Joanne Liu: My Museum (Prestel, 2017)

 

Olen saanut käsiini pienen helmen. Kirjan, joka nousi ensinäkemältä suureksi suosikikseni.

Joanne Liun My Museum on valtavan hauska katsaus siihen, mitä kaikkea lapsi voi nähdä ja kokea taidemuseovierailun aikana.

 

Joanne Liu: My Museum (Prestel 2017)

Kuvakirja taidemuseovierailusta

Kirja on englanninkielisiä teoksia kustantavan Prestel Publishingin julkaisema (2017), mutta sen sisällössä ei ole mitään kielisidonnaista. Kyseessä on nimittäin puhtaasti kuvakirja, jonka kekseliäät piirrokset riittävät kertomaan lukijoille nokkelan tarinan – ja havahduttamaan paatuneimmankin museokävijän huomaamaan uusia nyansseja ympärillään.

Kirjan lyhyestä takakansitekstistä selviää, että tarina kertoo Max-nimisestä lapsesta, joka vierailee museossa ja näkee maalausten ja veistosten lisäksi taidetta myös monessa muussa paikassa.

 

”Sometimes the best kind of art is the kind you make yourself.”

 

Klassikoita ja leikittelyä

Tämä kirja on niin söpö. Ja niin hauska. Ja niin oivaltava. Siinä tuodaan esiin taidehistorian suuria merkkiteoksia, mutta samalla muistutetaan, että vähintään yhtä kiinnostavaa voi lapsen mielestä olla ikkunasta näkyvä maisema, toisen museovieraan tatuoinnit tai vaikkapa varjo, jonka auringonvalo heijastaa lattiaan lapsen omasta vartalosta.

 

Joanne Liu: My Museum (Prestel 2017)

 

Siinä missä aikuiset yrittävät analysoida vakavasti Pablo Picasson Guernicaa, Claude Monet’n lummelampea tai Mark Rothkon abstraktia ekspressionismia, löytää Max taidetta ihan muualta. Kun aikuiset ihastelevat vanhoja veistoksia, lapsi bongaa siivoojan. Kun muut museovieraat tutkivat maailman arvostetuimpia luomuksia, Max leikittelee omalla taiteellaan.

Kirjan sivut ovat täynnä hurmaavia, selvästi tunnistettavia piirroskuvia suurista taideklassikoista. On Matissesta ja Moorea. On Miroa ja Mondriania.

Joanne Liu on onnistunut luomaan hurmaavan teoksen, jota ei millään meinaa malttaa laskea käsistään.

 

Joanne Liu: My Museum (Prestel 2017)

Joanne Liu: My Museum (Prestel 2017)

 

Tämän teoksen innoittamana etsimme lasten kanssa netistä valokuvia kirjassa näkyvistä taideteoksista ja mm. muistelimme omaa, marraskuista vierailuamme Barcelonan Joan Miró -museossa. Tämä kirja innoitti hauskaan taiteen tutkimiseen, mutta samalla se muistutti niin itselleni kuin lapsilleni, että missä tahansa voi nähdä mitä upeampia asioita. Kannattaa siis pitää silmät auki ja mieli avoimena. Ja kokeilla tehdä taidetta myös itse. 😉

 

Joanne Liu: My Museum (Prestel 2017)

 

Lainasin tämän kirjan kirjastosta, mutta ainakin pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoissa näyttää tätä kirjaa olevan saatavilla vain tämä yksi kappale (ja siihenkin on parhaillaan varaus). Uskoisin kuitenkin, että esim. taidemuseot ovat ottaneet tämän omien kauppojensa valikoimiin. Itse löysin tämän My Museum -kirjan äsken Adlibrikseltä 11,90 eurolla. (Ja välittömästi myös tilasin sen!!)

(Samalla tilasin myös mm. lapsille Chagall– ja Matisse-aiheiset värityskirjat kesän tulevaa Ranskan matkaamme silmällä pitäen… 🙂 Linkitin nuo kirjat Affiliate-linkeiksi Adlibriksen sivuille, jos joku muukin innostuu niitä tilaamaan. Tämä tarkoittaa sitä, että voit täysin huoletta klikata linkkejä ja tutustua kirjoihin, mutta jos päätät tilata ko. kirjan / kirjat noiden linkkien kautta, minä saan tästä pikkuriikkisen komission. Suuret kiitokset siis mahdollisesta tuestasi Taidekoti-blogilleni! 🙂 )

 

Oivaltavia taidehetkiä!

– Johanna

 

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

1 thought on “Oi, mikä hauska ja hurmaava taidemuseokirja lapsille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *