Minä rakastan Alvar Aaltoa. Tai siis hänen designiaan. Rakastan niitä kaarevia muotoja ja koivuisia pintoja. Sitä hillittyä harmoniaa ja yksinkertaista muotokieltä. Ja siitäkin huolimatta, että olisi huomattavasti trendikkäämpää ja soveliaampaa ylistää nykymuotoilijoita, haluan kirjoittaa tämän pienen oodini maamme suurimmalle klassikkoarkkitehdille. Alvar Aallon kädenjäljessä nimittäin konkretisoituu oma käsitykseni täydellisestä muodosta ja harmoniasta.

 

Alvar Aalto -museo / Jyväskylä

 

Tätä pohjaa vasten ei varmaankaan ole ihme, että viime viikonlopun Jyväskylän matkamme fokuksena oli juurikin Alvar Aalto. Oli ihan loistavaa, että Perungan kylpylähotellistakin löytyi huoneita, jotka oli kalustettu pitkälti Aallon huonekaluin ja valaisimin.

(Tosin lapsillemme oli toki ylivoimaisesti tärkeämpää päästä polskimaan kylpylän altaisiin kuin istumaan Aallon tuolilla, mutta itselleni nämä hienot artefaktit toivat ihanan lisän tavalliseen hotelliyöhön. 🙂 )

Ehkäpä se, että on koko pienen ikänsä ajellut pikkuautoilla pitkin Paimio-tuoleja ja syönyt aamupuuronsakin taivutettujen koivujalkojen päällä, vie kyvyn nähdä Alvar Aallon designissa mitään niin ihmeellistä. Lapsilleni Aalto on ”se ajat sitten kuollut heppu”, joka on suunnitellut muutamat meidänkin kotoamme löytyvät jokapäiväiset esineet.

”Joo, joo, mä tiedän, tää on sen Alvar Aallon suunnittelema. Mitä siitä?”

Itselleni Aalto on kuitenkin nero. Hän on arkkitehti ja muotoilija, joka todellakin ansaitsee hehkutuksensa – edelleen.

 

Alvar Aalto -museo / Jyväskylä

 

Jyväskylä – maailman Aalto-pääkaupunki

Kun aloimme suunnitella pientä Jyväskylän matkaamme, luin Visit Jyväskylän verkkosivuilta Aallon merkittävästä roolista ko. kaupungissa. Jyväskylä on juuri se kaupunki, jossa Alvar Aalto kävi koulunsa ja aloitti uransa. Jyväskylä on myös se kaupunki, jossa on maailman eniten Aallon arkkitehtuuria, yhteensä 28 kohdetta.

Kaupungissa järjestetään mm. opastettuja Aalto-kierroksia ja elo-syyskuussa (27.8.-2.9.2018) vietetään jopa Alvar Aalto -viikkoa. Tarjolla on myös mm. erilaisia omatoimisesti toteutettavia teemareittejä. Kannattanee kiertää esim. 2,5 kilometrin mittainen kierros Aallon kylässä -mobiilisovelluksen avulla – tai kuunnella sen hauskat tarinat ihan vaikka kotisohvalla! 🙂

Itse olisin todellakin halunnut käydä katsomassa vähintään Säynätsalon kunnantalon ja Muuratsalon koetalon. Ja ehdottomasti olisin halunnut edes pyörähtää myös yliopistokampuksella sekä nähdä monta muutakin Jyväskylän Aalto-kohteita.

Hyvin rajalliset aika- ja kestävyysresurssimme pakottivat kuitenkin tekemään vain yhden valinnan. Meillä tämä oli Alvar Aalto -museo.

 

Alvar Aalto -museo  Alvar Aalto -museo / Jyväskylä Alvar Aalto -museo / JyväskyläAlvar Aalto -museo / JyväskyläAlvar Aalto -museo / Jyväskylä

Alvar Aalto -museo panostaa myös lapsiin

Alvar Aalto -museo on hieno ilmentymä ko. arkkitehdin ja muotoilijan koko tuotannosta. Itse rakennuksen Aalto suunnitteli taidemuseoksi vuosina 1971-73, ja vaikka viereinen rakennustyömaa verotti osansa meidän ensikohtaamisestamme, näki jo heti ulkoa, että kyseessä on jotain ainutlaatuisen hienoa. (Tosin ikkunaton fasadi ja ympäristön hiljaisuus saivat meidät jo epäilemään koko museon olevan suljettu…)

Alvar Aalto -museo on tyylikkäästi ja taiteilijaa kunniottaen toteutettu kokonaisuus, jossa saa hyvän käsityksen Aallon koko urasta. Oman käyntimme aikana oli juuri näyttelynvaihto meneillään, mutta jo pysyvässä perusnäyttelyssä oli aivan riittävästi katsottavaa meidän porukallemme.

 

Alvar Aalto -museo / Jyväskylä Alvar Aalto -museo / Jyväskylä    Alvar Aalto -museo / Jyväskylä  Alvar Aalto -museo / JyväskyläAlvar Aalto -museo / Jyväskylä

 

Ja mikä ihaninta, ko. museossa on myös oma nurkkaus lapsille! Ja tänne on juuri tullut hauskoja arkkitehtuuritehtäviä pienille vierailijoille! (Esitekortit olivat vielä oman vierailumme aikaan painossa, mutta saimme silti nähdä jo ennakkoon, mitä oli tulossa. 🙂 )

Eri tehtäväkorteissa käsitellään arkkitehtuurin eri osa-alueita (mm. tilaa, symmetriaa, asemakaavaa ja valoa & varjoa), ja kuhunkin korttiin liittyy eritasoisia tehtäviä. Tarjolla on mm. palikoita ja pienoisiiliä, peilejä, taskulamppu, kyniä ja paperia. Näiden välineiden avulla voi tutustua arkkitehtuuriin mm. rakentamalla kaarevaa seinää tai tutkimalla symmetriaa oman piirustuksen ja peilin avulla. Kivaa! Kiitos!

 

Alvar Aalto -museo / JyväskyläAlvar Aalto -museo / JyväskyläAlvar Aalto -museo / Jyväskylä

 

Museossa järjestetään ensimmäisten kesäviikkojen aikana myös erilaisia työpajoja lapsille. Ensi viikon tiistaina (12.6.2018) rakennetaan unelmahuoneita, keskiviikkona (13.6.) painetaan kesäkasseja ja torstaina (14.6.) rakennellaan hirsimökkejä. Lisäinfoa löytyy täältä.

Ja kannattaa piipahtaa myös museokaupassa! Ja museon oma kahvilakin näytti erittäin houkuttelevalta! 🙂

 

Alvar Aalto -museon kahvilaAlvar Aalto -kauppa

 

Me palaamme tänne aivan varmasti vielä  – toivottavasti ilman kiirettä ja yhdenkään lapsen kiukkua. 😉

 

Alvar Aalto -museo / Jyväskylä

Uusi matkailusivusto Aallon arkkitehtuurin ympärille

Osoitteesta www.alvaraalto.fi voi tutustua kattavasti Aallon tuotantoon ja Alvar Aalto säätiöön. Tämän sivuston lisäksi pari viikkoa sitten (24.5.2018) avattiin upouusi Alvar Aalto -verkkopalvelu: visit.alvaraalto.fi. Kyseessä on uusi matkailusivusto, joka kutsuu tutustumaan uniikkeihin Aalto-kohteisiin eri puolelle Suomea. Ko. verkkopalveluun on koottu erilaisia vinkkejä Aalto-teemaisiin matkoihin. Siellä on kohde-esittelyjä, reittisuosituksia, sijaintikarttoja ja mm. matkanjärjestäjien yhteystietoja. Kannattaa tutustua!

Minä itse täällä jo suunnittelen uusia Aalto-matkoja… Ja haaveilen siitä, että lapsillani olisi joku päivä mahdollisuus tunnistaa muutamat valaisimemmekin ”sen Alvar Aallon suunnittelemiksi”… Myisiköhän siis joku omansa halvalla…? 😉

 

 

Kivoja design- ja arkkitehtuuriretkiä!

Johanna

 

P.S. Lue myös koko Jyväskylän minilomaamme koskeva postaukseni!

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Alvar Aalto -museo, Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä, lisäinfoa: www.alvaraalto.fi/kohde/alvar-aalto-museo/.

Kaikki jutun jutun kuvat on otettu Alvar Aalto -museossa.

1 thought on “Vierailu Alvar Aalto -museossa ja arkkitehdin ykköskaupungissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *