Peurunka
Yhteistyössä: Visit Jyväskylä ja alueen toimijat

 

Jos saa tilaisuuden viettää vuorokauden yhdessä Suomen houkuttelevimmista kaupungeista, joutuu tekemään aika tiukkoja priorisointeja. Kaikkea on mahdotonta kokea. Jokaisesta kiinnostavasta kohteesta ei voi edes haaveilla.

Voisin viettää ko. kaupungissa ja sen lähistöllä helposti parin viikon unelmaloman, mutta jo yhden vuorokauden aikana ehtii saada pienen käsityksen siitä, miten monipuoliseen ympäristöön onkaan päässyt. Jyväskylä on täynnä kulttuuria ja kauniita maisemia, liikuntaa ja aktiviteettejä, tekemistä ja näkemistä.

 

 

Lakkiaisista ihastuttavalle minilomalle

Kun saimme vajaa pari viikkoa sitten viimehetken lakkiaskutsun Jyväskylään, päätimme käyttää tilaisuuden hyväksemme ja yhdistää ylioppilasjuhliin myös pikaisen vierailun lähistön kiinnostavimmissa matkailu-, kulttuuri- yms. kohteissa.

Koska kyseessä on todellinen Alvar Aalto -kaupunki, oli itselleni itsestäänselvyys, että pieneen minilomaamme tulisi mahtumaan vähintään pieni ripaus tämän klassikkoarkkitehdin rakastettua designia. Ja koska lasteni toivelistan kärkipaikalle tuntuu vakiintuneen uiminen, oli majoitusvalintamme itseoikeutetusti kylpylähotelli.

Tämä juttu kertoo mm. sen, miten valintamme onnistuivat ja mitä muita tärppejä mahdutimme päiviimme. Toivottavasti saat jutusta hyviä vinkkejä omiin kesälomasuunnitelmiinne! 🙂

 

Peurunka – aktiivinen kylpylähotelli kauniissa järvimaisemassa

Mietittiessäni Jyväskylän majoitustarjontaa, muistin kuulleeni lukuisia ylistyssanoja Boutique Hotelli Yöpuusta. Ja poikkeuksellisen houkuttelevalta kuulosti myös esimerkiksi yö yhdessä Aallon ykköskohteista, Säynätsalon kunnan talossa!

Mutta jos lähiseutu tarjoaa kylpylämajoitusta, ei ole epäselvyyttä siitä, mikä on meidän perheemme hotellivalinta. 😉

Niinpä ajoimme lakkiaiskahvien jälkeen Peurungalle, puolen tunnin päähän kaupungin keskustasta. Siellä meitä odotti mielettömän kaunis järvimaisema, Aallon kalusteilla sisustettu huone ja loistava kylpylä – sekä paljon, paljon muuta.

(Erityiskiitos siitä, että lapsillekin oli kylpytakit valmiina odottamassa! Ja siitä, että viisihenkisellekin perheelle löytyi huone, johon mahtui hyvin kaikille omat vuoteet!!)

 

         Peurunka

 

Olin kuvitellut Peurungan sellaiseksi peruskylpylän kaltaiseksi rentoutumispaikaksi, mutta tämä olikin jotain ihan muuta: monipuolinen yhdistelmä mitä erilaisimpia aktiviteetteja ja mitä vaihtelevampia majoitus- ja kuntoilutiloja. Se näyttäytyi tällaiselle tavalliselle turistille ehkäpä ennemmin sellaisena poikkeuksellisen monipuolisena urheiluopistokeskuksena kuin seesteisenä hemmottelupaikkana. Peurunka oli runsautta pursuileva aktiviteettikeskus, josta löytyi ihan kaikkea vähän kaikille.

 

Peurunka / Frisbeegolf

 

Peurunka sijaitsee ihan mielettömässä paikassa järven rannalla. Rannassa on useita uimapaikkoja ja vieressä aukeavat mahtavat ulkoilu-, hiihto-, suunnistus- ja mm. pyöräilymaastot. Alueelta löytyy vaikuttavan kylpylän lisäksi mm. jäähalli, curlinghalli, frisbeegolfrata, tenniskenttä, rantalentiskenttä yms. Tarjolla on ohjattua liikuntaa ja lukuisia erikseen tilattavia aktiviteettejä – melontaretkistä jousiammuntaan, koskenlaskusta kuumailmapallolentoihin.

 

 

Yksi kylpylän vesiliukumäistä on pohjoismaiden pisin vapaasti laskettava vesiliukumäki (130 m), ja keskeltä altaita löytyy mm. ekaluokkalaisemme suosikiksi noussut wibit-vesikiipeilyrata.

Ihan pienillekin lapsille löytyy kylpylästä paljon tekemistä, ja erillisiä leikkipaikkoja on niin hotellin sisällä kuin ulkonakin.

 

Peurunka / JyväskyläPeurunka / leikkipaikka / Hilarus Hiiri

 

Lisäksi juhannuslauantaina herää taas eloon pihapiirin pienille suunnattu Hilarus Hiiren kylä kesäteatteriesityksineen, tanssituokioineen ja monine muine aktiviteetteineen.

 

Peurunka / Hilarus Hiiren kylä Peurunka / Hilarus Hiiren kylä PeurunkaPeurunka / Hilarus Hiiren kylä Peurunka / Hilarus Hiiren kylä Peurunka / Hilarus Hiiren kyläPeurunka

 

Peurunka ei voi ylpeillä yhtenäisellä, harmonisella arkkitehtuurillaan tai tiukasti rajatulla kohderyhmällään, mutta tarjonnallaan se totisesti voi. Kuten Peurungan yhdessä esitteessäkin lukee, tässä ”Suomen aktiivisimmassa kylpylässä” on ihan ”hulluna tekemistä”.

Kun on varannut vain yhden illan, yön ja aamun aikaa nauttia Peurungan tarjonnasta, jää väistämättä paljon kokematta. Tänne pitäisi ehdottomasti tulla useammaksi päiväksi! Tai viikoksi!

Nyt ehdimme pyörähtää rannassa ja leikkipaikoilla (juhlavaatteissamme) sekä polskia kylpylässä iltakymmeneen (siis vielä parisen tuntia lasten normaalin nukkuma-ajan jälkeen…). Ehdimme myös testata Pata & Pannu -ravintolan päivällisbuffetin ja aamiaisen.

 

 

Aamiainen oli oikein toimiva ja monipuolinen kattaus kaikkea kasviksista lämpimiin ruokiin, mysleistä jugurtteihin ja leivistä lettuihin.

Myös päivällinen oli maittava (vaikkakin jostain syystä olin kuvitellut sen olevan vieläkin runsaampi ja monipuolisempi…).

Peurungan Pata & Pannu tarjoaa rehtiä kotiruokaa rennossa ilmapiirissä. Siinä ei tämän yhden kokemuksemme perusteella ole mitään sen ihmeempää hienostelua tai persoonallista painotusta. Se on sellaista hyvää perusruokaa, joka maistuu helposti myös lapsille. Ja arvaa vaan, olivatko omat lapsemme innoissaan, kun jälkiruokapöydästä löytyi jätskiä ja karkkia… 😉

 

Peurunka / Pata & Pannu / Päivällisbuffet

 

Ja siis toki Peurungastakin löytyy myös gourmeeta! Fiinimpiä ruokaelämyksiä kaipaavien kannattaneekin tutustua Pata & Pannun vieressä sijaitsevaan, Chaîne des Rôtisseurs -palkittuun Peurankello -ravintolaan… 🙂

 

Alvar Aalto -museo ansaitsee oman juttunsa!

Kun olimme ehtineet syödä aamiaisen ja tehdä viimeiset tutustumisretket Peurungan pihapiiriin, suuntasimme takaisin Jyväskylään ja Alvar Aalto -museoon. Tämä museo oli juuri niin ihana paikka kuin olin odottanutkin!

Itse asiassa se oli niin hieno, että päätin tehdä erillisen jutun niin tästä museosta kuin koko Jyväskylän Aalto-tarjonnastakin. Lisäinfoa siis tulossa lähipäivinä! Mutta suuri suositus jo nyt!

 

Alvar Aalto -museo / Jyväskylä

Alba – ravintolalöytö järvenrannalla

Parin minuutin kävelymatkan päässä Alvar Aalto -museosta ja Jyväskylän Yliopistolta sijaitsee yksityinen Hotelli Alba. En olisi ikinä keksinyt valita lounaspaikaksemme tämän hotellin ravintolaa ilman Visit Jyväskylän suositusta. Suuret kiitokset siis, paitsi ravintolalle, myös Visit Jyväskylän Johannalle! Tämä paikka oli loistava!

Itse rakennus henkii 90-luvun kyseenalaista pastelliarkkitehtuuria, mutta voi että, minkälainen näkymä aukeaa ravintolasalista suoraan Jyväsjärvelle! Ja oi ihanuus, miten hyvää ruokaa täältä saa!

Olisin mielelläni syönyt läpi koko alkupalalistankin, mutta lasten kärsimättömyyden vuoksi aloitimme lounaamme suoraan pääruoasta. Tarjolla oli toinen toistaan houkuttelevamman kuuloisia annoksia, ja niin oma (paistettu kuha) kuin miehenikin valinta (ruispaneroidut muikut) saavat suuret suosituksemme! Ja lapsetkin olivat erittäin tyytyväisiä – sekä pääruokiinsa että jälkkärijätskeihinsä. 🙂

 

Hotelli Alba / Ravintola / Jyväskylä Hotelli Alba / Ravintola / Jyväskylä Hotelli Alba / Ravintola / Jyväskylä Hotelli Alba / Ravintola / Jyväskylä Hotelli Alba / Ravintola / JyväskyläHotelli Alba / Ravintola / Jyväskylä

 

Lisäpisteitä tulee myös aulan taideteoksista ja WC-tilojen viehättävyydestä – sekä viereisessä puistossa sijaitsevasta skeittirampista ja Jaakko Valon kiipeilyyn kutsuvasta Weimar-Chicago-teoksesta…

Kannattaa käydä!

 

Hotelli Alba / Jyväskylä

Jaakko Valo: Weimar-Chicago Jaakko Valo: Weimar-Chicago Jaakko Valo: Weimar-Chicago Jaakko Valo: Weimar-Chicago

Suomen ensimmäinen parkour-puisto löytyy Jyväskylästä!

Kylpylän lisäksi lastemme toivelistalta löytyi netistä bongaamani parkour-puisto, eli Suomen ensimmäinen parkour-alue Kangaslammen toimintapuiston yhteydessä.

Olemme ylipäätään ottaneet leikkipuistot oleelliseksi osaksi kaupunkilomiamme (ks. esim. Rooma, Barcelona ja Rovaniemi), ja näinpä oli tälläkin kertaa aika selvää, että museovierailun ja rauhallisen lounaan jälkeen oli päästävä puistoilemaan.

Googlailujeni seurauksena Jyväskylän parhaaksi leikkipuistoksi näyttäisi nousevan Mäki-Matin perhepuisto, mutta parkour-alue painoi oman valintamme Kangaslammen monipuolisen toimintapuiston puolelle. Ja ainakin meille Kangaslampi oli ihan loistava valinta!

Alueelta löytyi mm. kiipeilylaitteita ihan kaikenikäisille – taaperoista aikuisiin. Kerrostalojen takana sijaitseva, väljä puisto oli ihastuttava, ja se rajoittui kauniiseen järvimaisemaan. (Onneksi meillä ei ole enää taaperoa, joka juoksisi päistikkaa veteen… 😉 )

Suositus myös tälle!

 

Parkour-puisto / Jyväskylä Parkour-puisto / Jyväskylä Kangaslammen toimintapuisto / Jyväskylä Kangaslammen toimintapuisto / Jyväskylä Kangaslammen toimintapuisto / Jyväskylä Kangaslammen toimintapuisto / Jyväskylä Kangaslammen toimintapuisto / Jyväskylä

Mitä jos olisi ollut enemmän aikaa?

Kiitos, Visit Jyväskylä, kiinnostuksestanne toivottaa perheemme tervetulleeksi kaupunkiinne! Kiitos, Peurunka, majoituksesta, päivällisestä, kylpylästä, aamiaisesta ja mm. aivan mahtavista maisemista! Kiitos, Alvar Aalto -museo, mm. ystävällisyydestä, upeudesta ja ylipäätään olemassaolostanne! Kiitos, Alba, erittäin herkullisesta lounaasta! Ja kiitos koko kaupunki tästä pikaisesta minilomastamme!

Mutta mitä jos meillä olisi ollut enemmän aikaa? Mitä olisimme halunneet vielä nähdä ja kokea?

Kuten sanottu, pelkästään Peurungassa olisi riittänyt tekemistä useaksi päiväksi. Ja koska koko kaupunki pursuaa Alvar Aallon arkkitehtuuria, olisimme ehdottomasti halunneet nähdä tätä vielä paljon lisää!

Mutta Jyväskylän seudulla on myös valtavasti muuta: mm. Nokkakiven huvipuisto, Päijänne-risteilyjä, seikkailupuistoja ja luontokohteita, taidemuseo, käsityömuseo, ilmailumuseo jne…

Heinäkuussa vietetään Jyväskylän Kesää (4.-10.7.2018) ja esimerkiksi tulevana perjantaina (8.6.) saavat ensi-iltansa AdAstra-teatterin Supermarsu pelastaa Itämeren silakat -näytelmä sekä Jyväskylän Teatteriyhdistys Kulissin Tähkäpää-musikaali.

Osoitteesta visitjyvaskyla.fi voit käydä poimimassa paljon lisävinkkejä omaan Jyväskylä-lomaanne!

 

Ihanaa kesää!

– Johanna

 

Kaikki matka- ja retkivinkkini löytyvät täältä!

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Jyväskylä / Peurunka / Lapsiperhe lomalla

3 thoughts on “Vuorokausi Jyväskylän seudulla – koe ainakin nämä!

  1. Kiva juttu! Olemme käyneet lomailemassa Jyväskylässä muutamia kertoja lasten kanssa. Mulle on jotenkin jäänyt mieleen, että kerran sinne saapuessamme ja palasen matkaa juna-asemalta eteenpäin käveltyämme esikoinen (ja silloin vielä ainokainen) hihkui: ”tanssia, musiikkia ja halauksia! Ihana kaupunki!” Sellainen taitaa Jyväskylä olla ainakin kesällä. Katson vinkkejäsi koska toiveissa olisi mennä tapaamaan ystävää tänä kesänä Jyväskylään.

    1. Kiitos Piia! Voi, miten ihana tuo lapsen kommentti! 🙂 Se pitää varmastikin paikkansa, mutta valitettavasti me emme tämän reissun aikana ehtineet hypätä tanssin pyörteisiin. 😉 Tämä oli meidän ihka ensimmäinen lomamme Jyväskylän suunnalla, mutta iso kutkutus jäi kyllä päästä pian uudestaan. Hurjan ihanaa reissua teille, jos tuonne päin pääsette lähtemään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *