Miltä kuulostaisi retki karulla luodolla sijaitsevalle majakalle? Tai seikkailu jossain maamme vanhoista linnoista?

Raili Mikkanen on kirjoittanut molempien aiheiden ympärille kiinnostavat lastenkirjat: Suomen lasten majakkakirjan (Minerva 2018) ja Suomen lasten linnakirjan (Minerva 2017, 3. painos).

 

Suomen lasten linna- ja majakkakirja

 

Kiehtova majakkaseikkailu

Näistä ensimmäinen on tämän kevään uutuus, ja se kertoo mukaansatempaavan tarinan Moona-lokin ja Ville-hylkeen retkestä yhdeksälle suomalaiselle majakalle (sekä lisäksi Balder-hylylle). Kirja on kirjoitettu tarinamuotoon, mutta samalla se sisältää faktatietoa valikoiduista majakoista sekä ylipäätään merenkulusta ja saaristoelämän historiasta. Kuvitus on Sirkku Linnean.

 

Suomen lasten majakkakirja

 

Olen itse haaveillut majakkaretkestä jo jonkin aikaa, eikä Lähiömutsin toukokuinen blogijuttu Bengtskäristä suinkaan vähentänyt intoani… Ja tämä Mikkasen uutuuskirja on nyt omiaan sysäämään omatkin haaveemme käytäntöön!

 

Suomen lasten majakkakirja

 

Ko. kirjassa ei ole mukana kuin murto-osa maamme majakoista, mutta jo tästä määrästä nousee esiin monta kiinnostavaa vierailukohdetta.

 

”Mä haluan sinne Flötjanille! Se näytti kivalta, se oli niin pienellä luodolla!”

”Ja siellä Bentskärissä oli korkeat portaat! Mä haluan sinnekin!”

 

Myös lapseni ovat siis innoissaan suunnittelemassa majakkaretkiä loppukesälle. 🙂

 

Suomen lasten majakkakirja

 

Saman sarjan linnakirja

Linnat sen sijaan ovat meillä jo vanha hitti. Todellinen klassikko. Ehkä parasta, mitä pienet poikani tietävät. (Ks. juttuni esim. Suomenlinnasta ja Hämeenlinnasta.)

Mutta siitä huolimatta, että Raili Mikkasen kirjoittamasta ja Laura Valojärven kuvittamasta Lasten omasta linnakirjasta on otettu jo kolme painosta (viimeisin vuonna 2017), tämäkin kirja oli meille ihan uusi tuttavuus.

 

Suomen lasten linnakirja

 

Sekin on oiva innostaja ja opastaja hauskoihin seikkailuihin, mutta majakkakirjaan verrattuna linnakirja on kirjoitettu irrallisemmaksi yhdistelmäksi perinteisiä faktaosuuksia ja erillisiä, historiaan pohjaavia satuja.

Siinä missä meillä luettiin Mikkasen uusi majakkakirja ihan ahmimalla, on linnakirjan eteneminen osoittautunut aikalailla takeltelevammaksi… Vaikka linnat ovat aiheena vähintään yhtä kiinnostava kuin majakat, emme ole pässeet vielä montaakaan lukua eteenpäin, ja perusteellisen analyysin tekeminen on tässä vaiheessa mahdotonta…

(Mutta siis aivan ihanaa, että Mikkanen päätti kirjoittaa tuoreen majakkakirjansa puhtaasti sadunmuotoon. Tämä nimittäin toimii! 🙂 )

En halunnut kuitenkaan jättää tätä blogijuttuani enää tuonnemmaksi, sillä näiden kirjojen insipiroimana soisi monen lapsen pääsevät kiehtovaan seikkailuun – jo tänä kesänä!

 

Suomen lasten linnakirja

 

Hauskoja retkiä!

– Johanna

 

Kirjojen arvostelukappaleet on saatu kustantajalta.

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *