkopelto: Soiva metsä. Jean Sibeliuksen matkassa, Lasten Keskus 2015

 

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!