Lontoo on täynnä tekemistä, näkemistä ja kokemista. Kaupunki pursuaa museoita ja musikaaleja, taidetta ja teatteria, muotia ja monenlaisia nähtävyyksiä. Kadut ovat täynnä toinen toistaan upeampia teatteri- ja museorakennuksia, kortteli toisensa jälkeen henkii huikeaa historiallisuutta.

Tässä kaupungissa riittää tekemistä loputtomiin. Mutta mitä priorisoida? Mitkä kohteet valita? Minne mennä, kun mukana on ala- ja yläkouluikäisiä lapsia?

Tähän juttuun olen poiminut ne kohteet, jotka itse valitsimme tammikuisella Lontoon matkallamme sekä lisäksi muutaman muun, joissa olisi ollut hienoa ehtiä käydä.

 

Lontoo / Royal Albert Hall

 

1. Musikaalit kruunaavat Lontoon matkan

Jos matkustat Lontooseen, käy ihmeessä kokemassa vähintään yksi musikaali! Lontoon West End on täynnä maailmanluokan musikaaleja, joiden joukossa on useita lapsillekin sopivia esityksiä. Puitteet ovat hulppeat ja elämyksellisyys huippua.

Englannin ymmärtäminen on tietysti plussaa, mutta ilman kielen osaamistakin musikaaleista saa paljon irti tutustumalla ennakkoon tarinan juoneen sekä nauttimalla musiikista, lavasteista ja kaikesta siitä ympäröivästä estetiikasta, jota koko kokemus pursuaa.

Lippuja voi ostaa etukäteen useista nettipalveluista tai hyvällä tuurilla vielä paikanpäältä. Hinnat vaihtelevat esitysten kesken, mutta ennen kaikkea sen mukaan, mistä päin katsomoa paikan valitsee. Parhaat permantopaikat voivat kustantaa monin kerroin sen mitä piippuhyllyn reunimmainen tuoli.  Mutta tuurilla voi saada hyvänkin paikan edullisesti, sillä monet lippufirmat tarjoavat erilaisia tarjouksia – joko paljon ennakkoon tai ihan viime tingassa.

Me itse ostimme nettiliput The Lions King -musikaaliin vain pari päivää ennen matkaamme Official London Theatre -sivustolta ja onnistuimme saamaan ns. tasarahatarjouksella hyvät paikat halvimpien hinnalla (á 30 puntaa). Ja itse elämys oli loistava!

 

Havaittavissa kulttuurieroja

Saattaa olla, että joissain teattereissa toimitaan toisin, mutta ainakin tämän Lyceum Theatren Leijonakuninkaan yhteydessä oli kiinnostavaa huomata muutamia eroja suomalaisen ja brittiläisen teatterikäyttäytymisen välillä. Ensinnäkin koko yleisö siirtyi saliin ulkovaatteet päällään, eikä narikoita näkynyt missään.

Olimme myös ennakkoon miettineet, olisivatkohan farkut ja neuleet riittävän siisti asu juhlallisen upeaan teatterikäyntiin, mutta perillä näimme rivikaupalla ihan tavallisia arkivaatteita ja lapsilla jopa verkkahousuja. Emme siis suinkaan mokanneet alipukeutumisella. 😉

Toiseksi: oli kiinnostavaa ostaa aulasta jättimäiset popcornkipot, jotka oli tarkoitettu saliin otettaviksi – ihan leffateattereiden tapaan. Ja kenties vielä kiinnostavampaa oli todeta vieruskavereidemme nauttivan esityksen lomassa pullokaupalla viiniä, ja joidenkin jopa kaivavan kassistaan omia eväsleipiä. Huikea koristeellisuus yhdistyi siis letkeään rentouteen. Ja kokonaisuus oli huippu!

 

Lontoo / Lyceum Theatre / The Lion King

2. Tarjolla myös paljon muita esityksiä

Musikaalien ohella Lontoo tarjoaa lukuisia muitakin musiikki-, teatteri-, tanssi-, ooppera- yms. esityksiä. Kun googlaa haluamaansa taidelajia, voi löytää niin ilmaisia maistiaisia kuin upeita maailmanluokan esityksiäkin. Me itse varasimme jo hyvissä ajoin liput Royal Albert Hallissa tuolloin pyörivään Cirque du Soleilin Alegria-esitykseen, ja saimme kokea hurmaavan sirkusshown lumoavan upeissa puitteissa.

Kiehtovaa olisi ollut myös käydä kuuntelemassa jokin hotellimme (ja Royal Albert Hallin) lähistöllä sijaitsevan Royal College of Music -koulun esitys tai vierailla pienen Puppet Theatre Barge -veneteatterin nukketeatteriesityksessä. Myös esimerkiksi Little Angel Theatre tai vähän kauempaa löytyvä Polka Theatre olisivat saattaneet olla vierailun arvoisia – ainakin pienempien lasten kanssa.

Ensi kerralla siis varmasti lisää myös näitä pienemmän mittakaavan (ja pienempien kustannusten) esityksiä!

 

Lontoo / Royal Albert Hall

 

3. Lontoo on museoiden kaupunki

Siinä missä Lontoo on musikaalien kaupunki, on se ehdottomasti myös museoiden kaupunki. Tarjolla on tiedettä, taidetta, historiaa, luontoa jne. Melkein aiheelle kuin aiheelle löytyy oma museonsa, ja yhteensä kaupungissa on jopa satoja museoita. Osa museoista on pieniä, mutta lukuisat puolestaan aivan jättimäisiä. Ja useisiin näistä pääsee vierailemaan halutessaan jopa aivan ilmaiseksi! (Edes narikkamaksua ei tarvitse välttämättä maksaa, sillä suurin osa vierailijoista kulkee museoissa takit päällään.)

 

British Museumista löytyy muumioita

Ehdoton must see -museo on British Museum. Tämä museo on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista museoista, ja sieltä löytyy valtava kokoelma kulttuuriaarteita ympäri maailmaa, Egyptin muumioista antiikin Kreikan patsaisiin.  Hienoutensa ohella British Museum on toki myös hyvin suosittu, ja jonottamiseen kannattaa varautua. Perusnäyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy, mutta sisäänmahtumisen varmistamiseksi paikka kannattanee varata netistä ennakkoon. Ja toki tällöinkin saa jonottaa.

Lapsiperheiden kannalta on kuitenkin hienoa, että piha-alueelle päästyä heidät (siis tammikuussa mm. meidät) ohjattiin omalle kaistalleen, ohi pitkänä kiemurtelevan jonon. 🙂 Mutta toki sisälläkin oli hyvin ruuhkaista, ja me tyydyimme hyvin suurpiirteiseen pikavisiittiin. Ehkäpä joskus uudestaan?

 

Lontoo / British Museum

Natural History Museumia ei kannata missata

Sen sijaan tammikuinen arkipäivä Natural History Museumissa oli kerrassaan huippu. Aamutuimaan jonoa ei ollut ja näyttelysaleissakin oli mukavan väljää. Jokunen koululuokka ja muutamat kymmenet muut turistit kiersivät kanssamme tutkimassa laajaa eläinten, kasvien, kivien ja fossiilien kokoelmaa – sekä ihailemassa aivan huikeaa rakennusta. Ihan ilmaiseksi!

Tätä paikkaa ei todellakaan kannata jättää välistä!

 

Lontoo / Natural History Museum

Lontoo / Natural History Museum

Lontoo / Natural History Museum

Science Museum tarjoaa interaktiivista toimintaa

Aivan Natural History Museumin vieressä sijaitsevat myös Science Museum ja Victoria and Albert Museum, mutta meillä nämä jäivät odottamaan seuraavaa kertaa.

Science Museum, tiedemuseo, tarjoaa useita interaktiivisia näyttelyitä ja mahdollisuuden tutkia tieteen ja teknologian maailmoja. Myös monet Science Museumin saleista ovat ilmaisia, mutta siellä – samoin kuin jo esitellyissäkin museoissa – on joitain näyttelyitä ja tiloja, joihin vaaditaan erillinen pääsylippu.  Ja lisäksi kaikki Lontoon museot toivovat kävijöiden tekevän vapaaehtoisen lahjoituksen, jotta museoiden toimintaa voidaan ylläpitää myös jatkossa.

 

Victoria and Albert Museum – myös lapsille

Victoria and Albert Museum (V&A)  on omistettu muotoilulle. Tämä museo sisältää laajan valikoiman käsityötä ja teollista muotoilua, mm. koriste-esineitä, muotia, tekstiilejä, lasia, metallia, valokuvausta jne. Museon maksulliset erikoisnäyttelytkin ovat suosittuja, ja lisäksi kaupungin toiselta laidalta löytyy uusi, luovuuteen kannustava ja erityisesti lapsille suunnattu Young V&A -museo. Tämäkin olisi huippua päästä näkemään ja kokemaan!

 

Tate Modern – yksi maailman kiinnostavimmista nykytaiteenmuseoista

Oman matkamme aikana jätimme taidemuseot suosilla toiseen kertaan, mutta erityisesti Tate Moderiin haluan vielä joku päivä viedä lapsetkin. Paikka on Lontoon – ja ehkäpä koko maailman – johtava nykytaiteen museo,  ja siellä vierailee vuosittain jopa 4–5 miljoonaa näyttelyvierasta.

Thamesin varrella sijaitsevassa museossa pääsee näkemään veloituksetta niin maailman merkittävimpiin lukeutuvaa nykytaidetta kuin moderneja klassikoitakin: Picassoja, Matisseja jne. Lisäksi myös täällä on vaihtuvia, pääsymaksullisia erikoisnäyttelyitä.

 

4. Harry Potter -studiokierros on todellinen fanikohde

Monien lasten mielestä parasta Lontoossa on Harry Potter -studiokierros parikymmentä kilometriä kaupungin ulkopuolella. Tuolla pääsee sukeltamaan taikuuden maailmaan ja näkemään paikat, joissa rakastetut elokuvat on kuvattu. Esillä on erilaisia kulisseja ja monipuolista rekvisiittaa. Studiokierroksen aikana saa myös mm. kokeilla luudalla lentämistä sekä astua junavaunun kyytiin.

Kun lapset ovat lukeneet kaikki Harry Potter -kirjat ja nähneet ison osan elokuvista, on tämä studioretki heille iso, antoisa elämys. Ja itsekin ihailin paikan taidokasta toteutusta sekä laadukkaita elementtejä. Oli vaikuttavaa kävellä hämyisessä Metsässä tai nähdä lohikäärmeen syöksevän tulta. Oli myös huippua, että lapset pääsivät juomaan ”ihan oikeaa” kermakaljaa ja näkemään, miten monet erikoistehosteet on toteutettu. Mutta kaikessa hienoudessaan tämä paikka on toki iso rahastuskeskus.

Koska Harry Potterin maailmanlaajuinen menestys on ollut valtaisaa, on myös tämä studiokierros erittäin suosittu. Liput kannattaa varata kuukausia ennen omaa vierailua, sillä tammikuun loppupuolellekaan ei löytynyt paikan omilta sivuilta enää lokakuussa yhtään lippua. Onneksemme onnistuimme kuitenkin saamaan GetYourGuiden kautta vielä viisi paikkaa Premium Tourin retkelle, johon sisältyi bussikuljetukset Lontoon keskustasta ja takaisin. (Edullisempi vaihtoehto olisi ollut ostaa liput suoraan paikan omilta sivuilta ja matkustaa kohteeseen paikallisjunalla + loppumatkan studioiden omalla bussilla.)

 

Harry Potter Studio Tour / Lontoo kouluikäisten lasten kanssa

5. Kaksikerroksisia busseja ja muita nähtävyyksiä

Jos matkustaa Lontooseen ensimmäistä kertaa, haluaa kenties nähdä myös Big Benin, Buckinghamin palatsin tai Tower of Londonin. Joku toivoo ehkä käyntiä London Eye -maailmanpyörässä? Tai vaikka Madame Tussauds -vahakabinetissa? Ehkä Hyde Parkissa? Tai China Townissa?

Itse kävimme tällä lasten ensimmäisellä Lontoon reissulla vilkaisemassa Big Benin ja Buckinghamin palatsin pikaisesti ulkopuolelta. Kävelimme myös China Townin läpi ja piipahdimme Hyde Parkissa Royal Albert Hall -käyntimme yhteydessä. Mutta muuten jätimme nämä elämykset väliin.

Mutta se, mikä oli tärkeää ja antoisaa, oli ajelu punaisella, kaksikerroksisella bussilla. 🙂

Siinä missä metro kulkee maan alla, tarjoaa bussikyyti mahdollisuuden katsella maisemia ja nähdä silmillään mahdollisimman paljon kaupunkia. Alle kymmenenvuotiaat matkustavat Lontoon busseissa ilmaiseksi, ja muille koko päivän maksimikustannus on reilun viiden euron luokkaa. Maksu tapahtuu erikseen hankittavalla Oyster Cardilla tai tosi näppärästi omalla, suomalaisella, etäluettavalla pankkikortilla. Meillä onneksi lapsillakin on jo tällaiset maksukortit, ja maksaminen onnistui helposti näyttämällä korttia lukulaitteeseen aina bussiin noustessa.

 

Lontoo kouluikäisten lasten kanssa

 

6. Luksusta Harrodsilla ja leluja Hamleysillä

Harry Potter -studioiden, museoiden ja musikaalien lisäksi perheemme toivelistaan sisältyi vielä muutama vierailupaikka Lontoossa. Yksi näistä oli käynti Harrodsilla, toinen vierailu Hamleysilla.

Vuonna 1849 perustettu Harrods on yksi maailman johtavista tavarataloista. Rakennus on upean koristeellinen ja sen lukuisat kerrokset täynnä toinen toistaan tyylikkäämpiä ja arvokkaampia tuotteita. Ostoksia täällä luksustavaratalossa ei välttämättä kannata suunnitella tekevänsä, mutta jo pelkkä kiertely tarjoaa ylellisen ihanan elämyksen. 🙂

 

 

Hamleys puolestaan lukeutuu maailman vanhimpiin ja tunnetuimpiin lelukauppohin. Vuonna 1760 perustettu Hamleys sijaitsee Regent Streetillä ja pitää sisällään valtavan leluvalikoiman. Lukuisat kerrokset ovat täynnä leluja, pelejä, nukkeja, rakennussarjoja, pehmoleluja jne. Siellä täällä pääsee halutessaan testaamaan monia puuhia, ja jo ovella hauskat hahmot toivottavat tulijat tervetulleiksi. Erityisesti pienempien lasten kanssa Hamleys on ehdottomasti kiva vierailukohde.

 

Hamleys-lelukauppa / Lontoo lasten kanssa

7. Second hand -löytöjen metsästystä

Harrodsilla vierailimme tunnelman ja elämyksen vuoksi, mutta todellisia ostoksia perheemme teini haaveili tekevänsä second hand -liikkeistä. Ydinkeskustan ulkopuolelta löytynee lukuisia kirpputoreja, joilla on mahdollisuus tehdä huikeitakin löytöjä. Ja myös monet markkinat ovat yksi Lontoon tunnusmerkeistä.

Oma aikataulumme ei kuitenkaan sallinut erillistä retkeä kaupungin itälaidalle tai edes Notting Hillin Portobello Roadille, mutta muutamissa Kensingtonin ja ydinkeskustan second hand -liikkeissä piipahdimme.

Tämän pienen katsauksen perusteella syntyi käsitys siitä, että persoonallisia löytöjä voi hyvinkin tehdä ja ns. hyväntekeväisyyskirppareilta voi saada ihan hyviä vaatteita edullisestikin. Mutta toki Lontoon ytimessä ymmärretään merkkivaatteiden arvo. Keskustan putiikeista on siis yhdenkään teinin on aika turha odottaa löytävänsä Niken trenditennareita tai Stone Islandin huppareita mitenkään edullisesti. Eivätkä ne itse vilkaisemani merkkilaukutkaan suinkaan olleet halvoissa hinnoissa… Mutta ehkäpä suuntaamme ensi kerralla vähän syrjäisemmille seuduille? Olisiko sinulla hyviä vinkkejä parhaista paikoista?

 

Ihania matkahaaveita!

-Johanna

 

Seuraathan Taidekotia myös Instagramissa @taidekoti!

Ehkä olet kiinnostunut lukemaan myös muista lasten kanssa toteutetuista kulttuurimatkoista ulkomaille, ks. https://taidekoti.com/category/ulkomaat/?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *